zondag 24 april 2016

Uithuilen en weer doorgaan: Dieren op een gruwelijk manier afgeslacht hulp is onderweg ( 7 ontroerende foto's )

Nieuwsbericht: www.dierennood.nl

Sommige verhalen laten zich alleen hoofdschuddend lezen. Zoals het verhaal dat Esmee Moeliker ons toestuurde, over onze heldin van april, Svetlana Bjelogrlic.
Soms zitten wij hier, vrijwilligers van stichting Dierennood bij de pakken neer als wij slecht nieuws vernemen, maar de grote dierenvrienden in de diverse landen waar wij mee samenwerken, kunnen niet anders dan uithuilen en weer doorgaan.

Deze maand had in het teken moeten staan van sterilisaties in Kosovo. U weet dat sterilisaties het allerbelangrijkste zijn om dierenleed in de toekomst te voorkomen. Maar de dieren die NU leven hebben natuurlijk ook NU voedsel en medische verzorging nodig.
De Nederlandse Esmee Moeliker werkt nauw met Svetlana samen. Samen met de diervriendelijke Sloveense dierenarts Nusa hebben ze een prima sterilisatieteam. Ieder met een eigen taak.
Svetlana zorgt dan dat het benodigde operatie-materiaal klaarstaat, hangt her en der posters op om mensen in de wijde omgeving op te roepen om hun dier te steriliseren en houdt zelfs een praatje op de lokale radio.
 

Om Svetlana zwaar onder druk te zetten, werden enkele van deze honden gruwelijk gedood.
 
Maar….helaas zijn er veel tegenstanders die hun lucratieve business niet willen laten lopen. Svetlana werd niet alleen bedreigd maar ook werden drie van haar lievelingsdieren in het asiel van Kosovo op een gru-we-lijke manier afgeslacht.
Wij kennen de details maar zijn er zo van ontdaan dat we het beter niet kunnen delen… Van de 120 honden wisten ze precies de 3 honden uit te zoeken waarmee ze Svetlana het meeste pijn deden.
Arme Svetlana was uiteraard compleet van de kaart en kon niet anders dan zich vervolgens terugtrekken om de andere honden niet ook nog in gevaar te brengen. Wat moet ze een verdriet hebben gehad…

Hier ziet u hoe een vrijwillige assistente van de dierenarts een zwakke pup, op een eenvoudige manier een infuus toedient.
 
Svetlana, die naast haar voltijdse baan alle zwerfdieren helpt waar ze kan, heeft in meerdere asielen al voor een positieve verandering kunnen zorgen. Ze blijft maar hameren op sterilisaties en ook dat de emeenteasielen - vrijwel altijd dodingstations - in ieder geval 1x per dag een maaltijd aan de dieren verstrekken.
Lijkt zo logisch maar dit is helaas vaak niet het geval. Dan telt het geld meer, dan enog mededogen met de dieren in zo'n asiel. Soms duurt het maanden voor er een verbetering optreedt en zelfs jaren voor er toestemming komt voor ook sterilisaties en medische verzorging.
Svetlana heeft zich weer herpakt. Gelukkig maar, want wat zouden de honderden dieren zijn zonder die paar doortastende dierenvrienden die zich wèl om hun lot bekommeren...

Met eenvoudige middelen, steriliseren de vrijwillige studenten de dieren, onder toezicht van de dierenarts.
 
Ze zet zich nu helemaal in voor de grote noden in het asiel Preslica van Doboj. Een verlaten dierentuin dat door de gemeente als asiel werd ingenomen. Maar toen 2 jaar geleden de grote overstromingen in deze omgeving plaatsvonden vluchtten de mensen weg zonder de hokken open te zetten en lieten de honden letterlijk creperen van de honger.
Niemand die zich om deze honden meer bekommerde. Niemand! Totdat iemand in de buurt de dieren hoorde huilen en Svetlana inlichtte. Wat zij daar aantrof tart alle beschrijvingen. Kadavers en zieke dieren, schurftig, overdekt met wonden, vlooien en teken.

Regelmatig overlijden er honden 's nachts in het asiel, vaak na onderlinge gevechten. Daarom moet het aantal dieren daar zo snel mogelijk verminderen
 
Sindsdien heeft ze zich ingezet om de leefomstandigheden in dat asiel langzaam maar zeker te verbeteren. Zij heeft er zelfs met lang inpraten op de verantwoordelijken voor kunnen zorgen, dat er een nieuwe, betrouwbare manager en verzorger daar werd aangesteld.
En met hem heeft zij goede afspraken kunnen maken dat er met enige regelmaat voer voor de hongerige honden wordt geleverd. Ook heeft zij toestemming om de honden een voor een uit het asiel te halen voor sterilisaties.

Weer werd er een mandje pups 's nachts voor de poort van het asiel gedropt, die dan ook nog in volle asiel er nog bij moeten....
 
De voormalige dierentuin is momenteel een modderpoel, volledig overwoekerd met onkruid en overal zitten gaten in de hekwerken. Zodoende kunnen de ongesteriliseerde reuen en teven door elkaar lopen en dat zorgt weer voor nieuwe aanwas, maar soms ook tot hondengevechten.
Goede sloten zijn onontbeerlijk om te voorkomen dat dierenhaters hun kwalijke ideeën ten uitvoer komen brengen. O.a. om honden te stelen om ze te gaan gebruiken voor hondengevechten.

Alleen met sterilisaties kan worden voorkomen, dat deze zwerfhonden ieder jaar weer vele pups op de wereld zet.
 
Hondenhokken, medicatie en een quarantaineruimte zijn van grote noodzaak. Een puppyafdeling is eveneens wenselijk want momenteel worden ze ook met hele nesten tegelijk voor het hek van het asiel gedumpt.
En natuurlijk medische verzorging, ontworming, antivlo- en tekenmiddelen, vaccinaties…. Svetlana heeft veel op haar verlanglijstje staan...
Beide asielen hebben per maand 600 kilo voer nodig om elke dag te kunnen voeren. Vaak is dat er gewoon niet....
Dus is Esmee Moeiliker zelf onlangs met een voeractie begonnen om zeker te weten dat dit asiel een jaar lang voorzien kan worden van voer.
Om echt gegarandeerd te zijn van voldoende voer heeft Esmee 60 sponsors nodig die allen een bedrag van 6,95 euro per maand willen doneren. Voor dat bedrag kan 10 kilo voer worden gekocht.

Op dit moment staat de sponsorteller op 27. Nog 33 te weinig dus.

 
Van 28 april tot en met 2 mei komt er weer een grote sterilisatieronde in Doboj.
Tot nu toe zijn er 3 ervaren dierenartsen en 4 assistenten beschikbaar.
Esmee zal er ook zijn met hopelijk nog meer assistentie vanuit Nederland.
De bedoeling is om minimaal 100 dieren te kunnen helpen. Asieldieren maar ook honden en katten in de omgeving.

Als u wilt helpen met sterilisaties, medische verzorging en het meer bewoonbaar maken van het asiel voor de honden, dan komt uw donatie deze maand zeer goed van pas!

Doneer daarom alstublieft vandaag nog voor deze actie naar onze bankrek.

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Aktie 74'

en wij zorgen dat uw donatie voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden.
Of doneer via onderstaande knoppen:
 

Mede namens de dieren, hartelijk dank!

Stand van de donaties: 437 euro

- See more at: http://dierennood.nl/74e-hulpactie-van-de-maand/#sthash.YlidxSoF.dpuf

2 opmerkingen:

  1. Ik hoop echt dat veel mensen net als ik gaan doneren, hoe weinig ook. Alles helpt! De dieren zijn weerloos en hebben er niet om gevraagd geboren te worden in zoveel ellende. Door de sterilisaties/castraties wordt er echt iets opgelost!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Elly, ik ga zelf 10 euro in maand overmaken voor voer. Heb de eerste maand al betaald.

    BeantwoordenVerwijderen