Translate

donderdag 6 oktober 2022

Het Europees Parlement stemt voor een betere bescherming van bedreigde diersoorten; Roept op tot het beëindigen van de illegale handel in wilde dieren en planten tegen 2025

 

Vooruitlopend op de wereldwijde VN-bijeenkomst over de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten (CITES) in Panama, die op 14 november begint, heeft het Europees Parlement vandaag gestemd voor de goedkeuring van strategische doelstellingen om de wereldwijde bescherming van bedreigde soorten te verbeteren.

Volgens een verklaring van de assemblee willen de leden van het Europees Parlement (EP-leden) verder gaan dan het verminderen van de illegale handel in wilde diersoorten die op de CITES-lijst staan en deze tegen 2025 volledig elimineren. Een stap die de leden van het Europees Parlement nodig achten vanwege de bedreiging die de handel in wilde dieren en dieren vormt voor individuele dieren en soorten, evenals voor de gezondheid van mens en dier en het milieu.

Het Parlement uitte ook zijn bezorgdheid over het feit dat de markt voor exotische huisdieren en het scala aan getroffen soorten dat wordt verhandeld, zowel in de EU als internationaal toeneemt.

In de resolutie worden alle landen opgeroepen hun handhaving van het VN-Verdrag aanzienlijk te verbeteren, aangezien de huidige toepassing van verboden en beperkingen op de handel in beschermde soorten ontoereikend is vanwege een gebrek aan middelen. Om de betrokkenheid van georganiseerde criminele groepen met succes te bestrijden, zijn de leden van het Europees Parlement van mening dat grensoverschrijdende criminaliteit in verband met wilde dieren en planten moet worden erkend als ernstige georganiseerde misdaad in het kader van het VN-Verdrag tegen transnationale georganiseerde misdaad.

Het Parlement roept de EU op om de bestaande wetgeving inzake de handel in wilde dieren en planten te herzien en uit te breiden om het illegaal te maken om wilde dieren in te voeren, uit te voeren, te verkopen, te verwerven of te kopen die in strijd met de wetgeving van het land van oorsprong of doorvoer worden meegenomen, bezeten, vervoerd of verkocht.

Ze willen ook afschrikkende sancties in geval van niet-naleving, dringende actie om de invoer van "jachttrofeeën" van soorten die op de CITES-lijst staan te verbieden, en de creatie van een wetenschappelijk onderbouwde EU-brede goedgekeurde lijst van dieren die als huisdier zijn toegestaan. Alleen dieren waarvan de handel geen schade toebrengt aan wilde populaties en aan de Europese biodiversiteit, mogen op de lijst worden geplaatst.

EP-leden verwelkomen de hernieuwde inzet voor het EU-actieplan tegen de handel in wilde dieren en planten, maar benadrukken de noodzaak van adequate financiering en duidelijke en uitvoerbare doelstellingen en acties, evenals een monitoring- en evaluatiemechanisme. Zij onderstrepen ook de noodzaak om zowel online als offline handel aan te pakken in het herziene actieplan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten