Translate

zondag 15 oktober 2023

Katholieke priesters vragen paus Franciscus om de banden van de kerk met het stierenvechten te verbreken (Petitie)



Geplaatst door  |

Drie katholieke priesters uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada hebben zich bij PETA aangesloten en er bij paus Franciscus op aangedrongen de banden van de rooms-katholieke kerk met het stierenvechten te verbreken .

De priesters hebben een brief aan Zijne Heiligheid geschreven waarin ze erop wijzen dat de “marteling en gewelddadige slachting” van stieren in strijd is met de leringen van Christus en met de principes van barmhartigheid en respect van de paus zelf.

Samen hebben we er bij paus Franciscus op aangedrongen het stierenvechten te veroordelen in de update van zijn encycliek Laudato si' uit 2015 , die op Sint-Franciscusdag (4 oktober) werd uitgebracht.

Waarom stierenmarteling niet als christelijk kan worden beschouwd

In stierenvecht arena's worden dieren beschimpt, geterroriseerd, belachelijk gemaakt, herhaaldelijk neergestoken en uiteindelijk gedood – allemaal voor het vermaak van een kleine minderheid van de mensen.

“Deze spektakels veroorzaken onmetelijk lijden en pijn en staan ​​in schril contrast met de boodschap van liefde en mededogen die Christus ons heeft geleerd. Door de marteling en gewelddadige slachting van onschuldige stieren te veroordelen – en vooral de associatie ervan met het katholieke geloof – zullen talloze dieren worden gespaard en zullen veel trouwe volgelingen van Christus leiding vinden bij het afstemmen van hun daden op de meelevende boodschap van het Evangelie.”
– PETA en leden van de geestelijkheid in hun brief aan paus Franciscus

Paus Franciscus schreef in zijn encycliek uit 2015: “Elke daad van wreedheid jegens welk schepsel dan ook is ‘in strijd met de menselijke waardigheid’.”

Bijna vijf eeuwen geleden hekelde paus Pius V, die inmiddels heilig is verklaard, de stierengevechten als “wrede en lage spektakels van de duivel en niet van de mens” en “los van de christelijke vroomheid en naastenliefde”. Hij verbood katholieken dergelijke evenementen bij te wonen, op straffe van excommunicatie. Het verbod geldt nog steeds voor geestelijken en stierengevechten die plaatsvinden op religieuze feestdagen.

De banden van de katholieke kerk met stierengevechten

Hoewel het pauselijke verbod nog steeds van kracht is, worden er, als gevolg van een gebrek aan handhaving, nog steeds stierengevechten gehouden ter ere van katholieke heiligen of tijdens christelijke vieringen, en priesters zegenen zelfs deze verachtelijke gebeurtenissen.

PETA dringt er bij de paus op aan zijn naamgenoot, Sint Franciscus – de patroonheilige van de dieren – te eren door het verbod af te dwingen en op te roepen tot een einde aan deze gewelddadige en wrede bloedsport.

De geritualiseerde executie van stieren

Tijdens een stierengevecht wordt het doodsbange dier door de arena gejaagd totdat hij uitgeput is. Een kwelgeest op een geblinddoekt paard zal dan een lans in zijn rug drijven, waardoor extreem bloedverlies ontstaat dat bedoeld is om hem verder te verzwakken. Steeds meer aanvallers zullen banderilla's – stokken met een harpoenpunt aan het ene uiteinde – in de bovenrug van de stier steken, wat acute pijn veroorzaakt wanneer hij zijn hoofd draait.

Zodra het bloedverlies de stier zo zwak heeft gemaakt dat hij zichzelf niet langer kan verdedigen, zal de matador (wat letterlijk ‘moordenaar’ betekent) hem met een zwaard in het hart of de longen steken. Als hij niet snel genoeg sterft, zal de matador proberen zijn ruggenmerg door te snijden met een dolk of een ander wapen.

De matador kan dan de oren of de staart van de stier afsnijden als trofee, soms terwijl het dier nog bij bewustzijn is. Jaarlijks worden op deze manier duizenden stieren gedood tijdens stierengevechten.

Teken de petitie van PETA aan paus Franciscus

Meer dan 114.000 aanhangers, waaronder veel katholieken, hebben petities ondertekend van PETA-entiteiten die de paus aanmoedigen stierenmarteling te verbieden. Doe mee en voeg uw naam toe:

https://secure.peta.org.uk/page/132061/petition/1


Geen opmerkingen:

Een reactie posten