Translate

vrijdag 2 augustus 2019

Vier kortsnuitige honden overleden door hitte





Aan schrijnende berichten over hittestress bij dieren was de afgelopen dagen geen gebrek. Naast nalatigheid van mensen en recordbrekende temperaturen speelt bij sommige dieren nog een derde probleem: ze kunnen fysiek de hitte niet aan. Dit werd pijnlijk duidelijk toen Dierenambulance Zuid-Holland Zuid vijf afzonderlijke meldingen kreeg van kortsnuitige honden die dit weer niet aan konden. Vier van hen overleefden het helaas niet.
Arm dier. Domme eigenaar

Stikbenauwde dieren

De medewerkers van de dierenambulance kregen afgelopen vrijdag via afzonderlijke adressen vier meldingen van overleden kortsnuitige honden binnen. De dieren hadden het allen extra benauwd door hun korte snuit en konden de warmte niet kwijt. Een vijfde melding over een Engelse buldog kwam dezelfde hete vrijdag binnen. Dit dier is nog in kritieke toestand. Ook de bezweken hond op het balkon, een beeld dat verleden week in verschillende media besproken is, had een korte snuit. Het zijn treffende voorbeelden die de noodzaak van een acute stop op het fokken van extreem kortsnuitige ‘rassen’ aantonen.


Gezondheidsproblemen bij rashonden

Dat er gezondheidsproblemen zijn met diverse rashonden is geen nieuws meer. Al sinds de jaren negentig strijdt de Dierenbescherming tegen de steeds extremer wordende uiterlijke kenmerken van honden, katten, konijnen, cavia’s en andere huisdiersoorten. Met tal van voorlichtingscampagnes probeert de Dierenbescherming de Nederlandse burger te overtuigen van het maken van een goede keuze. In maart 2019 kregen we eindelijk goed nieuws te horen: er komen handhavingscriteria voor honden met een korte snuit. De verschrikkelijke meldingen die bij de Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid binnenkwamen onderstrepen het belang van goede handhaving van deze criteria en duidelijke afspraken over handhaving, zodat dergelijke voorvallen in de toekomst voorkomen kunnen worden. 





En hoe nu verder?

We zijn blij met de handhavingscriteria zoals ze zijn opgesteld door het Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG). We houden de ontwikkelingen rond het fokken van kortsnuitigen goed in de gaten. Verder gaan we in gesprek met het ECGG om ook voor andere uiterlijke kenmerken - zoals oren, huid, lange ruggen of ledematen - handhavingscriteria op te stellen. We zetten ons in voor een stop op het doorfokken van honden. Hopelijk kunnen wij daarmee problemen als deze in de

Geen opmerkingen:

Een reactie posten