dinsdag 1 augustus 2017

Brand in dierenasiel:Met gevaar voor eigen leven sleurden vrijwilligers de deels verbrande doodsbange dieren naar buiten


Veel dieren hebben het niet overleefd en velen zijn (zwaar) gewond.

Hulp is nu heel hard nodig!

Vuur… mens en dier zijn er doodsbang van.
Een regelrechte nachtmerrie.
De snelheid waarmee het zich verspreidt, de enorme hitte en de onvoorstelbare pijn die het teweegbrengt…
Het is de honden in de opvang van Margaritha in Sofia / Bulgarije overkomen. 60 dieren zaten er in haar asiel. Ze was met enkele vrijwilligers aan het werk toen, door nog onbekende oorzaak, het dak vlamvatte en zich razendsnel verspreidde.

Margaritha reageerde zonder te denken, rende naar binnen en opende zo snel ze kon zoveel mogelijk hokken om de dieren de gelegenheid te geven te vluchten.
Helaas waren vele dieren te angstig om zich uit de voeten te maken en drukten zich juist in de verste hoeken van de kennels.
Met gevaar voor eigen leven pakten Margaritha en haar medewerkers de dieren op en sleurden ze naar buiten.
Sommige honden waren zo van slag dat ze, eenmaal buiten, weer terug naar binnen renden met Margaritha. Terug de brandende hel in…
De geur van verbrande lijfjes, de doodskreten van de stervende honden, hun gehuil van angst en pijn….
Terwijl wij dit verslag schrijven lopen ons de tranen over de wangen. Margaritha heeft het helaas aan den lijve meegemaakt.
De brandweer was redelijk snel ter plekke maar binnen luttele minuten was het drama al voltrokken.
De brandweer sloot onmiddellijk de toegang af om haar en de anderen tegen zichzelf te beschermen.
Margaritha moest nog behandeld worden in het ziekenhuis vanwege een rookvergiftiging.
Maar meteen wilde ze weer terug.
Terug naar de plaats waar haar honden haar zo nodig hadden.
Deze ervaring zal haar leven voor altijd brandmerken. Letterlijk.
Helaas bestaat er in Bulgarije voor haar geen slachtofferhulp en geen verzekering die de schade dekt.
Ze staat voor een onnoemelijk zware opgave.
Zullen wij als dierenvrienden in Nederland en België haar laten zien, dat wij met haar meeleven en een prachtig bedrag in een week tijd bij elkaar proberen te krijgen?
Dat hebben zij en haar arme dieren wel verdiend!
Bij het schrijven van dit verhaal is nog niet duidelijk hoeveel honden precies zijn omgekomen. Er zijn dieren op de vlucht gegaan en nog niet terug gevonden.
Ze lopen nu verward en in shock ergens rond. Er liggen nog dieren in een dierenkliniek. Enkele dieren in die kliniek zijn overleden omdat ze te zwaar verbrand waren. Die hebben gelukkig nu geen pijn meer…
Haar hele leven heeft Margaritha in dienst gesteld van de honden die dankzij haar nog een nieuwe toekomst hadden.
Wat rest zijn de herinneringen en de taak de getraumatiseerde dieren die het overleefd hebben op te vangen. Er is voorlopig een noodopvang ter beschikking gesteld waar de dieren even mogen verblijven.
Maar het terrein moet helemaal worden ontruimd en opgebouwd. De foto’s spreken boekdelen. Opnieuw beginnen. Hiervoor is tijd, liefde en – helaas – geld nodig. De kosten zullen aanzienlijk zijn.
Nu is het nog zomer maar weldra begint de herfst met regen en in november begint al de winter met sneeuw en kou in Bulgarije.
Ze heeft nu alle hulp nodig anders is haar jarenlange werk voor niks geweest. Ze heeft behoefte aan alles, nu eerst financiële middelen om de eerste nood te lenigen.
Ook jullie steun heeft ze hard nodig. Help alsjeblieft met wat je kunt. Geld, een liefdevol gebaar of gewoon lieve woordjes, onderin deze pagina bij 'Reacties'.
Laten we met ons allen laten zien, dat wij haar enorme liefde en inzet voor de dieren erg waarderen, zeker nu na deze ergste nachtmerrie voor haar en haar opgevangen dieren!
Ons bankrekening nummer is:
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Extra Hulpactie’
Of doneer via onderstaande knoppen:
 

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja, en wat zijn die vrijwilligers dapper !! Hanno wil 2.500 ophalen want de dierenarts kosten zijn enorm en uiteraard een nieuw onderkomen.

      Verwijderen