zaterdag 15 juli 2017

65 plus en al 20 jaar actief in Servië om zwerfdieren in nood te helpen
Duizend zwerfdieren in Servië in grote nood.

Voor deze al weer 25e Kleine Hulpactie vragen wij voor de eerste keer aandacht voor de grote nood van zwerfdieren in Servië. Als je als zwerfhond in dat land geboren wordt, heb je het niet getroffen. De inwoners zelf hebben het al niet breed, laat staan dat de dieren-in-nood op straat geholpen worden.

Althans de meeste bewoners doen dat niet. Wij volgen echter al enkele jaren op Facebook de grote dierenvriend Zeljko Markovic, vlakbij de plaats Bor. Een stille man van 65 jaar, die al ruim 20 jaar zwerfdieren helpt die speciale zorg nodig hebben. In zijn appartementje op 4 hoog – zonder lift -  heeft hij gemiddeld 15 tot 20 dieren opgenomen die speciale zorg vragen. Pupjes, zieke honden die dagelijkse zorg en medicijnen nodig hebben, enkele gehandicapte honden.

Ze blijven bij hem tot ze weer de straat op kunnen. Of eventueel tijdelijk in zijn kleine asieltje aan de rand van de woonwijk. Maar zoals vaak is het dat niet echt veilig. Zijn zeer eenvoudige, zelf getimmerde houten hekken worden regelmatig gesloopt en als brandhout gebruikt door zigeuners in de omgeving. Ook al zijn die rijker dan Zeljko zelf.
Maar helaas heeft dat ook als gevolg dat mensen in de directe omgeving van dat klein asiel bij de politie gaan klagen, dat zijn honden loslopen. Hij heeft al meegemaakt dat enkele van zijn honden daardoor werden doodgeschoten of door vergiftiging een tragische dood stierven.

Ook deze pups zijn door Zeljko gevonden en in veiligheid gebracht.
Deze bouwval wil hij voor zijn dieren waterdicht gaan maken.
Een aantal van de door Zeljko opgevangen honden.
Deze man is de redder van vele dieren in nood.
Kijk eens met hoeveel liefde Zelimir deze hond redt.

Helaas moet hij daardoor sommige honden met pijn in zijn hart aan een ketting leggen voor hun eigen veiligheid. Dat moet natuurlijk anders. En dat wil hij ook doen! Zo’n 20 km verderop heeft hij nog een klein stukje grond met een kapotte houten schuur erop. Maar het is er wel veel veiliger om daar dieren te kunnen opvangen. Ook al is er verder nog niets.  Geen hek, geen water, geen elektriciteit. En hij moet dagelijks die 20 km. heen en terug te voet afleggen…. Maar dat heeft hij graag over voor de door hem opgevangen dieren.

Met zijn groot dierenhart en zijn doorzettingsvermogen heeft hij al honderden dieren geholpen. Diverse dorpsbewoners komen zelfs bij hem, om van zijn ruime ervaring met zieke en gewonde dieren gebruik te maken. Uiteraard zitten daar ook katten bij.  Zeljko is zelfs bezig om meer sterilisaties ook voor katten in zijn omgeving van de grond te krijgen.
Daarbij komt zijn prima contact met de lokale dierenarts goed van pas. Hij hoeft maar weinig te betalen, maar natuurlijk kan niet alles gratis. Ook toen pas een hondenpoot geamputeerd moest worden. Of toen vorige maand een aangereden hond verlamd in zijn armen werd gedrukt.
Tussen alle hulpverlening in, heeft hij ook nog tijd weten te vinden om via Facebook contacten te leggen met een Belgisch gezin, die een hond van hem willen adopteren. Op dit moment is hij bezig om deze adoptie keurig te regelen. Een prachtige beloning voor zijn inspanningen.
We zouden hem graag helpen met verschillende belangrijke dingen.

In zijn kleine asiel zijn de daken van de oude hokken zo lek als een mandje. Daar moet dringend iets aan worden verbeterd. Kou is erg, maar kou als je doornat bent is een ramp. Ook is beter hekwerk aan de buitenkant noodzakelijk, dat niet in een kachel op te stoken is…..
En natuurlijk heeft hij geld nodig voor de dierenartsrekening en om voer te kunnen kopen. Zeljko doet echt zijn uiterste best om zo snel mogelijk nog beter de honden te verzorgen die zijn hulp zo hard nodig hebben. Laten we hem en zijn dieren gaan steunen. Ze verdienen het zo!

Met jouw donatie gaan de dieren daar eindelijk een beter leven krijgen…
Doneer daarom ajb vandaag nog voor deze actie naar onze bankrekening.

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Kleine actie 25' en wij zorgen dat jouw donatie voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden.
Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Mede namens de dieren, alvast hartelijk dank!

Laatste nieuws

15 juli - Dit is nu een goed voorbeeld dat er in ieder land, ook waar het heel moeizaam leven is voor zwerfdieren, altijd toch wel een pure dierenvriend is, die ondanks alle tegenwerking toch zich helemaal inzet voor het helpen van zwerfdieren in diepe ellende. Deze Zeljko heeft in zijn leven al vele honderden gewonde en in nood bevindende honden van straat gered, daarna verzorgd en soms voor adoptie gezorgd. Als iemand ons aller steun verdient, dan is hij het wel!

1 opmerking:

  1. Ever wanted to get free Google+ Circles?
    Did you know you can get them AUTOMATICALLY AND TOTALLY FREE by registering on Like 4 Like?

    BeantwoordenVerwijderen