dinsdag 13 augustus 2013

Eindelijk! 20 veeartsen aangesteld door de overheid gaan in 2014 veetransporten controleren ( video )


Dit is goed nieuws. Af en toe heb ik het gevoel van: Yes!! Eindelijk!! Zie de video van de lijdensweg van dieren op langeafstandstransport.

http://youtu.be/1k0dtEOAP80

Staatssecretaris Dijksma vindt dat de Nederlandse veetransporteurs het welzijn van dieren die op transport gaan onvoldoende garanderen. Daarom gaat de overheid vanaf 1 januari 2014 weer zelf controleren. De controles worden ook strenger.

Klepcontroles

Zo gaan de overheidsinspecteurs weer 'klepcontroles' uitvoeren. Dit betekent dat zij aanwezig zijn bij de veewagen wanneer de dieren geladen worden. Om de verscherpte inspecties mogelijk te maken werft de NVWA inmiddels 20 veeartsen. Alleen wanneer de sector zelf vóór 1 januari harde garanties biedt dat de controle verbetert kan de maatregel nog worden teruggedraaid.Goed nieuws

Compassion in World Farming  ( CIWF ), is blij met deze maatregel. In het verleden is gebleken dat administratieve controles onvoldoende garanties bieden dat er niet gerommeld wordt. Zo kwam het vaak voor dat veewagens overbeladen werden of dat ze niet geschikt of toegestaan waren voor verre transporten. Harde garanties dat dit niet gebeurt zijn pas mogelijk wanneer de dieren in de veewagen gecontroleerd worden. Vanwege het grote aantal overtredingen in het verleden is het ook van belang dat de controles door de overheid worden uitgevoerd en niet door de sector zelf.
 
     Tekst en video met dank aan de CIWF     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten