Translate

dinsdag 27 maart 2018

Spookvistuig is een enorm probleem voor milieu en dieren: Jaarlijks eindigen 640.000 ton vistuig in de oceanen ( video )



De Thai Union Group kondigde tijdens de SeafoodExpo op 12 maart officieel aan deel te nemen aan het Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Dit initiatief werd door ons opgezet om de enorme impact van rondzwervend en gedumpt vistuig aan te pakken. Dit spookvistuig vormt namelijk een groeiend probleem voor dier, mens en milieu. Binnen de GGGI werken overheden, bedrijven en goede doelen samen aan inspirerende projecten en het beïnvloeden van het visserijbeleid wereldwijd. Dat een grote speler zoals de Thai Union zich aansluit bij dit initiatief, is dan ook erg goed nieuws.
“Rondzwervend vistuig is één van de grootste bedreigingen voor het leven in zee; het zet visbestanden onder druk en het verstrikt, verwondt en doodt jaarlijks honderdduizenden zeedieren,” zegt Karin Bilo van World Animal Protection. “Het is essentieel dat invloedrijke bedrijven uit de sector, zoals Thai Union, samen met overheden en hulporganisaties werken aan gezonde oceanen om zo de toekomst van mens en dier veilig te stellen.”
Dieren zoals zeeschildpadden raken verstrikt in vistuig met alle gevolgen van dien | Foto: Jordi Chias

Grote impact van vistuig

Uit ons nieuwe rapport Ghosts beneath the waves blijkt dat spookvistuig een enorme, wereldwijde impact heeft. Jaarlijks eindigt minstens 640.000 ton vistuig in de oceanen – terwijl dit materiaal wel 600 jaar in zee blijft rondspoken voordat het is afgebroken.
We hopen dat meer bedrijven het voorbeeld van Thai Union volgen. Karin Bilo: “Thai Union speelt een sleutelrol in de wereldwijde visindustrie en heeft daarmee veel invloed, maar ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij kijken uit naar een goede samenwerking en hopen dat meer bedrijven hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Toetreden tot de GGGI is een mooie eerste stap.”
Categorieën: 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten