Nergens in België worden er zo veel dierproeven op honden uitgevoerd als bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. De komende 5 jaar mag het bedrijf meer dan 80.000 dierproeven uitvoeren, waarvan meer dan 10.000 op honden alleen. Animal Rights trekt aan de alarmbel en organiseert op woensdag 26 oktober een protest voor de poort van het bedrijf. www.animalrights.nl
Jen Hochmuth: "We willen met Janssen Pharmaceutica in debat gaan over dierproeven. Ons standpunt is helder: dierproeven stopzetten en vervangen door dierproefvrije technieken."
HALLUCINANTE PLANNEN
Voor de periode van oktober 2021 tot oktober 2022 heeft de ethische commissie in Vlaanderen 10 projectaanvragen van Janssen Pharmaceutica voor een looptijd van telkens 5 jaar goedgekeurd.
Hiervoor mag het bedrijf tot 81.434 proefdieren gebruiken. Het gaat om 35.826 ratten, 21.024 muizen, 10.909 honden, 6644 konijnen, 3650 cavia’s, 3350 varkens, en 31 andere knaagdieren.1
WAAROM GEBRUIKT JANSSEN PHARMACEUTICA HONDEN?
Beagles van één tot twee jaar oud worden bij Janssen veel gebruikt in toxicologische proeven en onderzoek naar cardiologische en psychische aandoeningen. Beagles zijn al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in trek bij proefdiercentra omdat deze honden niet te groot zijn, een hoge pijngrens hebben en zich amper verzetten.
Jen Hochmuth: “De honden zijn slachtoffer van hun eigen goedheid. We maken ons ernstig zorgen om het leven en welzijn van deze dieren."
Lees ook: De lijdensweg van proefhonden achter gesloten labodeuren
https://www.animalrights.be/janssen-pharmaceutica-plant-meer-dan-10000-dierproeven-op-honden PETITIE
Honden worden vooral in dierproeven gebruikt om de veiligheid van geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, medische hulpmiddelen en andere producten te testen. De tests zijn bedoeld om vast te stellen welke invloed een stof, ingrediënt of hulpmiddel op de menselijke gezondheid zal hebben.
GIFTIGHEIDSEXPERIMENTEN
Honden die voor giftigheidstesten worden gebruikt, krijgen maandenlang dagelijks hoeveelheden van de teststof te eten, zoals een onkruidverdelger of een nieuw geneesmiddel in ontwikkeling. Nadien worden ze regelmatig geobserveerd op schadelijke effecten op de lever, de nieren, de longen, het hart en het zenuwstelsel te meten.
Honden kunnen deze stoffen binnenkrijgen via hun voedsel, via pillen of, in sommige gevallen, door dwangvoeding. Soms worden ze geïnjecteerd met stoffen of gedwongen ze te inhaleren, hoewel ook huid- en inhalatieroutes worden gebruikt.
ONZETTEND VEEL LEED
Dieren in de hoogste dosisgroepen lijden vaak aan ernstige buikpijn, diarree, stuiptrekkingen, toevallen, verlammingen of bloedingen uit de neus, mond of genitaliën voordat zij uiteindelijk sterven of gedood worden.1
Uiteindelijk worden de honden gedood zodat hun weefsels en organen kunnen worden onderzocht. Bij het testen van medische apparatuur of andere producten worden honden geïmplanteerd met voorwerpen zoals pacemakers en gewoonlijk gedood nadat het experiment is afgelopen.
ZWARE OPERATIES EN DODELIJKE ZIEKTES
Honden worden ook gebruikt in vele soorten experimenten, waaronder hart-, neurologische, ademhalings- en tandheelkundige experimenten. Honden kunnen speciaal worden gefokt om een dodelijke ziekte te krijgen, zoals spierdystrofie.
In andere gevallen worden gezonde honden geopereerd om ze symptomen te geven van ernstige aandoeningen zoals hartziekten of om bepaalde organen te verwijderen of te beschadigen, waarna er verder op wordt geëxperimenteerd. Gewoonlijk worden zij ook gedood nadat het onderzoek is afgelopen.
HET LEVEN VAN HONDEN IN LABORATORIA
Honden in laboratoria worden in kale stalen kooien gehouden. Ze kunnen worden onderworpen aan herhaalde operaties, onder dwang worden gevoed met drugs, pesticiden of andere stoffen en worden geobserveerd op schadelijke effecten zoals hartfalen, leveraandoeningen, tekenen van kanker of zelfs de dood. In sommige gevallen worden zij door technici gebruikt om procedures te oefenen zoals dwangvoeding en bloedafname.
Een paar gelukkige honden kunnen worden geadopteerd na hun gebruik in het laboratorium, maar de meerderheid van de honden die worden gebruikt voor experimenten worden gedood. Vooral die welke worden gebruikt voor het testen van chemische stoffen of medicijnen.
WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN VOOR EXPERIMENTEN MET HONDEN?
Er bestaan niet alleen proefdiervrije methoden, maar ze worden ook in een recordtempo ontwikkeld, en de waarheid is dat veel van deze methoden niet alleen beter zijn voor dieren, maar ook voor mensen. Bij deze geavanceerde proefdiervrije methoden wordt gebruik gemaakt van menselijke cellen en organen, 3D-printen, robots, computers die niet afhankelijk zijn van dieren.
Deze methoden kunnen sneller, vaak goedkoper en doeltreffender zijn dan de huidige dierproeven en zullen in de loop van de tijd alleen maar beter worden, terwijl dierproeven altijd ernstige beperkingen zullen hebben.
ALTERNATIEVEN ZELFS BETER DAN DE DIERPROEF
Dat computermodellen op basis van menselijke gegevens ondertussen al beter scoren dan dierproeven op honden hebben onder meer onderzoekers aan de gerenommeerde Britse universiteit van Oxford bewezen.2 Ze hebben namelijk een computermodel ontwikkeld op basis van menselijke gegevens dat terugkijkend de fatale gevolgen van een potentieel medicijn voor hartritmestoornissen kon voorspellen.
Terwijl het medicijn voor minder hartaanvallen in proefhonden zorgde en daarom ook als veilig voor de mens voorspeld werd, stierven patiënten aan hartaanvallen. Als we volop inzetten op proefdiervrij onderzoek kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken.
STOP DODELIJKE EXPERIMENTEN OP HONDEN
Animal Rights voert campagne voor stopzetting van de honden- en kattentesten, het vervangen van dierproeven en het uitplaatsen van de ex-proefdieren naar een opvangcentrum. Teken onze petitie voor een einde aan dierproeven op honden.
Nergens in België worden er zo veel dierproeven op honden uitgevoerd als bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Op tien jaar tijd zijn de experimenten met honden zelfs met meer dan 60% gestegen In Nederland worden honden veelvuldig gebruikt in het commerciële proefdiercentrum Charles River.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten