Translate

woensdag 8 maart 2023

Vogelgriep H5N1 is nu ook vastgesteld bij rode vossen in Frankrijk, bij nertsen in Spanje, zeeleeuwen in Peru, vossen en otters in Groot-Brittannië en grizzlyberen in de VS

 



Vogelgriep is gevonden bij rode vossen in Frankrijk, zei de Wereldorganisatie voor diergezondheid (WHO) dinsdag. Drie vossen werden dood aangetroffen in een natuurgebied in Meaux. Een van de vossen werd verzameld en positief getest op het hoogpathogene H5N1 vogelgriepvirus.

Twee weken geleden uitte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar bezorgdheid over de wereldwijde H5N1-vogelgriepsituatie als gevolg van de recente toename van gevallen bij vogels en zoogdieren en de dood van een 11-jarig meisje in Cambodja.

In januari werd een kat in Frankrijk geëuthanaseerd nadat hij besmet was geraakt met vogelgriep. Het virus is ook vastgesteld bij nertsen in Spanje, zeeleeuwen in Peru, vossen en otters in Groot-Brittannië en grizzlyberen in de Verenigde Staten.


H5N1 is een subtype van het Influenza A-virus dat ook bekend staat als vogel- of vogelgriep. Het is in de eerste plaats een ziekte van vogels, maar het kan ook andere dieren en mensen infecteren die in nauw contact komen met geïnfecteerde vogels of hun omgeving.

Vogels die besmet zijn met H5N1 vogelgriep kunnen een reeks symptomen krijgen: hoesten, niezen, neus, diarree, verminderde voedselinname, zwelling en verkleuring van hun hoofd, nek en ogen en plotselinge dood. Wanneer ze besmet zijn met H5N1, kunnen ze ook lusteloos lijken en tekenen van depressie vertonen.

Bij mensen kan H5N1 ernstige luchtwegaandoeningen veroorzaken, die soms tot de dood kunnen leiden.

Het verband tussen H5N1-vogelgriep en de bio-industrie heeft voornamelijk te maken met de manier waarop commerciële vogels worden grootgebracht en beheerd in grootschalige operaties.

In deze omgevingen worden duizenden vogels vaak in de buurt gehouden, wat omstandigheden kan creëren die ideaal zijn voor het verspreiden van ziekten: virussen zoals H5N1 kunnen gemakkelijk worden overgedragen via lichaamsvloeistoffen, waaronder speeksel, uitwerpselen en respiratoire afscheidingen.

Bovendien kan de hoge dichtheid van vogels in de bio-industrie hun immuunsysteem verzwakken, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten. Antibiotica spelen ook een rol omdat ze vaak worden gebruikt om de groei te bevorderen en ziekten bij kippen, eenden, kalkoenen en andere boerderijvogels te voorkomen; overmatig gebruik van deze geneesmiddelen kan leiden tot de ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën.

In het afgelopen jaar heeft de vogelgriep zich wereldwijd verspreid, waarbij meer dan 200 miljoen vogels zijn gedood - waaronder gezonde vogels die op boerderijen zijn gedood toen het virus werd gedetecteerd - de eierprijzen door het dak hebben gestuurd en de bezorgdheid bij regeringen over menselijke overdracht heeft gewekt.

   

Meld je aan voor wekelijks dierennieuws

* geeft aan dat het verplicht is
           
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten