maandag 25 april 2016

Spitsuur in babydierenland: Een jong dier gevonden? Bonte Piet verteld wat u moet doen

 
Met dank aan http://www.debontepiet.com/

ALKMAAR Het is spitsuur in babydierenland. Dat betekent ook dat veel jonge beestjes hun moeder kwijt zijn of gewond raken. Een jong dier gevonden? Denise van Stichting Vogel- en Dierenopvang de Bonte Piet vertelt wat je moet doen.
Foto: De Bonte Piet

Wat? Jonge watervogels, zoals eendjes en gansjes.

Verdwaald?
Is het beest in goede gezondheid, maar alleen? Kijk dan of je ergens in de buurt de moeder ziet. Zet het pulletje dan direct terug bij de rest van het gezin.

Gewond? Wanneer het pulletje is aangereden of door een kat is gegrepen, is het raadzaam ze direct naar de opvang te brengen. Vervoer ze in een donker doosje en leg daar een flesje met warm water - gewikkeld in een handdoek - bij als kruik.

Don't! Geef de dieren absoluut geen eten of drinken. Dan kunnen ze stikken en doodgaan.


Foto: De Bonte Piet

Wat? Jonge zangvogels, zoals merels en mussen.

Verdwaald? Heeft de vogel nog geen veren en zie je in de buurt het nestje? Plaats het dan terug. Heeft het dier wel veren, dan is het een nestverlater. Zij verlaten zelf het nest, maar zijn eigenlijk nog te zwak om voor zichzelf te zorgen. Ook zijn ze een makkelijke prooi voor katten. Zet ze op een veilige plek, bijvoorbeeld in de bosjes. Is het nergens veilig, breng de vogel dan naar ons.

Gewond? Vouw een nestje van een handdoek en leg het beest in een afgesloten doos met een flesje als kruik. Een donkere doos vinden ze niet alleen prettiger, het is ook beter. Ze denken dan dat het nacht is, waardoor ze rustig worden en minder energie verbruiken.

Don't! Geef ze geen eten of drinken en zorg dat ze niet koud worden.

Foto: De Bonte Piet

Wat? Egels die wakker worden uit hun winterslaap.

Verdwaald/gewond?  Zie je egels overdag? Dan is het eigenlijk altijd mis. Het zijn namelijk nachtdieren en overdag houden ze zich schuil. Het kan zo zijn dat ze na hun winterslaap net wakker worden als het slecht weer is, dan worden de vermagerde beestjes te zwak en hebben ze hulp nodig. Soms zitten ze helemaal vol met teken, ook dan is het verstandig ze naar ons toe te brengen.

Don't! Ga niet zelf aan de slag met eten, drinken of een pincet. Bij de dierenopvang weten ze precies wat de diertjes nodig hebben.

Kijk voor meer informatie over het brengen van dieren op de Facebookpagina van de Bonte Piet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten