Translate

dinsdag 15 augustus 2017

OMG !! Dierenbeul kunstenaar heeft 913.450 nog levende dieren waaronder 9000 levende vlinders gebruikt in zijn zogenaamde kunst




Na ruim een decennium maakt de Britste kunstenaar Damien Hirst weer furore met zijn werk in Venetië, waar momenteel de expositie ‘Treasures from the Wreck of the Unbelievable’ te zien is. In tegenstelling tot veel van zijn vroegere werk gebruikt Hirst voor deze serie kunstwerken geen dode dieren. Van koeien tot haaien en van vliegen tot vlinders; dieren stonden centraal in een aantal van zijn meest beroemde werken en Artnet News heeft een poging gedaan om dit aantal te tellen. Hun bescheiden schatting komt uit op 913.450. 



Damien Hirst, A Thousand Years, 1990 / Foto: Photographed by Roger Wooldridge © Damien Hirst and Science Ltd.

Damien Hirst confronteert de toeschouwer met zijn of haar sterfelijkheid door dode dieren te gebruiken. Een onvergetelijk voorbeeld is de installatie A Thousand Years uit 1990. Een rottende koeienschedel fungeert als broeinest voor maden, die wanneer ze uitgroeien tot vliegen ten prooi vallen aan een elektrische vliegenlamp. Maar Hirst zou meer kadavers gaan gebruiken: 13 schapen, 7 koeien, 5 kalveren, 4 stieren, 3 veulens, 2 varkens, 1 bruine beer en 1 zebra. Sommige dieren waren al dood voordat Hirst in beeld kwam, anderen stierven voor de kunst.
‘Zacht en aaibaar’ zijn geen noodzakelijke criteria voor de kunstenaar. Ook zeventien haaien en 668 vissen (38 verschillende soorten) worden opgenomen in zijn kunstwerken. Artnet News telt ook ‘dieren die kunnen vliegen’ als categorie en telt hierin: 850.000 vliegen, 45.000 insecten (3000 soorten), 17.000 vlinders en 5 vogels. Voor een 23 weken durend retrospectief in het Tate Modern zouden alleen al 9.000 levende vlinders zijn gebruikt. Tot slot worden ook nog andere overblijfselen tot het aantal dieren gerekend: 46 worsten (2 varkens), 41 visgraten, 16 koeienschedels, het skelet van een mammoet en de schedel van een mens.



Damien Hirst, The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, 1991 / Foto:
Photographed by Prudence Cuming Associates © Damien Hirst and Science Ltd.

Verder lezen over hoe Artnet News haar inschatting heeft gemaakt en hoe de aantallen zijn opgebouwd kan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten