Translate

zondag 29 oktober 2023

Duizenden brumbies ( wilde paarden) worden geruimd in Kosciuszko National Park Australië van 14.380 naar 3000 paarden ( video )

 



Drie bruine brumbies met een klein, bruin veulen staan in een open vlakte in Kosciuszko National Park.
Roedels brumbies kunnen gemakkelijk worden gespot zwervend door Kosciuszko National Park. ()
De regering van New South Wales heeft haar beheersplan voor wilde paarden afgerond, waarbij duizenden brumbies uit Kosciuszko National Park zullen worden verwijderd.

Kernpunten:
De autoriteiten zullen werken aan het verminderen van de brumby-populatie van Kosciuszko National Park met meer dan driekwart tegen 2027
Brumbies

De paardenpopulatie wordt teruggebracht van 14.380 naar 3.000 in 2027 door passief vangen, herplaatsen en grondschieten.

De wilde paarden worden ook beperkt tot 32 procent van het park.

Richard Swain, een riviergids en inheemse ambassadeur bij de Invasive Species Council, zegt dat hij blij is dat de populatie zal worden verminderd.

"Het is goed nieuws - elke verwijdering van paarden is goed nieuws," zei Swain.

"Voor mij ging het nooit om cijfers – het land heeft gapende wonden overal waar je verwilderde paarden op hebt.

"Dit ging altijd over het land en onze inheemse soorten."

Hoewel hij blij is dat de herhuisvesting onmiddellijk zal beginnen, zegt hij dat het plan "de vernietiging zal blokkeren" in bepaalde delen van het park.

"De hele Snowy River, waar ze paarden achterlaten rond de Byadbo en de Pilot-wildernis, waar de Murray River begint - het is daar een ramp," zei hij.

"Parken [personeel] zijn daar op dit moment gebieden aan het afschermen."

Een man met bruin haar en stoppels die een flannelette shirt draagt en in een uitgebrand deel van Kosciuszko National Park staat.
Richard Swain vecht al jaren om het aantal brumby's in Kosciuszko National Park drastisch te verminderen. (ABC Riverina: Rosie King)

Chris Gambian, chief executive van de Nature Conservation Council, verwelkomde het plan, maar drong er bij de regering op aan om middelen aan het project te besteden.

"Paarden in Kosciuszko National Park doen al tientallen jaren onnoemelijke schade aan iconische landschappen," zei hij.

"Het is goed om eindelijk een serieus plan te hebben om verwilderde paarden aan te pakken.

"De uitdaging voor de overheid en de National Parks and Wildlife Service is nu om ervoor te zorgen dat het plan snel en efficiënt wordt geïmplementeerd, met de middelen die nodig zijn om de klus te klaren."

Een bruin paard met blonde manen drinkt water uit een plas in een natte paddock.
Bijna 500 wilde paarden uit Kosciuszko National Park werden vorig jaar herplaatst. (ABC News: Jess Davis)

Ze zullen uitsterven'

Het eerste NSW-ontwerpbeheerplan voor wilde paarden in 2016 zou de paardenpopulatie hebben teruggebracht van 6.000 naar 600.

Sindsdien is de bevolking naar schatting toegenomen tot meer dan 14.000.

Swain wees erop dat er onder het nieuwe plan onvermijdelijk meer paarden zouden worden afgeschoten vanwege de aantallen, en zei dat er niet genoeg vraag was van landeigenaren om 11.000 van de beesten te herhuisvesten.

"We moeten dit omdraaien en nadenken over onze inheemse soorten, want we komen tot de laatste van hen."

John Barilaro, van middelbare leeftijd, donkerharig en gekleed in een donker pak, staat buiten de media te woord te staan.
Barilaro zegt blij te zijn met het plan, maar accepteert dat niet iedereen het ermee eens zal zijn. (Nieuws Video)

Barilaro, de afgevaardigde voor Monaro en de voormalige vicepremier, deed gistermiddag tijdens zijn afscheidsrede in het deelstaatparlement de verrassende aankondiging dat het plan was afgerond.

Hij zei tevreden te zijn met het plan.

"Het brengt de balans die we altijd hebben geprobeerd te bereiken, en accepteren dat delen van het park in staat zijn om paarden te hosten of te huisvesten," zei Barilaro.

"Maar tegelijkertijd zorgen we ervoor dat die kwetsbare wildernisgebieden, die zeer kwetsbare omgevingen, worden beschermd.

"Ik weet dat er veel discussie is geweest - er zullen vanochtend mensen zijn die niet blij zullen zijn aan beide kanten van dat argument.

"Ik heb altijd gezegd: 'Laten we niet vechten over wat het startpunt is' - laten we vechten over wat de cijfers zouden moeten zijn, en dat is wat we hebben bereikt."


'Middenweg'

Minister van Milieu Matt Kean zegt dat het plan de impasse zal doorbreken over hoe de paarden worden beheerd en tegelijkertijd het Kosciusko National Park wordt beschermd.

"We weten dat Kosciusko een ecologisch wonderland is, en deze hard hoefdieren hebben onnoemelijke schade aangericht omdat ze uit de hand zijn gelopen," zei hij.

"Maar we weten ook dat er veel mensen zijn die van deze dieren houden en ik heb geprobeerd een weg te vinden, een middenweg, en ik denk dat we het hebben gedaan.

"Dit is de grootste stap voorwaarts die we in lange tijd hebben gezien als het gaat om het omgaan met paarden in Kosciuszko."

Jaarlijkse enquêtes van de wilde paardenpopulatie zullen worden gebruikt om de voortgang in de richting van de doelen in het plan te volgen.

De deelstaatregering zei dat de verwijdering van wilde paarden zou worden uitgevoerd in overeenstemming met de beste praktijken voor dierenwelzijn.

Een oudere man met een rode pet staat bij een boerderijpoort met een bruin paard.
Alan Lanyon gelooft dat de brumbies een belangrijk onderdeel zijn van de geschiedenis van Australië en moeten worden beschermd. (ABC Riverina: Rosie King)

Plan nog steeds 'omstreden'

De implementatie zal onmiddellijk beginnen, met de herinvoering van passieve vang- en herhuisvesting.

Hoewel het ruimen vanuit de lucht is uitgesloten, omvatten de controlemethoden schieten op de grond, schieten op valplaatsen en het vervoeren van paarden naar slachthuizen.

Alan Lanyon van de Snowy Mountains Sustainability and Management Group betwist al lang de officiële aantallen wilde paarden in het park.

Hij noemt het teleurstellend dat ruimingen zijn opgenomen als een van de methoden om het aantal paarden te beheersen.

"Als minister Kean naar de inzendingen had gekeken en voorzieningen had genomen voor dodelijke controle, grondschieten, dan zou veel van de hitte uit het document zijn gehaald," zei hij.

"Er zijn enkele delen die we steunen, maar totdat ze een bevolkingsonderzoek uitvoeren en grondschieten verwijderen, zal het altijd een omstreden document blijven."



Geen opmerkingen:

Een reactie posten