Translate

dinsdag 18 januari 2022

In Afrika is de populatie van Giraffen in 5 jaar gestegen met 20% naar 117.000 dieren: Nog minimaal maar natuurbeschermers zijn optimistisch

 Volgens de IFAW nog maar 68.000 giraffe in het wild. Morgen ga ik het voor u onderzoeken 



Foto: wild nature institute – Derek Lee (scienceblog.com)

Er is goed nieuws voor giraffen.

Uit het laatste onderzoek blijkt dat de populatieaantallen de afgelopen jaren toenemen voor alle soorten giraffen. Het totale aantal is nog steeds klein, maar natuurbeschermers zijn optimistisch voor de soort.

De laatste schatting, gebaseerd op aantallen verzameld uit heel Afrika, is iets meer dan 117.000 dieren, volgens de Giraffe Conservation Foundation.1 Dat is een stijging van bijna 20% sinds 2015.2

De stichting is een non-profitorganisatie die zich richt op het behoud en beheer van giraffen in het wild in heel Afrika.


"We zien een langzame ommekeer van het tij. Giraffen hebben de afgelopen 300 jaar bijna 90% van hun leefgebied verloren en hun aantal is in drie decennia met ongeveer 30% gedaald, maar we melden nu een toename van bijna 20% in de afgelopen 5-6 jaar," vertelt Stephanie Fennessy, directeur van de Giraffe Conservation Foundation, aan Treehugger.

Met 117.173 giraffen die vandaag in Afrika zijn, is dat slechts één giraffe voor elke drie of vier Afrikaanse olifanten,wijst Fennessy erop.2

"De aantallen zijn dus niet enorm, maar we zien positieve trends voor alle vier de soorten giraffen," zegt ze. "Dit is te danken aan sterke partnerschappen voor natuurbehoud, meer bewustzijn voor giraffen, gezamenlijke inspanningen van de Afrikaanse overheid om ze beter te beschermen (en beter te tellen) en we geloven dat de Giraffe Conservation Foundation aanzienlijk heeft bijgedragen aan deze positieve ontwikkeling."

Optimisme en instandhoudingsinspanningen

In 2016 werden giraffen als enkele soort door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als kwetsbaar gecategoriseerd. Primaire bedreigingen zijn habitatverlies, burgerlijke onrust, stroperij en ecologische veranderingen.3

Voor de nieuwe studie voerden onderzoekers een grondige beoordeling uit van de huidige giraffenaantallen in alle bekende populaties en evalueerden deze populatietrends in de vier soorten giraffenclassificaties. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Reference Module in Earth Systems and Environmental Sciences.

Er zijn vier gedefinieerde soorten giraffen met verschillende ondersoorten. Volgens het recente demografische onderzoek zijn drie van de populaties van de soort toegenomen van 2015 tot 2020. Alleen de Zuidelijke giraf nam af:2

  • Noordelijke giraffe (Giraffa camelopardalis): 5.919 (vermeerderd met 24%)
  • Masai giraffe (Giraffa tippelskirchi): 45.402 (vermeerderd met 44%)
  • Netgiraf (Giraffa reticulata): 15.985 (vermeerderd met 85%)
  • Zuidelijke giraffe (Giraffa giraffa): 48.016 (verminderd met 7%)

De natuurbescherming is optimistisch dat de aantallen zullen blijven stijgen.

"We zijn hoopvol - en zouden dit werk niet doen als we niet geloofden dat de Giraffe Conservation Foundation een verschil zal blijven maken," zegt Fennessy. "De belangrijkste bedreigingen voor giraffen zijn echter habitatverlies, habitatfragmentatie en menselijke bevolkingsgroei. Deze bedreigingen gaan door, dus de positieve trend kan alleen doorgaan als toegewijde instandhoudingsacties doorgaan."

Het hebben van de meest actuele populatie-informatie kan helpen bij het begeleiden van onderzoeks- en instandhoudingsinspanningen.

"Instandhoudingsacties zoals translocaties naar gebieden waar giraffen lokaal zijn uitgestorven, zijn een belangrijke instandhoudingsmaatregel, solide onderzoeken om aantallen te bepalen, anti-stroperij in gebieden waar giraffen onder stress staan, zijn belangrijke maatregelen," zegt Fennessy.

"Bewustzijn van de benarde situatie van giraffen is hier een belangrijk onderdeel van, omdat alle instandhoudingsacties financiering vereisen."





Geen opmerkingen:

Een reactie posten