Translate

donderdag 14 april 2016

Wapens gevonden in Noord-Brabant: 89 geïmporteerde TE jonge pups niet gevaccineerd in beslag genomen



Doorzoekingen in strafrechtelijke onderzoeken naar illegale hondenhandel


       
Tijdens een gezamenlijke actie hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Belastingdienst, de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) en de politie vandaag 5 doorzoekingen verricht in 2 afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke illegale handel in honden. De doorzoekingen vonden plaats in 2 woningen en 3 bedrijfspanden op verschillende locaties in de provincie Noord-Brabant. Er zijn gegevensdragers, administratie, (steek-)wapens, illegale diergeneesmiddelen en een grote som contant geld in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De actie stond onder leiding van het Functioneel Parket en werd ondersteund door het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Zeeland West-Brabant.
De onderzoeken zijn gestart na meerdere meldingen over de verkoop van zieke pups en mogelijke illegale handelingen met pups, zoals het niet juist identificeren en registreren van de pups en het invoeren van de pups zonder gezondheidscertificaat. De onderzoeken richten zich op 2 afzonderlijke hondenhandelaren. Beiden worden verdacht van het niet registreren van in Nederland gebrachte buitenlandse honden en fiscale fraude (inkomstenbelasting en omzetbelasting).

Te jonge pups 89 pups niet of niet juist gevaccineerd. Foto: Shutterstock, dit zijn niet de pups uit deze zaak.

Te jonge pups

Op één van de bedrijfslocaties trof de NVWA 89 geïmporteerde pups aan die niet of niet juist waren gevaccineerd. Bij binnenkomst in Nederland moeten pups gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie is pas geldig als die is toegediend op een leeftijd van 12 weken en er daarna 3 weken wachttijd zijn verstreken. Dat betekent dat honden pas vanaf een leeftijd van 15 weken geïmporteerd mogen worden. De aangetroffen pups hadden die leeftijd nog niet bereikt, waardoor zij geen geldige vaccinatie kunnen hebben gehad. De dieren zijn meegenomen en elders opgevangen. Zij worden nagekeken door een dierenarts en zullen alsnog op de juiste manier gevaccineerd worden. Besmetting met het rabiësvirus is zonder tijdige behandeling dodelijk. Ook voor mensen. Op dit moment heeft Nederland een rabiësvrije status en wil die status graag behouden.


Identificatie en registratie

De illegale handel in honden is al jaren een maatschappelijk probleem. Om inzicht te kunnen krijgen en houden in de historie van een hond, moet het dier geregistreerd worden in een aangewezen databank. Dat moet binnen 8 weken na de geboorte in Nederland of binnen 14 dagen na import uit het buitenland. Ook moet de hond voorzien zijn van een transponder (chip) en een paspoort. Wanneer het dier verkocht is, moeten de handelaar en de nieuwe eigenaar dat registreren. Soms voorzien fokkers en handelaren hun pups wel van een chip en een paspoort, maar laten ze de verplichte registratie over aan de nieuwe eigenaren. Hierdoor blijven deze hondenfokkers en handelaren en hun handel buiten b

Geen opmerkingen:

Een reactie posten