Translate

zaterdag 29 oktober 2022

Stichting AAP redt 4 zwaar verwaarloosde leeuwen uit de Oekraïne die nu veterinaire zorg krijgen in het Spaanse opvangcentrum van AAP ( virtuele rondleiding )

 https://www.aap.nl/digitale-rondleiding-opvangcentrum-spanje-bekijken/  

Een digitale rondleiding opvangcentrum AAP in Spanje

Vier leeuwen uit Oekraïne aangekomen bij AAP




Eerder dit jaar konden we al vier leeuwen en een Afrikaanse wilde hond in ons Spaanse opvangcentrum opvangen. Die dieren kwamen uit een asiel nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daar waren ze opgevangen nadat dierenactivisten hen wisten weg te krijgen uit huiskamers, een winkelcentrum en een nachtclub…

Scrol naar beneden  hoe het allemaal begon met de redding van de 4 leeuwen

Met deze leeuwen, Nila, Kiara, Gyz en Flori, gaat het inmiddels al een stuk beter, maar helaas waren er nog meer dieren die hulp nodig hadden. Afgelopen zomer werden in hetzelfde Oekraïense asiel nog steeds 13 leeuwen, een luipaard, een tijger en heel veel inheemse wilde dieren verzorgd. Die waren eerder niet sterk genoeg om te reizen of er was geen geschikte plek voor hen. Na de recente luchtaanvallen nabij het asiel was het moment gekomen om alle dieren acuut in veiligheid te brengen.

Netwerkorganisatie EARS, waarbij naast AAP veel Europese opvangcentra zijn aangesloten, zet daarom alles op alles om nu een veilige haven te organiseren voor alle dieren. En dat lijkt te lukken, met steun van internationale partners. Bij AAP zijn inmiddels nog eens vier leeuwen aangekomen, een aantal andere leeuwen kan naar een goede plek in de Verenigde Staten.

Een van de leeuwen in de transportkist, onderweg naar AAP.
Trauma door drone aanvallen
We weten nog heel weinig van de dieren die nu naar ons onderweg zijn. Een van hen is Pretzel, die volgens de eerste berichten ernstig getraumatiseerd is door de recente drone aanvallen. Hij heeft zichzelf flink verwond door zo hard mogelijk tegen de tralies van zijn verblijf te stoten. Tijdens een tussenstop in Polen is aan ons doorgegeven dat hij direct verzorging nodig heeft bij aankomst, dus we bereiden ons daar nu op voor. Deze reddingsoperatie vraagt het uiterste van onze capaciteit, maar we laten deze dieren niet in de steek!

Update 27 oktober

Na een lange reis van bijna drie dagen zijn de vier leeuwen uit Oekraïne vannacht veilig aangekomen bij ons opvangcentrum in Spanje. De dieren gaan nu eerst in quarantaine, waar ze in alle rust kunnen bijkomen van de reis.
Een van de leeuwen stapt na een lange reis zijn binnenverblijf bij AAP in.



Wilde dieren uit Oekraïne opgevangen door AAP

Gisteravond zijn vier jonge leeuwen en een Afrikaanse wilde hond aangekomen bij het Spaanse opvangcentrum van Stichting AAP. De dieren werden vorige week tijdens een hachelijke reis vanuit Oekraïne geëvacueerd naar Poznań Zoo in Polen, waar AAP ze heeft opgehaald. AAP had al voor de oorlog toegezegd de dieren over te nemen van het opvangcentrum nabij Kiev, maar door het acute gevaar voor mens en dier is die operatie nu met spoed uitgevoerd.

Vrijwilligers van het Oekraïense Wild Animal Rescue besloten op dinsdag 1 maart een ultieme poging te wagen zoveel mogelijk kwetsbare dieren in veiligheid te brengen. In een vrachtwagen wisten ze zes jonge leeuwen, een aantal tijgers, twee caracals en een Afrikaanse wilde hond te herbergen. Een blokkade door Russische tanks dwong het transport om te keren, maar zelfs toen de chauffeurs onder schot werden gehouden weigerden ze hun dieren op te geven. Na twee dagen bereikten ze alsnog de Poolse grens, waar ze donderdagochtend eindelijk mochten passeren.

Een van de jonge leeuwen die uit de oorlog in Oekraïne gered kon worden.

Zorgwekkend

Poznań Zoo, de partner van AAP die in 2019 negen tijgers van een horrortransport richting Rusland tijdelijk opving, was weer bereid te helpen. De leeuwen en de wilde hond konden de afgelopen dagen tot rust komen na de spannende en stressvolle reis. Ze zijn medisch onderzocht voor de grenscontrole en ook al zijn de bloedwaarden van de meeste dieren zorgwekkend, was hun conditie goed genoeg om te reizen. Woensdagavond kwam het transport aan in Villena, waar het Spaanse opvangcentrum van AAP is gevestigd.

De dieren worden bij aankomst in ons opvangcentrum in Spanje direct uitgeladen.

Slechte botten

De jonge leeuwen – Gyz, Kiara, Flori en Nila – verbleven sinds een paar maanden in het opvangcentrum nabij Kiev. Ze hebben een vreselijk verleden achter de rug. Gyz werd uit een kleine kooi in een winkelcentrum gered en kreeg bedorven vlees te eten. Kiara werd al heel jong verhandeld van een dierenpark naar een kinderboerderij waar ze uitgebuit werd als ‘knuffeldier’. Ze kreeg ‘over de datum’ vleeswaren te eten en leed tot haar redding ernstig onder zwakke en gebroken botten. Flori werd als huisdier in een klein flatje gehouden en is veel te klein voor haar leeftijd vanwege een dieet van kattenvoer. Haar botten zijn hierdoor erg slecht ontwikkeld. Nila werd als welpje als attractie ingezet in een nachtclub tot een dierenwelzijnsactiviste het dier overnam. Van de Afrikaanse wilde hond Zair weten we alleen dat hij door staar niet meer kan zien en een oogoperatie nodig heeft.
De Afrikaanse wilde hond Zair is door staar blind.

Bedreigde soort

Voor het slagen van de operatie is veel dank verschuldigd aan het Spaanse Ministerie van Ecologische Transitie, die in deze zaak als CITES-autoriteit optrad omdat leeuwen als bedreigde diersoort door CITES beschermd worden. Ook de bereidwilligheid van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening om de procedures te versnellen zodat de dieren zonder vertraging naar AAP konden wordt zeer gewaardeerd.

Nieuwe kans

AAP is vastbesloten de dieren een nieuwe kans te bieden op een dierwaardig leven. De jonge leeuwen kennen elkaar inmiddels en vormen na hun quarantaine bij AAP hopelijk een of meer groepjes voor het leven. Het is nu zaak om hun zwakke en kwetsbare gezondheid stap voor stap te verbeteren door goede voeding, oefening en rust. De gespecialiseerde dierverzorgers van AAP zullen alles op alles zetten om ook deze dieren er bovenop te helpen.

Wil jij deze dieren helpen?

De verzorging van 1 leeuw kost zo’n 75,- per dag. Hierin zit onder andere medische zorg, voeding en huisvesting. Voor Afrikaanse wilde hond Zair bedraagt de dagelijkse opvang 35,- per dag. In totaal komt dit neer op zo’n 30.000,- om Gyz, Flori, Kiara, Nila en Zair de eerste drie maanden te kunnen verzorgen…

We zijn vastbesloten deze getraumatiseerde dieren de zorg te geven die ze zo verdienen. Wil je ook meehelpen? Doneer dan een bedrag naar keuze via Tikkie of via onderstaande button.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten