Translate

zondag 8 oktober 2023

Bedreiging voor de wereldgezondheid : Op Bali is veel dierenleed te koop met illegale handel in wilde dieren, broedplaatsen voor virussen zoals SARS, COVID, apenpokken,


PETA Asia heeft onlangs videobeelden gemaakt van illegale handel in wilde dieren op Bali's Satria Bird Market in Indonesië. Onderzoekers filmden een winkeleigenaar die apen en langzame lori's aan toeristen probeerde te verkopen, ook al zijn langzame lori's een beschermde diersoort in Indonesië en is het smokkelen van apen naar Bali illegaal.

Bali Toeristen Pas op: Lijden te koop

Het verkrijgen van dieren om ze te verkopen is een gruwelijke zaak. Baby-apen worden vaak illegaal ontvoerd uit hun junglehuizen nadat jagers hun moeders hebben gedood.

De beet van een langzame lori is zeer giftig en kan dodelijk zijn voor de mens. Om deze reden verwijderen de "huisdieren" en toeristische industrie vaak hun tanden - zonder verdoving - met behulp van een tang of ander hulpmiddel. Deze ondraaglijke procedure is marteling en kan leiden tot infectie en zelfs de dood.

De trage lori's op deze markt werden gehouden in een kleine, kale kooi zonder toegang tot water. Deze gevoelige dieren zijn nachtelijke primaten, wat betekent dat de lawaaierige, fel verlichte omgeving ongelooflijk stressvol voor hen zou zijn geweest. Er was geen officieel verslag van het dier, dat "uit de boeken" werd verkocht.

Veel exotische dieren die worden verkocht aan slecht geïnformeerde kopers of in een opwelling als nieuwigheden worden verworven, sterven voortijdig of worden in de steek gelaten wanneer kopers niet langer in staat of bereid zijn om voor hen te zorgen.

Falende wetshandhaving

PETA Asia roept de Indonesische wetshandhavingsautoriteiten en het ministerie van Milieu en Bosbouw op om deze illegale, gewelddadige handel te onderzoeken en passende aanklachten tegen de daders in te dienen.

Het is de derde keer in evenveel jaar tijd dat illegale handel in wilde dieren en planten op deze markt aan het licht komt. Vorig jaar nog werd dezelfde winkel betrapt op het verkopen van apen, die in beslag werden genomen. De winkel kreeg een waarschuwing en stemde ermee in om nooit meer apen te verkopen. Toch blijft het schaamteloos illegaal geïmporteerde dieren verkopen. De wildhandelaar vergelijkt zijn activiteiten zelfs met die van de maffia.

De ineffectieve waarschuwingen van de autoriteiten hebben duidelijk niets gedaan om verkopers af te schrikken. Er moet onverwijld een zinvolle handhaving worden ingevoerd.

Bedreiging voor de wereldgezondheid

Naar schatting is 75% van alle nieuwe infectieziekten afkomstig van andere dieren dan mensen. Dierenmarkten, zoals die waar het nieuwe coronavirus dat tot de wereldwijde pandemie heeft geleid, vermoedelijk zijn ontstaan, zijn potentiële broedplaatsen voor virussen die zoönotische ziekten veroorzaken, waaronder COVID-19, SARS en apenpokken.


Een  'slow Lori '

Markten waar er direct contact is tussen klanten en levende dieren bieden de ideale omgeving voor virussen om van de ene gastheer naar de andere te springen. Uitwerpselen en lichaamsvloeistoffen kunnen gemakkelijk en onbewust worden meegenomen naar restaurants, huizen en andere plaatsen op de schoenen en kleding van iedereen die dergelijke markten bezoekt. Rabiës, dat een sterftecijfer van bijna 100% heeft, en herpes B-virus, dat dodelijk is voor bijna 70% van de mensen die niet tijdig worden behandeld, kunnen worden overgedragen van makaken op mensen.

Wat u kunt doen

Waar ter wereld je ook bent, koop nooit dieren op markten, bij dealers of bij dierenwinkels. Dierenasielen zijn gevuld met honden en katten die een liefdevol thuis nodig hebben.

Dieren zoals langzame lori's zijn geen geschikte gezelschapsdieren. Deze fascinerende individuen zijn nachtdieren en leggen graag 's nachts lange afstanden af. Het is wreed om ze opgesloten te houden in fel verlichte omgevingen. Ze hebben zeer complexe voedingsbehoeften en worden vaak zwaarlijvig wanneer voogden er niet in slagen om eraan te voldoen.

Mensen die zich later realiseren dat het verzorgen van deze dieren meer werk is dan ze hadden verwacht, laten elk jaar duizenden "exotische huisdieren" in de steek. Lees meer over waarom u de handel in exotische huisdieren nooit zou moeten steunen:

 informatie over de handel in exotische huisdieren

Als u dieren illegaal te koop ziet, neem dan onmiddellijk contact op met de lokale autoriteiten.

Help ons de markten voor levende dieren volledig te sluiten door nu een bericht naar de Wereldgezondheidsorganisatie te sturen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten