Translate

maandag 21 februari 2022

De nieuwe Spaanse dierenrechtenwet is gericht tegen dierentuinen, dierenwinkels en dierenmishandelaars maar helaas stierenvechten niet

 


Giraffen in dierentuin Spanje

De eerste dierenrechtenwet van Spanje is van plan om de verkoop van huisdieren in winkels te verbieden, dierentuinen in natuurcentra te veranderen, wilde dieren in circussen te verbieden en gevangenisstraffen te geven aan dierenmishandelaars, zei de regering vrijdag.

"Vandaag beginnen we een einde te maken aan de straffeloosheid van dierenmishandelaars in ons land met de eerste dierenrechtenwet van onze democratie", zei Ione Belarra, minister van Sociale Rechten, op Twitter.

Ze voegde eraan toe dat de nieuwe dierenrechtenwet Spanje een beter land maakt, omdat "de waarde van een samenleving ook wordt afgemeten aan hoe het voor zijn dieren zorgt".

Dieren worden beschermd tegen misbruik, verlating en opoffering, zei ze. Met dieren betekent Belarra huisdieren en dierentuindieren; boerderijdieren en dieren die tijdens stierengevechten worden gedood, maken geen deel uit van de eerste Spaanse dierenrechtenwet.

Volgens de voorgestelde wetgeving kunnen dierenmishandelaars tot 24 maanden gevangenisstraf krijgen. Winkels zullen geen huisdieren meer kunnen verkopen; alleen erkende fokkers mogen dieren verkopen.

Dierentuinen en dolfinaria worden omgebouwd tot centra voor het herstel van inheemse soorten. "(Op die manier) kunnen kinderen leren over onze lokale fauna terwijl ze opgroeien met de waarden van dierenbescherming," zei Belarra.

Als eerste stap wordt het dierentuinen verboden om niet-inheemse soorten te kopen of te fokken. Wanneer hun bestaande exotische dieren sterven, moeten ze worden vervangen door inheemse soorten.

De nieuwe wet omvat geen stierenvechten. "We geloofden dat dit land helaas een breder debat nodig heeft (over stierenvechten), en deze wet was dringend en noodzakelijk voor al deze huisdieren en wilde dieren in gevangenschap", vertelde sergio Torres, hoofd dierenrechten van de regering, aan Reuters.

"Dit betekent niet dat we het in de toekomst niet zullen doen," voegde Torres eraan toe.

Het wetsontwerp moet nog een openbare hoorzitting ondergaan, nog een lezing in het kabinet en vervolgens een parlementaire stemming voordat het officieel is.


The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten