Translate

woensdag 4 april 2018

Hier zijn we aan toe: Goed nieuws van de Dierenbescherming met 7 foto's


Goed nieuws uit maart



Nu de paasdagen achter de rug zijn en de temperaturen beginnen op te lopen, verheugen we ons weer massaal op terrasjes en heerlijke lentewandelingen. Toch willen we eerst graag nog even stilstaan bij de mooie momenten van de afgelopen maand. Dieren die gered zijn, een fijn nieuw thuis vonden, meer aandacht voor het welzijn van paarden en dat van vissen en nog meer. Hierbij een mooi overzicht van het goede nieuws uit maart.

Jill wint tienduizend euro voor de Dierenbescherming

Twintig weken lang volgden we vol spanning de online spelshow Challenges Cup, een competitie vol uitdagingen waarin Jill van Dooren het opnam tegen andere bekende YouTubers. Zo werd haar pokerface op de proef gesteld bij de box-of-lies-challenge, zette ze vingervlug haar typtalent in bij de fast-finger-challenge en werden zelfs haar beerpong-skills in de strijd geworpen bij de beerpong-of-death-challenge. En niet zonder succes! Jill werd tweede, en wist zo maar liefst tienduizend euro bij elkaar te winnen voor de Dierenbescherming. Wat een verrassing! Daar kunnen we heel wat dieren blij mee maken. Enorm bedankt lieve Jill! 


Jill reikte een cheque van maar liefst tienduizend euro uit aan Shana van Dierenambulance Midden Nederland

Succesvol geplaatst na bijna drie jaar asiel: hond Kim

Met haar negen jaar is ze voor een hond behoorlijk bejaard, maar dat schrok haar nieuwe eigenaren Leon en Zita niet af. Ze vielen direct voor haar karakteristieke snoet, en dat verbaast ons niets. Kim is lief, aanhankelijk, trouw en levendig. Toch kwam ze twee keer bij ons terug. De eerste match ontstond nadat Kim twee jaar in het dierenasiel doorgebracht had. Haar eerdere baas was helaas lichamelijk niet meer in staat om voor haar te zorgen, en dit keer ging het mis vanwege een allergie binnen het gezin waar ze in terecht kwam. We zijn dan ook extra blij dat ze nu zo goed terecht is gekomen bij Leon en Zita: “Kim houdt van gezelschap en wij genieten op onze beurt ook elke dag van haar!” Geweldig als er zo’n klik is tussen mensen en hun huisdier. We wensen jullie samen een hele mooie tijd toe! 


De negen jaar oude Kim en haar dolgelukkige nieuwe eigenaren. 

Sectorraad Paarden richt aandacht op zorgplicht bij paardenmarkten


De Sectorraad Paarden (SRP) riep gemeenten, de paardensector en het Ministerie van LNV begin maart op om geen vergunningen te verstrekken aan paardenmarkten die niet voldoen aan het Protocol Welzijn Paardenmarkten. In dit protocol zijn onder andere regels te vinden voor de water- en voedselvoorziening van paarden en de manier waarop paarden vervoerd worden. 
Hoewel de Dierenbescherming het liefst een verbod ziet op paardenmarkten, vinden deze markten wel degelijk plaats. Zolang dit het geval is, mogen gemeenten hun kop niet in het zand steken als het gaat om het welzijn van paarden op deze evenementen. We blijven ons hiervoor inzetten, en daarbij is deze oproep van de SRP een duwtje in de goede richting.

Een gestresste Shetlander die verkeerd aangebonden is. 

Ernstig vermagerde buldogkruising gered in Den Haag

Begin maart werd ze in Den Haag aangetroffen door de dierenpolitie en een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming: een vrolijke, lieve buldogkruising met de naam Luna. Vel over been, extreem vermagerd en vol rode plekken op haar huid bracht ze haar tijd door in een natte bench waar zelfs geen kleedje in te vinden was.
Luna werd naar Dierenopvangcentrum Vlaardingen gebracht, waar ze alle medische zorg, aandacht en voeding kreeg die ervoor nodig was om aan te sterken. Wat direct opviel was haar onstuitbare levenslust. Naar buiten gaan is een feest, en ze houdt ervan om lekker te rennen en te spelen met een bal. Dankzij een antibioticakuur is haar huid inmiddels een stuk minder rood, en is ze al een paar kilo aangekomen.
Kortom: het gaat heel goed met Luna. Zo goed dat ze inmiddels op zoek is naar een baas. Geïnteresseerd in een kennismaking met haar? Hier vind je haar profiel op de website Ik Zoek Baas. 


Wat direct opviel aan Luna, was haar onstuitbare levenslust.

Vossenjacht niet verruimd

Op 8 maart besloot de Tweede Kamer dat er geen toestemming komt om de vos in Nederland intensiever te bejagen. Aanleiding voor het debat hierover is de flinke afname van het aantal weidevogels in ons land. De jagersvereniging zag hier wel een oplossing voor: een toename van het aantal vossen dat afgeschoten mag worden, zodat er minder vossen overblijven die op weidevogels kunnen jagen. Dat klinkt misschien logisch, maar het opent de deur voor andere roofdieren die op hun beurt de weidevogel zullen bejagen. Moeten we die dan vervolgens ook maar afschieten?
De Dierenbescherming focust zich liever op de leefomgeving waarin weidevogels broeden. Als deze aangepast wordt aan hun behoeften, is dit heel wat effectiever en zijn ze ook kranig genoeg om zich te verweren tegen roofdieren. Gelukkig zag minister Carola Schouten ook geen heil in het verruimen van de vossenjacht. Het huidige beleid blijft gehandhaafd, en de wet wordt in geen geval aangepast. 


Geen toestemming van de Tweede Kamer om de vos in Nederland intensiever te bejagen. 

RDA bevestigt: vissen hebben gevoel

Het welzijn van vissen verdient veel meer aandacht dan het tot nu toe heeft gekregen, zo stelde de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een rapport. ‘Vissen zijn wezens met gevoel en zo dienen we hen ook te behandelen.’ Het is tot nu toe treurig gesteld met het welzijn van vissen. Terwijl het in de wet vastgelegd is dat bijvoorbeeld vee voorafgaand aan het slachten verdoofd wordt, hebben vissen pech gehad en mogen veelal zonder bedwelming op de meest gruwelijke manieren om het leven gebracht worden. Nu officieel bevestigd is dat we net zo goed een zorgplicht hebben voor vissen als voor andere dieren, zijn we het aan hen verplicht om daar ook naar te handelen. Dankzij dit rapport voelen we ons gesteund in onze strijd voor een beter vissenwelzijn


'Vissen hebben ook gevoel' (Dierenbeschermingsactie in 1983)

Reddingsactie voor meer dan 115 muizen


Het begon klein: een man in het noordoosten van het land wilde twee muizen redden van een dood als levend slangenvoer. Een nobel gebaar, ware het niet dat deze diertjes zich in zulk rap tempo voortplantten dat er binnen de kortste keren meer dan tien kooien nodig waren om ze in op te vangen. Een onhoudbare situatie, zo vond ook de sociaal hulpverlener van de man. Daarom schakelde zij onze Helpdesk Hulpverleners in. Uiteindelijk zijn de muizen nu in het hele land ondergebracht in verschillende dierenopvangcentra. We zoeken voor elk van hen een fijn thuis waar ze in groepjes terecht kunnen. Help je mee? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Door het hele land verspreid wachten deze muizen in opvangcentra op een fijn nieuw thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten