dinsdag 1 oktober 2013

Een belangrijke stap gezet in de strijd tegen hondsdolheid....Nederland sinds 1991 hondsdolheid-vrijhttp://youtu.be/h9uHkgHebOg   Deze video heeft geen nare beelden

Hondsdolheid: de feiten

 • Per jaar worden 20 miljoen honden op wrede wijze gedood. Dit zijn 38 honden per minuut. Voornaamste reden: de angst voor hondsdolheid.

 • Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een virusinfectie die wordt overgedragen door het speeksel van besmette zoogdieren.

 • Om hondsdolheid tegen te gaan worden honden gedood, onder meer door vergiftiging, wurging en elektrocutie. WSPA wil hier een eind aan maken.

 • Er is een simpel, diervriendelijk en wetenschappelijk bewezen methode voor de bestrijding van hondsdolheid: vaccinaties.

 • Het massaal vaccineren van honden wordt gesteund door de World Health Organisation (WHO) en vooraanstaande hondsdolheidexperts.

 • Als 70% van de honden in een populatie is gevaccineerd, verspreidt hondsdolheid zich niet verder en sterft de ziekte vanzelf uit.

 • In Sri Lanka en Bali heeft WSPA al succes geboekt met deze diervriendelijke en effectieve vaccinatieprogramma's. Hier hebben we de verdere verspreiding van hondsdolheid beëindigd, vele hondenlevens gered en mensenleed voorkomen.

 • Om een mens tegen hondsdolheid te vaccineren heb je drie
  vaccinaties nodig. Deze kosten in totaal zo‘n 200 euro.
  Voor dit geld kun je 86 honden vaccineren.

 • Nederland is in 1991 hondsdolheid-vrij verklaard. Overigens met dank aan het vaccineren van dieren.


Alle honden en ook deze pup met een 'Red Collar' van de WSPA heeft een vaccinatie gehad tegen hondsdolheid
 
 
WSPA zet belangrijke stap in de strijd tegen hondsdholheid

Belangrijke stap in de strijd tegen hondsdolheid

 
Mohammed Nassor Mauly met zijn dochter en een van zijn honden. Al zijn honden zijn gevaccineerd tegen hondsdolheid en hij werkt samen met andere hondeneigenaren in de strijd tegen hondsdolheid.
De World Society for the Protection of Animals WSPA  heeft een belangrijke stap heeft gezet in de wereldwijde strijd tegen hondsdolheid. WSPA heeft een overeenkomst gesloten met de Global Alliance for Rabies Control (GARC) om samen de strijd tegen hondsdolheid aan te gaan. 


Hondsdolheid is een ziekte die samenhangt met armoede en vooral kinderen treft in achterstandssituaties. Meer dan 95% van de menselijke sterfgevallen als gevolg van een beet van een besmette hond komt vandaag de dag voor in Afrika en Azië. Tot 60% van alle hondenbeten en sterfgevallen vanwege hondsdolheid doet zich voor bij kinderen onder de 15 jaar.
Hondsdolheid is te voorkomen

Hoewel hondsdolheid bekend staat als een van de meest dodelijke infectieziekten ter wereld, hoefde geen van de tienduizenden mensen en dieren die er elk jaar aan dood gaan aan deze ziekte te bezwijken. Dat is vrijwel volledig  te voorkomen door middel van een aanpak waarbij de gezondheid van de mens en die van het dier niet meer gescheiden van elkaar maar gezamenlijk worden aangepakt. Over de verschillende sectoren heen dus.
Om dit te bereiken heeft WSPA een overeenkomst gesloten met GARC, waarmee onze samenwerking op het gebied van het bewaken van hondsdolheid, diervriendelijke preventie, bestrijding en eliminatie alsmede de bevordering van de gezondheid en het welzijn van mens en dier mogelijk worden gemaakt.


Dr. Deborah Briggs , uitvoerend directeur van GARC, zegt: "Wij zijn blij met deze overeenkomst met WSPA aan de vooravond van Wereld Hondsdolheid Dag. We kijken ernaar uit om met hen in de landen waar hondsdolheid nog steeds een zeer reële bedreiging voor mens en dier vormt aan de slag te gaan."

Samen staan we sterker

WSPA zet haar strijd tegen hondsdolheid nu samen met GARC voort. Onze volgende stap is het ondersteunen van lokale overheden in de Filippijnen en hondsdolheid te stoppen in de hoofdstad Manilla. Dit zal worden bereikt door de uitvoering van een uitgebreid hondsdolheidsprogramma waarin we honden massaal zullen vaccineren en verantwoord huisdierbezit zullen bevorderen.
Mike Baker, directeur van WSPA International, verklaart: "We zijn blij met deze overeenkomst met GARC die een nieuwe stap vooruit betekent in de strijd tegen deze dodelijke en volledig te voorkomen ziekte. Door grootschalige vaccinatieprogramma's, kunnen we de onnodige praktijk van het afmaken van honden beëindigen, mensenlevens redden en de wijze waarop in sommige gemeenschappen tegen honden wordt aangekeken veranderen."
Dit is een spannend en belangrijk moment voor beide organisaties, en een belangrijke stap in de strijd om hondsdolheid over de hele wereld te beëindigen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten