Translate

donderdag 22 augustus 2019

Artikel National Geographic: Groenland is niet te koop ( bekijk foto galarie )





Groenland is niet te koop

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenland   

Functionarissen reageren op berichten dat de Amerikaanse president ‘s werelds grootste eiland zou willen kopen.

Door Eve Conant


Bekijk galerie:  https://www.nationalgeographic.nl/reizen/2019/08/groenland-niet-te-koop



Groenland, het met ijs bedekte en semiautonome Deense eiland halverwege de noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee, is niet te koop. Dat is althans de boodschap die afgelopen vrijdag via Twitter door het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd afgegeven en waarin en passant ook de natuurlijke rijkdommen van ‘s werelds grootste eiland werden beschreven.


“#Groenland is rijk aan natuurlijke hulpbronnen als mineralen, beschikt over het puurste water en ijs, visgronden, zeevruchten en hernieuwbare energie en is dé bestemming voor het nieuwe avonturentoerisme,” aldus de tweet van het ministerie.
De boodschap was een antwoord op berichten dat president Donald Trump tijdens een bijeenkomst met medewerkers met het idee heeft gespeeld om het ruim 2,1 miljoen vierkante kilometer grote eiland te kopen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de VS interesse in Groenland toont: Amerikaanse regeringsfunctionarissen probeerden het eiland kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1946, te kopen toen de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie begon.


Hoewel Groenland strategisch is gelegen in het steeds aanlokkelijker wordende Noordpoolgebied, is het eiland dus niet te koop. De tweet van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd afgesloten met een reeks emoji’s: van een sneeuwvlok, een besneeuwde berg, een spuitende walvis, een kreeft en de rood-witte vlag van Groenland. Daarna volgde een duidelijke boodschap: “We staan open voor zaken, maar niet te koop.”




Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten