Translate

zaterdag 8 januari 2022

Zeer zeldzaam en heel zorgelijk: Het Britse Health Security Agency heeft een geval van vogelgriep bevestigd bij een persoon in het zuidwesten van Engeland.

 

Menselijk geval van vogelgriep gedetecteerd in het VK

Het Britse Health Security Agency heeft een geval van vogelgriep bevestigd bij een persoon in het zuidwesten van Engeland.

UKHSA

Vogel-op-mens overdracht van vogelgriep is zeer zeldzaam en is eerder slechts een klein aantal keren voorgekomen in het Verenigd Koninkrijk.

De persoon verwierf de infectie door zeer nauw, regelmatig contact met een groot aantal geïnfecteerde vogels, die ze gedurende een langere periode in en rond hun huis hielden.

Alle contacten van de persoon, inclusief degenen die het pand hebben bezocht, zijn getraceerd en er is geen bewijs van verdere verspreiding van de infectie naar iemand anders. Het individu is momenteel goed en isoleert zichzelf.

Het risico van vogelgriep voor het bredere publiek blijft zeer laag. Mensen mogen echter geen zieke of dode vogels aanraken.

Vogelgriep, is een soort griep die zich verspreidt onder vogels. Het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs een groot aantal uitbraken en incidenten van vogelgriep bij vogels in het hele land van de H5N1-stam en animal and plant health agency(APHA)gezien en de Chief Veterinary Officer van het VK heeft waarschuwingen afgegeven aan vogeleigenaren.

Sommige stammen van vogelgriep kunnen overgaan van vogels op mensen, maar dit is uiterst zeldzaam. Het vereist meestal nauw contact met een geïnfecteerde vogel, dus het risico voor mensen wordt over het algemeen als zeer laag beschouwd. Overdracht van vogelgriep van mens op mens is zeer zeldzaam.

Het geval werd ontdekt nadat APHA een uitbraak van de H5N1-stam van vogelgriep in hun zwerm vogels had geïdentificeerd. Hun infectie werd geïdentificeerd door de routinemonitoring die wordt uitgevoerd op iedereen die nauw contact heeft met geïnfecteerde vogels. De besmette vogels zijn allemaal geruimd.

In lijn met de zeer voorzorg benadering die het Britse Health Security Agency(UKHSA)hanteert om de overdracht van vogelgriep te identificeren en te stoppen, heeft UKHSA deze persoon getest en lage griepniveaus gedetecteerd. Verdere laboratoriumanalyse onthulde dat het virus het 'H5'-type was, gevonden bij vogels.

Op dit moment is het niet mogelijk geweest om te bevestigen dat dit een H5N1-infectie is (de stam die momenteel circuleert bij vogels in het VK). Op basis van het beschikbare bewijsmateriaal is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte gebracht.

Dit is het eerste menselijke geval van deze stam in het Verenigd Koninkrijk, hoewel er elders wereldwijd gevallen zijn geweest.

Professor Isabel Oliver, Chief Scientific Officer bij UKHSA,zei:

"Hoewel het risico op vogelgriep voor het grote publiek erg laag is, weten we dat sommige stammen het potentieel hebben om zich naar mensen te verspreiden en daarom hebben we robuuste systemen om deze vroegtijdig te detecteren en actie te ondernemen.

Momenteel is er geen bewijs dat deze stam die in het Verenigd Koninkrijk wordt gedetecteerd zich van persoon tot persoon kan verspreiden, maar we weten dat virussen de hele tijd evolueren en we blijven de situatie nauwlettend volgen. We hebben alle contacten van deze persoon opgevolgd en hebben geen verdere verspreiding vastgesteld.

Het blijft van cruciaal belang dat mensen zieke of dode vogels niet aanraken en dat ze het DEFRA-advies over rapportage opvolgen".

De Chief Veterinary Officer van het Verenigd Koninkrijk, Christine Middlemiss, zei:

"Hoewel vogelgriep zeer besmettelijk is bij vogels, is dit een zeer zeldzame gebeurtenis en is het zeer specifiek voor de omstandigheden op dit terrein.

We hebben snel actie ondernomen om de verspreiding van de ziekte op de betreffende locatie te beperken, alle besmette vogels zijn op humane wijze geruimd en het schoonmaken en desinfecteren van het terrein is aan de gang. Dit is een herinnering dat strikte netheid bij het houden van dieren belangrijk is.

We zien een groeiend aantal gevallen bij vogels op zowel commerciële boerderijen als in kuddes in de achtertuin in het hele land. Het implementeren van zorgvuldige veiligheidsmaatregelen zal helpen om uw vogels veilig te houden".

UKHSA volgt alle personen op die in contact zijn geweest met een bevestigd geval van vogelgriep. Voor degenen met de hoogste risicoblootstelling nemen we dagelijks contact met hen op om te zien of ze symptomen hebben ontwikkeld, zodat we passende actie kunnen ondernemen.

Mensen krijgen ook een antivirale behandeling aangeboden na blootstelling aan geïnfecteerde vogels. Dit is om te voorkomen dat het virus zich in hun lichaam voortplant als ze het hebben opgepikt en moet voorkomen dat ze onwel worden. Het helpt ook het risico op het doorgeven van de infectie aan anderen te verminderen.

Persdienst van het Britse Health Security Agency

Wellington
House 133-155 Waterloo Road


Londen

SE1 8UG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten