Translate

woensdag 25 oktober 2023

Orka Moana moest 10 jaar optreden in een Frans marine park in een betonnen tank zwemmend in eindeloze cirkels tot ze vorige week van ellende dood ging

 

Orka Moana sterft in Marine Park in Frankrijk

Geplaatst door  

In de nacht van 17 oktober overleed Moana. Hij was een van de vier overgebleven orka's die gevangen werden gehouden in Marineland, een marine park in Antibes in het zuiden van Frankrijk. In hun oceaanhuizen kunnen mannelijke orka's tot 50 jaar oud worden, maar Moana's leven eindigde al na 12 jaar.

Hij werd geboren in gevangenschap en bracht zijn leven door in een betonnen tank, zwemmend in eindeloze cirkels. Moana moest meer dan tien jaar optreden voordat zijn gezondheid achteruitging en hij stierf.

Moana's moeder uitgebuit voor haar voortplanting met kunstmatige inseminatie

Moana was de eerste orka in Europa – en de derde ter wereld – die door kunstmatige inseminatie werd geboren. Zijn 22-jarige moeder, Wikie, is nog steeds op Marineland met twee andere orka's, halfbroers Inouk, 24, en Keijo, 9.

In zijn verklaring beschreef het park de dood als "plotseling en onverwacht", maar het was verre van verrassend. Vorige maand nog vroeg de Franse dierenrechtenorganisatie One Voice om een gezondheidscheck voor Moana en Inouk. Ze hadden repetitief en stereotiep gedrag opgemerkt bij beide orka's - wat symptomatisch is voor ernstige psychische nood - en dat Moana subdermale wonden had.

Orka's horen niet thuis in gevangenschap


In hun natuurlijke habitat delen orka's complexe familiebanden en zwemmen ze meer dan 100 mijl per dag, maar in mariene parken zoals Marineland zwemmen ze in cirkels in krappe betonnen poelen en worden ze gedwongen om zinloze trucs uit te voeren. Orka's zoals Moana betalen een hoge prijs om de zakken van parkeigenaren te vullen. Ze doorstaan een schrijnende omgeving en een leven zonder mentale stimulatie en sterven vaak vroegtijdig aan stress gerelateerde ziekten.

PETA voert al jaren campagne om een einde te maken aan de gevangenschap van zeedieren voor entertainment. PETA France heeft meerdere keren contact opgenomen met Marineland om de overdracht van deze dieren naar geschikte opvangcentra aan te vragen, protesten georganiseerd in Antibes en campagnes gelanceerd met beroemdheden in een poging om de vrijlating van de orka's te bewerkstelligen. PETA US kocht zelfs aandelen in het moederbedrijf van Marineland, Parques Reunidos, om invloed te hebben binnen het bedrijf.

De opsluiting van deze intelligente individuen is onaanvaardbaar. Hoewel Marineland de schade die het Moana heeft veroorzaakt niet ongedaan kan maken, is er nog steeds een mogelijkheid om te stoppen met het exploiteren van de orka's die daar blijven door ze over te brengen naar een kustreservaat en hen een schijn van natuurlijk leven te laten ervaren.

Orka's hebben uw hulp nodig

Koop nooit kaartjes voor mariene parken en vertel je vrienden om weg te blijven van deze waterige gevangenissen.

Jet2holidays promoot Marineland, het hellhole waar Moana stierf. Dring er bij de reisaanbieder op aan om de praktijk van het uitbuiten van walvisachtigen zoals hij de rug toe te keren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten