Translate

woensdag 19 oktober 2022

Goed zo! Californië wordt de eerste staat in Amerika die plasticzakken verbiedt: Meer dan 100 miljard worden er jaarlijks wereldwijd gebruikt en de doodsoorzaak van miljoenen dieren


De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, ondertekende op 30 september een nieuw wetsvoorstel dat het gebruik van plastic zakken die worden gebruikt voor producten vanaf 2025 zal verbieden. De stap maakt Californië de eerste staat die dergelijke wetgeving aanneemt.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel wordt het winkels verboden "om een precheckout-zak aan klanten te verstrekken als de zak niet composteerbaar of een gerecyclede papieren zak is."


Dit heeft betrekking op zakken die aan een klant worden verstrekt voordat de klant het verkooppunt bereikt, die "zijn ontworpen om een gekocht artikel te beschermen tegen het beschadigen of besmetten van andere gekochte artikelen in een kassazak, of om een uitgepakt voedselartikel te bevatten."



De passage van SB 1046 markeert de laatste stap om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik in Californië te verbieden, na het besluit van 2016 om Proposition 67 goed te keuren, die, volgens een verklaring van de procureur-generaal op dat moment, "was ontworpen om grote supermarkten en apotheken te verbieden plastic 'draagtassen' voor eenmalig gebruik te verstrekken en kleine supermarkten te verbieden, gemakswinkels, en slijterijen van het volgende jaar. Het stond plastic zakken voor eenmalig gebruik toe voor vlees, brood, producten, bulkvoedsel en bederfelijke artikelen. De maatregel verplichtte winkels om 10 cent te vragen voor gerecyclede, composteerbare en herbruikbare boodschappentassen."

Proposition 67 is een aanvulling op een eerdere wet die in 2014 werd aangenomen, SB 270, die vereiste dat winkels klanten de mogelijkheid bieden om schone plastic draagtassen in te leveren.

Zoals opgemerkt door Californians Against Waste, "de gemiddelde levensduur van een plastic zak is 15 minuten, en meer dan 100 miljard plastic zakken worden wereldwijd elk jaar gebruikt."

De schade die afgedankte plastic zakken aan het milieu toebrengen, laat tragisch genoeg voor altijd zijn sporen na, dit draagt bij aan een groeiende lijst van bedreigingen voor het zeeleven die het gevolg zijn van menselijke onwetendheid en nalatigheid.

Zoals vaak gemeld door WAN, is plasticvervuiling helaas de doodsoorzaak van meer dan 700 mariene soorten die worden gedood door het innemen van gevaarlijk materiaal of verstrengeling van vislijnen. Onder die soorten worden elk jaar miljoenen dieren gedood, zoals zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen.

Er zijn veel manieren waarop mensen kunnen helpen plastic uit onze oceanen te houden, variërend van het verminderen van persoonlijk gebruik van wegwerp- en wegwerpartikelen tot recycling tot deelname aan lokale strandopruimingen. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om van deze wereld een betere plek te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten