Translate

zondag 26 februari 2023

De wereldwijde vogelgriep H5N1 noemt de Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) zorgwekkend.: in Cambodja is een 11-jarig meisje gisteren eraan gestorven

 

11-jarig meisje sterft aan H5N1 vogelgriep in Cambodja, WHO bezorgd

Kippen verkrampt in kooien op een boerderij, credit: Reuters / Mariana Nedelcu

Een 11-jarig meisje stierf in de provincie Prey Veng in Cambodja nadat ze besmet was met de H5N1-stam van vogelgriep, zei het ministerie van Volksgezondheid donderdag in een verklaring. Ook haar vader, die symptomen vertoonde, testte positief op het virus.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de situatie "zorgwekkend" vanwege de recente toename van vogel- en zoogdiergevallen.

"De wereldwijde H5N1-situatie is zorgwekkend gezien de brede verspreiding van het virus bij vogels over de hele wereld en de toenemende meldingen van gevallen bij zoogdieren, inclusief mensen," zei Sylvie Briand, de directeur van epidemie- en pandemieparaatheid en -preventie bij de WHO.

"De WHO neemt het risico van dit virus serieus en dringt aan op verhoogde waakzaamheid van alle landen", voegde ze eraan toe.

Eerder deze maand beoordeelde de WHO het risico voor mensen van vogelgriep als laag, maar in het licht van de recente ontwikkelingen herziet het nu zijn wereldwijde risicobeoordeling.

De WHO werkt nauw samen met de Cambodjaanse autoriteiten, die twaalf mensen in het gebied hebben getest. Gezondheidswerkers hebben het pand in de provincie Prey Veng gedesinfecteerd.

Briand zei dat het onduidelijk was of er overdracht van mens op mens was geweest, of dat de twee gevallen te wijten waren aan "dezelfde omgevingsomstandigheden", zoals nauw contact met vogels of andere dieren.

In 2020 is de nieuwe stam H5N1 ontstaan en heeft de afgelopen maanden ongekende aantallen sterfgevallen veroorzaakt onder wilde vogels, boerderijdieren en zoogdieren.

Europa en de Verenigde Staten hebben hun ergste vogelgriepuitbraken meegemaakt, wat heeft geleid tot autoriteiten die meer dan 100 miljoen kalkoenen, eenden, kippen en andere vogels hebben gedood: 52 miljoen in Europa en 50 miljoen in de VS. Nadat de dieren zijn gedood, worden hun lichamen verbrand of begraven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten