Translate

zaterdag 10 augustus 2019

Eerste illegaal gehouden en opgevangen offerschaap Dasja liep door Purmerendse woonwijk





Purmerend

Dierenwelzijnsorganisatie Comité Dierennoodhulp heeft vrijdagnacht een schaap bij een politiebureau in Purmerend opgehaald. Het dier was door agenten gevangen, omdat het zeer waarschijnlijk illegaal geslacht zou worden. Dit is het eerste illegale offerdier dat is opgevangen. Voorheen werden in beslag genomen offerdieren alsnog gedood.

De politie kreeg een melding dat iemand drie schapen een woning in Purmerend wilde binnenbrengen. Na onderzoek werd er een schaap op straat gevonden. De andere twee dieren zijn nog niet gevonden. Waar dit precies was, kan in verband met het nog lopende onderzoek niet gezegd worden. Er is nog geen verdachte aangehouden.


Omdat het offerfeest zondag van start gaat, is de politie de komende dagen extra alert op dieren die illegaal geslacht gaan worden. Het gaat bijvoorbeeld om schapen of geiten die in een tuin van een woning gezet zijn of op een balkon staan.

Dasja

De ooi is ’s nachts naar een opvangadres in Rijsenhout gebracht. Ze is gestrest, maar maakt het goed, aldus de personen van de opvang. Ze blijven vanwege het lopende onderzoek liever anoniem. ,,We hebben haar Dasja genoemd, dat betekent namelijk geschenk van God. En haar kop lijkt qua aftekeningen een beetje op die van een das. Het is een leuk beestje.’’ De familie heeft meerdere schapen en andere dieren. ,,Als er nog meer schapen worden gevonden dit weekend, dan zijn die hier ook welkom.’’ Dasja mag de rest van haar leven bij deze familie blijven.

Illegale oormerken

Het is onbekend waar Dasja het schaap vandaan kwam. De jonge ooi had oormerken in met informatie erop die niet klopte. Het waren oormerken van een schaap dat al ooit al geslacht was. Voorheen was het zo dat door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) in beslag genomen offerdieren alsnog gedood werden. Als het om dieren ging met een correct oormerk, dan werden ze geslacht. Maar als het om onherleidbare dieren ging, werden deze vernietigd. In Nederland mogen deze dieren namelijk niet in de voedselketen terechtkomen.


Maar sinds dit jaar mag Comité Dierennoodhulp de in beslag genomen schapen en geiten ophalen en opvangen. Het Purmerendse schaap is volgens de dierenwelzijnsorganisatie het eerste geredde offerdier in Nederland. ,,We verwachten dat het er nog veel meer worden, maar hier zijn we al heel erg blij mee. De samenwerking met de politie verliep ook heel goed en we zijn blij dat ze een mooi leven krijgt’’, aldus coördinator Sandra van de Werd. Er staan door heel Nederland mensen klaar om schapen en geiten op te vangen.















       

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten