Translate

maandag 23 april 2018

57.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer: meer geld voor alternatieve dierproeven



Op Wereldproefdierendag, komende dinsdag, overhandigt Animal Rights 75.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Animal Rights roept op om meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar alternatieve testmethoden.

De Nederlandse overheid heeft verschillende rapporten naar buiten gebracht waaruit blijkt dat het mogelijk is om dierproeven te vervangen voor alternatieve testmethoden. Dit kan door een jaarlijkse investering van 37 miljoen euro. Hiermee kunnen de helft van alle dierproeven vervangen zijn tegen 2025.
Het blootstellen van apen aan dieseluitstoot in opdracht van Volkswagen. Zwevende deeltjes (fijnstof) uit uitstoot van dieselmotoren worden in een zoutoplossing toegediend in de luchtpijp van proefmuizen. Dit veroorzaakt ontstekingsreacties in hun longen. Sommige proefmuizen krijgen in combinatie met fijnstof van dieselmotoren huisstofmijt toegediend om allergische reacties in de luchtwegen op te wekken. Na negen- tot zeventien dagen worden de dieren afgemaakt voor longstudies.
In Nederlandse proefdiercentra, waartoe ook het Erasmus MC in Rotterdam behoort, worden nog steeds apen, honden, katten, muizen en vele andere dieren gebruikt in experimenten. Onderzoek naar alternatieven is nu nog erg versnipperd. Daarom pleit Animal Rights voor een internationale samenwerking van bedrijven, overheden en belangenorganisaties
Meer dan 1 miljoen Europeanen hebben het burgerinitiatief ‘Stop Dierproeven’ getekend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten