Translate

zaterdag 18 maart 2023

De consumptie van octopus is enorm toegenomen: Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals roepen voor een stop van octopuskwekerijen

 PERSBERICHT


Wie de Official reader of the film my octopus teacher

 Heeft gezien, weet wat een intelligente, nieuwsgierige en fascinerende dieren octopussen zijn.

 

NGO’s roepen op tot stop eerste octopuskwekerij ter wereld

Plannen Spaanse octopuskwekerij onthuld




 

In een nieuw rapport ‘Uncovering the horrific reality of octopus farming’ roepen internationale dierenbeschermingsorganisaties Compassion in World Farming (CIWF) en Eurogroup for Animals op tot een stop op de ontwikkeling van octopuskwekerijen. De organisaties kregen gedetailleerde plannen in handen van het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova dat nog dit jaar de eerste octopuskwekerij op Las Palmas wil openen. 


De plannen onthullen wat de dierenbeschermers al vreesden: het welzijn van de octopussen zal ernstig in het geding zijn. De hyperintelligente, gevoelige dieren die van nature solitair leven zullen opgesloten worden in overvolle tanks waar ze geen enkele ruimte hebben voor natuurlijk gedrag. Ze zullen op pijnlijke, langzame wijze in ijswater worden gedood. Bovendien leidt de kweek tot nog meer druk op onze al overbeviste zeeën, doordat deze vleesetende dieren gevoerd worden met wild gevangen vis. De organisaties vragen de regering van de Canarische eilanden de plannen te weigeren en de EU om een verbod op octopuskweek in te stellen.

 

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland: “Iedereen die de met een Oscar bekroonde film ‘My octopus teacher’ heeft gezien, weet wat een intelligente, nieuwsgierige en fascinerende dieren octopussen zijn. Opsluiting in een kale, massale kwekerij is een horrorscenario voor deze dieren. We moeten toe naar minder vee-industrie, niet nog meer diersoorten opsluiten in een nieuwe tak van onderwater vee-industrie. Er moet nu voor eens en voor altijd een einde komen aan octopuskweek.”

 

1 miljoen octopussen

Nueva Pescanova beschrijft in de plannen die het naar het directoraat-generaal voor visserij van de Canarische Eilanden stuurde dat het jaarlijks 3.000 ton octopus wil kweken; dat zijn zo’n 1 miljoen dieren. Ze bevestigen de zorgen van de organisaties over verschillende onverantwoorde praktijken:

  • Gebruik van ijswater als slachtmethode: een pijnlijke, stressvolle en langzame dood
  • Opsluiting in volle, kale tanks met slecht dierenwelzijn: risico op agressie en zelfs kannibalisme bij de van nature solitaire dieren en geen ruimte voor natuurlijk gedrag
  • Blootstelling aan 24 uur licht per dag om voortplanting te stimuleren: dit leidt tot stress bij de dieren die van nature licht vermijden
  • Voer van met name visolie en -meel afkomstig van wilde vissen: dit is geheel niet duurzaam en legt een nog grotere druk op de al overbeviste populaties

 


Als toegestaan, zal de kwekerij op de Canarische Eilanden de eerste octopuskwekerij ter wereld zijn. In andere landen, waaronder Mexico en Japan, worden ook pogingen gedaan om dergelijke kwekerijen te starten. In februari kondigde de Amerikaanse staat Washington aan de kweek mogelijk te verbieden. Dit volgde op de recente sluiting van een centrum op Hawaï waar in het geheim experimenten met octopuskweek werden gedaan. Deze sluiting was een reactie op campagnes van onder andere Compassion in World Farming. Al eerder, in 2021, publiceerde de organisatie een uitgebreid rapport waarin ze waarschuwt voor het dierenleed en de milieuschade die octopuskweek zal veroorzaken. Het rapport meldt dat slechts 1 op de 5 octopussen de productiecyclus zal overleven, zo blijkt uit onderzoek; een sterftecijfer van 20% is onaanvaardbaar hoog.

 

De consumptie van octopus is de laatste decennia toegenomen, vooral in Spanje. Als gevolg daarvan neemt het aantal wilde octopussen af. In 2015 bereikte het aantal wereldwijd gevangen octopussen een hoogtepunt van 400.000 ton - 10 keer meer dan in 1950.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten