Translate

zondag 30 januari 2022

Bijzondere video: gewonde walvis in Griekenland kreeg door mariene biologen vocht en antibiotica toegediend en weer naar open zee gebracht


De gewonde spitssnuitwalvis, die in Griekenland strandde, is teruggekeerd naar diepere wateren, zeiden functionarissen zaterdag. De jonge walvis werd vrijdag voor de kust van Athene gevonden met een zwaargewonde onderkaak.

De spitssnuitwalvis werd gezien drijvend op een strand in de buurt van de kustwijk Palaio Faliro, terwijl hij zijn staart zwak bewoog.

Uit bloedonderzoek bleek dat hij aan bloedarmoede leed. "Met zo'n grote verwonding zijn de dingen moeilijk", vertelde Natascha Komninou, hoofd van het Arion-walvisopvangcentrum, aan de lokale nieuwszender Skai TV.

De mannelijke spitssnuitwalvis werd gehydrateerd en kreeg antibiotica. Na enkele uren werd hij vrijdag laat naar open zee geëscorteerd, vertelde vice-minister van Milieu Georgios Amyras aan de Griekse nieuwszender ERT.

"Dit is een diepzeedier... hoe langer het in ondiep water blijft, hoe groter de schade aan zijn gezondheid," zei hij. Het dier zwemt nu in de buurt van het zuidelijke eiland Salamis, zei Amyras, eraan toevoegend dat zijn toestand onzeker bleef.

De dolfijnachtige walvis leeft meestal in wateren van meer dan 1.000 meter (3.280 voet) diep. Hij werd donderdag voor het eerst gespot in de buurt van de kust van Athene. Hij leek op dat moment ongedeerd en werd geholpen om weg te zwemmen naar open zee.

Maar toen hij terugkeerde, had hij verwondingen aan zijn snavel, zei Aimilia Drougas, oceanograaf en mede-oprichter van het Arion-reddingscentrum voor walvisachtigen. "Het is zeer zeldzaam voor deze soort. Het is een zeer schuw dier dat mensen niet benadert en grote diepten begunstigt," zei Drougas.

Walvissen worden vaak getroffen door schepen, omdat het aantal en de snelheid van schepen de afgelopen decennia enorm zijn gegroeid. De dieren kunnen een aanrijding vaak niet vermijden en zijn ook gedesoriënteerd door onderwatergeluid.

Alexandros Frantzis, een mariene bioloog aan het Pelagos Institute, vertelde ERT dat de walvis gedesoriënteerd zou kunnen zijn geraakt vanwege lopend seismisch onderzoek naar koolwaterstoffen in de Golf van Kyparissia in Griekenland. Dat deel van de zee is een van de belangrijkste habitats van cuvier's spitssnuitdolfijnen.

"Het is een van de vier belangrijkste leefgebieden ter wereld voor deze dieren. We vernielen hun huis... voor koolwaterstoffen," zei Frantzis.

Koolwaterstoffen worden gebruikt voor ruwe olie, gas, steenkool en andere belangrijke energiebronnen om de mens ten goede te komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten