dinsdag 5 april 2016

Jaarlijks sterven in Nederland 6 miljoen biggen nog vóór de slacht ( video )

http://www.varkensinnood.nl/petitie-biggensterfte  PETITIE


  
6 miljoen varkens per jaar sterven nog voor de slacht. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog. Deze vaak jonge biggetjes liggen soms uren of dagenlang te creperen totdat de boer ze vindt. Dan worden ze doodgeslagen, maar één klap is niet altijd fataal. Bekijk hier de video.
Steeds meer biggetjes per bevalling


 Deze hoge sterfte komt doordat moedervarkens door doorfokken inmiddels meer dan 30 biggetjes per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer 6 keer zo veel als in de natuur. Door de toename is het gemiddelde geboortegewicht van de biggen gaandeweg afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder geworden. Deze biggen worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren.

Doodslaan door de varkenshouder
Als een varkenshouder een zwak of ziek biggetje opmerkt dan wordt het biggetje vaak eerst in een apart hok gelegd om te kijken of ze uit zichzelf herstellen. Daar liggen ze soms uren of dagenlang te creperen. Vaak worden zwakke biggen door de boer gedood, bijvoorbeeld door ze tegen de muur van het kraamhok aan te slaan. Dit gaat vaak fout, waardoor het biggetje zwaar gewond bovenop zijn dode broertjes en zusjes belandt en alsnog een pijnlijke dood sterft.

Wat kunt u doen?
In de varkenshouderij staat alles in het teken van een zo hoog mogelijke productie. De gevolgen daarvan zijn onacceptabel. Teken daarom de petitie tegen het massale creperen van biggetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten