Translate

dinsdag 20 augustus 2019

Jaarlijks worden 20.000 olifanten vermoord voor ivoor:183 landen onderhandelen tot 28 augustus over het beschermen van kwertsbare diersoorten







Singapore neemt ivoor van driehonderd olifanten in beslag ...


Genève, Zwitserland - Voorstellen voor een betere bescherming van olifanten, giraffen, haaien en andere diersoorten staan op de agenda van de 18e Conferentie van Partijen (CoP) van de Conventie Inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES) die in Genève van start is gegaan.


Het voortbestaan van veel dieren die voor hun lichaamsdelen of levend worden verhandeld, is in belangrijke mate afhankelijk van beslissingen die tijdens het overleg worden genomen door de aanwezige regeringsvertegenwoordigers van de meeste van de 183 leden. Zij onderhandelen over de voorstellen die op tafel liggen. Dit is de langste agenda van CITES tot nu toe en het overleg duurt tot woensdag 28 augustus.


Matt Collis, directeur Internationaal Beleid van International Fund for Animal Welfare (IFAW) en hoofd van de delegatie van IFAW bij CITES: ''Door de illegale en niet-duurzame handel in wilde dieren, in combinatie met verlies van leefgebied en andere door de mens veroorzaakte bedreigingen, zijn sommige diersoorten zo in aantal afgenomen dat ze op een omslagpunt zijn beland in hun voortbestaan. Er worden momenteel zo'n 20.000 olifanten per jaar vermoord voor de illegale handel in ivoor. Het is van vitaal belang dat bij de komende CoP de landen er alles aan gaan doen om onze kwetsbaarste diersoorten te beschermen.''


Net zoals bij vorige CoPs staan olifanten en ivoorhandel hoog op de agenda. Er zijn drie aparte voorstellen met tegengestelde visies over het behoud van Afrikaanse olifanten. Zambia heeft een voorstel ingediend om de olifantenpopulatie in Zambia lager op de CITES-lijst te plaatsen en zo verkoop van ivoorvoorraden en de export van jachttrofeeën en huiden mogelijk te maken. Ook Botswana, Namibië en Zimbabwe hebben een dergelijk voorstel ingediend om de huidige status van olifanten in die landen en Zuid-Afrika te wijzigen om verkoop van voorraden in de toekomst toe te staan.
Daarentegen roepen Burkina Faso, Ivoorkust, Gabon, Kenia, Liberia, Niger, Nigeria, Soedan, Syrië en Togo, gesteund door veel meer Afrikaanse landen, op tot volledige bescherming van olifanten tegen elke vorm van commerciële internationale handel in ivoor. Zij willen alle Afrikaanse olifanten opnemen in Bijlage I van CITES, wat de hoogste mate van bescherming betekent.
Collis: ''Olifanten hebben de hoogste mate van bescherming nodig tegen handel om te voorkomen dat de legale handel een rookgordijn optrekt voor verder stropen en illegale handel. Maar het is ook belangrijk dat de partijen bij CITES problemen aanpakken in individuele binnenlandse markten en niet alleen bezig zijn met een eventuele hogere of lagere status op de CITES-lijst. Het is essentieel dat we de belangrijkste landen de benodigde middelen geven om olifantenpopulaties in hun leefgebied te beschermen en de handhavingscapaciteit te verbeteren.''
Voor de eerste keer zullen de CITES-afgevaardigden ook de bescherming van giraffen overwegen. Bij giraffen is er sprake van zogenaamd 'stil uitsterven'. Het aantal giraffen is de afgelopen 30 jaar met 40% gedaald door de internationale handel in hun lichaamsdelen, het verlies van leefgebied, maatschappelijke onrust en de illegale jacht.


''Het is belangrijk dat giraffen worden opgenomen in de lijst van CITES omdat we op dit moment niet met zekerheid kunnen zeggen in hoeverre de grote afname van hun populatie het gevolg is van handel. Wat we wel weten is dat handel een belangrijke factor is, omdat in de VS, het enige land dat momenteel gegevens verzamelt over handel in giraffen, in tien jaar tijd (van 2006 tot 2015) bijna 40.000 producten van giraffen zijn verhandeld. Opname in Bijlage II is van vitaal belang om de handel in giraffen te reguleren en illegale en onhoudbare handel te voorkomen,'' aldus Collis.
Een ander aandachtspunt voor deze CoP zijn haaien en roggen, waarvan de aantallen snel afnemen door de vraag naar hun vinnen en/of vlees. Bij de vorige twee CoPs is een groot aantal haaiensoorten in Bijlage II opgenomen. Een recordaantal landen stelt nu voor nog eens 18 van de meest bedreigde soorten op de lijst te plaatsen om de handel te regelulieren en duurzaam te maken. Onder deze soorten vallen de langvin- en kortvinmakreelhaai, die beide bedreigd worden.
Collis: ''Haaien- en roggensoorten zijn eerder met succes op de lijst van kwetsbare dieren geplaatst. Dit betekent dat er een groeiend bewustzijn is dat CITES bescherming moet bieden en bovendien daar waar de handel momenteel nog niet is gereguleerd, moet aanzetten tot visserijbeheer.''
Neushoorns, Aziatische otters en jaguars worden eveneens bedreigd door handel. De bescherming van deze en andere belangrijke diersoorten komt ook aan de orde tijdens de conferentie. Daarnaast wordt besproken hoe er moet worden omgegaan met nieuwe problemen zoals de online handel in wilde dieren en wat er moet gebeuren met het toenemend aantal levende dieren die worden gered uit handen van handelaren.


IFAW is in meer dan 40 landen actief voor het redden en beschermen van dieren en hun leefgebieden voor een wereld waarin dieren en mensen samen in balans zijn. Een team van IFAW-experts zal CITES CoP18 bijwonen en is gedurende de hele conferentie beschikbaar voor interviews.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten