Translate

maandag 11 april 2016

Wereldwijd verspillen we jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel terwijl 1 miljard mensen honger lijden

http://www.wageningenur.nl/nl/infographic/voedselverspillinginfographic.htm : Veel Info



Voedselverspilling: facts & figures

Kromme komkommers worden weggegooied. Maar waarom ?

Volgens allerlei onderzoeken wordt wereldwijd tussen de 30 en 50% van het voedsel verspild. Ongelooflijk, maar ook moeilijk te bevatten, want wat houdt dat nou precies in? Een korte tour door voedselverspillingsland:
  • Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel; een derde van de gehele productie (Wereldvoedselorganisatie FAO)
  • Ondertussen heeft bijna 1 miljard mensen honger en groeit de wereldbevolking voor 2050 van zeven naar negen miljard (Universiteit Wageningen)
  • Het eten wat in de VS verspild wordt is genoeg om al deze mensen met honger te voeden (Tristram Stuart)
  • Als op het land dat nu gebruikt wordt om voedsel te verbouwen dat uiteindelijk verspild wordt bomen zouden worden geplant, zou dat alle co2-uitstoot door fossiele brandstoffen compenseren (Tristram Stuart)
  • In totaal gooit de Nederlandse consument nu jaarlijks voor 2 tot 2,4 miljard euro aan eten weg. In de keten van oogst tot supermarkt wordt nog eens ca. 2 miljard euro aan voedsel verspild (Universiteit Wageningen)
  • Naar schatting 5% tot 10% van het voedsel wordt verspild door strenge eisen aan het uiterlijk van het product. Destijds kon dit deels verklaard worden door EU-regels, maar die wetgeving is in 2009 minder streng geworden. Toch bereiken afwijkende groente en fruit de supermarkten niet (Universiteit Wageningen)
Waar blijven deze type wortels ? Waarom moet alles recht zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten