Translate

dinsdag 31 oktober 2023

Undercover: het verborgen leed van vissen onthuld : 4 Poolse forelkwekerijen tonen zeer ernstig dierenleed (heftige video)


PERSBERICHT

Nijmegen, 31 oktober 2023

 

 

Undercoveronderzoek: massaal dierenleed in EU viskwekerijen

Vissen de ogen uitgestoken en levend verpakt in forelkwekerijen

 

 

Zieke vissen in smerig water, dieren die bij bewustzijn worden opengesneden en de ogen worden uitgestoken: nieuw undercoveronderzoek van Compassion in World Farming (CIWF) naar dierenwelzijn in vier Poolse forelkwekerijen toont zeer ernstig dierenleed. De forel is de meest gekweekte vis in Europa. De organisatie roept de Europese Commissie op specifieke wetgeving in te voeren om het welzijn van vissen te beschermen.

 

Bekijk de beelden. Actrice Zoë Wanamaker sprak de video in. En download hier de samenvatting van de bevindingen (Engelstalig).

 

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland: “Vissen zijn prachtige, intelligente dieren met gevoel en emotie. Zo moeten we hen ook behandelen. In Europa worden deze dieren consequent uitgesloten van bescherming en het dierenleed in kwekerijen is weerzinwekkend. Het is de hoogste tijd dat Europa deze dieren ziet voor wie ze zijn en hun de bescherming biedt die zij verdienen.”

 

Het onderzoek toont ernstige dierenwelzijnsproblemen: de dieren hebben in de overvolle, kale bakken geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag, velen zijn gewond of lijden aan ziektes, waaronder schimmelinfecties. De dieren raken verstikt of verdrukt in volle plastic bakken. Elektrische apparaten om de vissen te verdoven blijken niet effectief en de schokken leiden tot meer pijn. Sommige dieren werden levend verpakt.

 

Jaarlijks worden in de EU tot 1,2 miljard vissen van verschillende soorten gehouden in soortgelijke kwekerijen. In Nederlandse kwekerijen worden jaarlijks naar schatting zo’n 13,7 miljoen vissen gehouden. Buiten de verplichte verdoving voor paling zijn er vrijwel geen regels om het welzijn van vissen in Nederlandse kwekerijen te beschermen, en het dierenleed is zeer ernstig.[1] Ook ontbreken Europese regels.

 

In 2020 heeft de Europese Commissie toegezegd de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, inclusief vissen, te herzien om deze in lijn te brengen met het wetenschappelijk inzicht dat ook vissen gevoel en bewustzijn hebben en pijn kunnen lijden. Ondanks deze beloften heeft de Commissie tot nu toe nagelaten om nieuwe wetsvoorstellen voor dierenwelzijn te publiceren.

 

 

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten