Translate

zondag 8 november 2020

Ganzen vallen uit de lucht door vogelgriep: Fransen vrezen tekort aan foie gras een verschrikkelijk dierenleed door dwangmatig voeren van ganzen en eenden

 


Vreselijk dierenleed: Gedwongen voederen van eenden en ganzen voor foie gras



Natuurfilmer Ruurd Jelle van der Leij liep gisteren een kilometer of vijf, zes door de Friese kwelders bij het dorpje Ferwert. Op zijn tocht trof hij meer dan 250 dode vogels aan. ,,Op een gegeven moment tel je zoveel dode dieren dat je er geen gevoel meer bij hebt. Het is te bizar voor woorden. En dan heb je ook nog alle vogels die nog leven. Die liggen te trillen met hun kop ondersteboven op hun lijf.”


Ondertussen groeit in Frankrijk de vrees dat er voor de feest van de decembermaand mogelijk een tekort aan foie gras zal ontstaan. Eendenfokkers in 46 departementen zijn gemaand de dieren binnen te houden in verband met de uitbraak in Nederland. Als het virus er bijvoorbeeld via trekvogels in slaagt Frankrijk te bereiken zullen de dieren geruimd moeten worden. Voor de boeren is dat een klap omdat ze in de maanden november en december het overgrote deel van hun jaaromzet binnenhalen, meldt de Franse nieuwssite 20 Minutes. De boeren kampen al met tegenslag omdat door het coronavirus alle beurzen waar ze hun waren verkopen zijn afgelast.




Foie gras is een delicatesse van eenden- of ganzenlever die op zeer wrede wijze tot stand komt. De dieren die met duizenden tegelijk gevangen worden gehouden krijgen middels dwangvoeding een geforceerde groei van hun lever die wel tot twee keer de normale omvang kan bereiken. In veel landen is de praktijk verboden omdat het dierenmishandeling is.

www.joop.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten