woensdag 14 augustus 2013

Civetkatten gehouden in kleine hokjes moeten poepen voor de duurste koffie ter wereld. Kakkoffie dus!

 
     http://youtu.be/QnPpp0ZQCN0      video van deze ellende. Arme dieren!!    
         
 Misschien denkt u dat deze koffie niet te koop is in Nederland. Dacht ik ook. Niets is minder waar.
 
http://wereldkoffie.eu/single-origins-koffiebonen/23-kopi-luwak.html?gclid=CLK_vbqx_LgCFUyS3godlGkAhA#  een van de vele websites waar je deze dierenleed koffie kunt bestellen
 
Een kleine troost is dat de World Society for the Protection of Animals ( WSPA ) bezig is om een actie op te zetten voor het najaar tegen de uitbuiting en exploitatie van deze mooie wilde dieren die in vieze krappe kooitjes gehouden worden. Een schande!!
 
De duurste en meest exclusieve koffie ter wereld is de kopi loewak of civetkoffie. De bonen daarvoor worden gemaakt van koffiebessen die worden gegeten door de Aziatische civetkat. Het dier 'fermenteert' de bessen in zijn ingewanden en poept ze weer uit. De aldus 'bewerkte' bonen leveren een uniek smakende koffie op, waar liefhebbers grif geld voor over hebben. Een mooi serendipiteitsproduct met alleen maar winnaars. Maar schijn bedriegt. Helaas wordt een natuurlijk toeval graag door mensen geëxploiteerd, desnoods ten koste van de natuur. In het geval van de civetkoffie, gebeurt het ten koste van civetkatten. The Guardian en Grist schetsen de niet zo fraaie werkelijkheid achter de exclusieve koffie.

De toenemende vraag naar Kopi Loewak zorgt ervoor dat de uitgepoepte bonen niet meer alleen 'in het wild' verzameld worden. Slimme boeren hebben simpelweg civetkatten gevangen en in hokjes gestopt. Daarbij nemen ze het niet nauw met leefomstandigheden of dieetwensen van de civetkatten, of zelfs met het soort dier - sommige civetkatsoorten zijn bedreigd. Ze geven ze gewoon koffiebonen te eten, en kunnen de excrementen eenvoudig oogsten. Aan het welzijn van de dieren hebben ze geen boodschap. Aan de winst die ze op hun koffiebessen poepende slaven verdienen des te meer.

Wat een prachtige mogelijkheid voor 's werelds koffiesnobs om een werkelijk goede daad te stellen: drink en koop alleen nog maar kopi loewak van échte wild uitgepoepte bessen. Kouwe koffiekak is niet sjiek.
 
 
 

6 opmerkingen:

 1. De mens doet werkelijk ALLES voor geld....
  Maar erger is, dat de vaak hoger ontwikkelde consument de feitelijke boosdoener is in het geheel.
  Die hebben hun snobistische wensen en het geld!

  YAK !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of de consument dit wel weet. Ik verlang naar de actie van de WSPA deze herfst en dan krijgen we dat ook wel te horen of de actie is rechtstreeks gericht op de importeur kan ook.

   Gr Erna

   Verwijderen
 2. Werkelijk te schandalig voor woorden. Dat er nog snobs zijn die zo'n bakje koffie door hun strot kunnen krijgen, het met veel vertoon hun gasten voor kunnen zetten, schandalig.

  Ik mag hopen dat het gewoon sociaal onaanvaardbaar wordt gemaakt om nog een dergelijk product te kopen. Dat je je schaamt om het in huis te hebben.

  Het probleem wordt straks hoe onderscheid te kunnen maken tussen de echte 'natuurlijke koffie' en de onder wrede omstandigheden verkregen koffie. Dat zal dan toch echt overduidelijk moeten zijn anders blijft de kans dat je foute koffie krijgt veel te groot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik je al verteld dat de WSPA een grote actie begint over het dierenleed achter deze dure koffie? 125 gram kost zomaar 100 euro!!De WSPA gaat druk uitoefenen op de importeurs op hopelijk EU niveau. Zij krijgen beeldmateriaal te zien waarvan ze zullen schrikken hoop ik. Maar omdat het om veel geld gaat zullen ze niet stoppen met dit product. Wel hoop ik dat ze zullen gaan werken aan betere leefomstandigheden voor de dieren. Bedankt voor al je steun xxx

   Verwijderen
 3. Veel mensen hebben géén benul van wat ze binnen krijgen en op zich smeren, laat staan het dierenleed (misbruik)dat wordt veroorzaakt door de Zakkenvullers !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies Leny,

   Het is dat ik het een keer las over deze kakkoffie anders had ik er ook nooit van gehoord. Maar gelukkig er komt een actie xx

   Verwijderen