dinsdag 5 april 2016

Beleef de lente: Kijk live mee in 12 vogelnesten

Bericht van www.vogelbescherming.nl

Kijk live mee in vogelnesten:

http://www.beleefdelente.nl/?_ga=1.126269005.1774880909.1416123910

Het is altijd lente...

... in de ogen van de weidevogelassistenten. Vraag het maar aan Sjoerd Miedema en Janna van der Meer, weidevogelboeren in De Lytse Deelen uit het Friese Haskerdyken.

Een eldorado voor weidevogels, zo zou je de weilanden van Sjoerd en Janna uit het Friese Haskerdyken wel kunnen noemen. Het zijn de weilanden zoals wij die in onze gedachten voorstellen: vol met gele, paarse, roze en witte bloemen en jong vers gras...Maar wees eerlijk. Hoeveel van dit soort weilanden zien we nog echt? Door de steeds intensievere landbouw zijn onze weilanden veranderd in kale, groene vlaktes en dat is geen plek voor weidevogels om te overleven.

Boeren met een goed belegde boterham én vogels
Vogelbescherming werkt daarom samen met een groep boeren om het Nederlandse landschap terug te krijgen. Op zo'n manier dat weidevogels er kunnen overleven én de boer er een goed belegde boterham aan overhoudt. Dat dat kan laat onze weidevogelboer Murk zien, bij wie we via de weidecam kunnen meegluren op zijn land. Maar ook Sjoerd en Janna maken van hun boerenbedrijf een succes.Hoe ze dat doen? Eigenlijk heel simpel!
"Waar mogelijk verhogen we in het voorjaar het waterpeil, zodat de insecten meer aan de oppervlakte van de weide gaan leven. En door te bemesten met ruige mest, kruipen er weer meer vliegjes en andere insecten in het gras. Allebei manieren om voor meer eten voor de weidevogels te zorgen."

"We maaien natuurlijk niet te vroeg, om kuikenlevens te sparen! Verder hebben we een plas-dras, vergelijkbaar met wat je via de webcam ziet."

"De koeien die hier in de wei lopen, zijn Holsteins gekruist met Blaarkoppen. Blaarkoppen zijn geschikt voor nattere weidegronden en structuurrijk voer. Ze geven wat minder melk, maar als je minder kosten aan ze hebt, is dat geen probleem."

En het werkt...
Want het wemelt van de grutto's, tureluurs en kievitten op het land van Sjoerd en Janna. Er broeden zelfs watersnippen! Weidevogelonderzoeker en professor Theunis Piersma ontdekte zelfs een grutto in de rui op het land van Sjoerd en Janna. Een unicum, want tegenwoordig willen grutto's hier namelijk niet meer zo lang blijven. Ze vliegen weg en ruien pas in Afrika. Volgens Piersma een teken dat de omstandigheden voor de vogels op de weilanden bij Oldeboorn optimaal zijn.

Janna en Sjoerd


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten