Translate

zaterdag 5 februari 2022

Duitsland fokt Nieuw-Zeelandse varkens voor menselijke harttransplantaties ( 'Pigs are not spare parts ' zeggen dierenorganisaties die fel tegen zijn) )


Een voormalige boerderij in Duitsland fokt kleine varkens voor harttransplantaties van varken op mens. De boerderij is nu een laboratorium voor moleculaire veeteelt en biotechnologie, eigendom van de Ludwig-Maximilians Universiteit (LMU) in München.

LMU koos Auckland eilandvarkens, oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, als de beste kandidaten voor harttransplantaties van varken op mens omdat de dieren kleiner zijn en minder virussen hebben.

Wetenschapper en LMU-voorzitter Eckhard Wolf doet al 20 jaar onderzoek naar transplantaties van mens op mens, bekend als xenotransplantaties.

"Het is onze taak om de donorvarkens genetisch te modificeren, zodat hun organen niet worden afgestoten na transplantatie in mensen", zei hij tegen persbureau Reuters. "We moeten genetische modificaties introduceren, namelijk het uitschakelen van drie varkensgenen en het toevoegen van minstens twee menselijke genen."

Wetenschappers produceren varkensembryo's uit cellen met menselijke genen. Deze embryo's worden vervolgens ingebracht in de baarmoeder van een varken. Na drie maanden, drie weken en drie dagen, de tijd dat een varken zwanger is, wordt een genetisch gemodificeerd varken geboren.

Drie weken geleden implanteerde de University of Maryland Medicine in de Verenigde Staten een genetisch bewerkt varkenshart in een man. Het Amerikaanse donorvarken was genetisch gemodificeerd; vier varkensgenen werden verwijderd en zes menselijke genen werden toegevoegd.

Maar hoewel de operatie werd geprezen als een doorbraak, hadden dierenwelzijnsorganisaties zware kritiek op het gebruik van dieren als orgaandonor.

Duitse diergroepen hebben vraagtekens gezet bij het onderzoek in München. Ze verzetten zich sterk tegen het idee van varkens als orgaanfabrieken, eraan toevoegend dat de orgaantransplantatie-experimenten op apen hen in doodsangst laten sterven.

In februari 2019 verzamelde de Duitse organisatie Artsen tegen Dierproeven meer dan 57.000 handtekeningen en riep op tot een verbod op xenotransplantatie onderzoek.

"Zelfs als dierenrechtenactivisten hebben we nog steeds sympathie voor iedereen die xenotransplantatie bepleit. Maar in termen van dierenwelzijn is het niet te rechtvaardigen, en het is ook een andere manier voor mensen om een dier uit te buiten en te mishandelen," zei Kristina Berchtold, woordvoerster van de Animal Welfare Association Munich. "Dieren mogen niet dienen als opslag van reserveonderdelen voor mensen."

Wolf stelt dat hun stallen ruimer zijn dan die voor commerciële landbouw. "Onze faciliteit is toegestaan om vee te fokken en te houden met het oog op dierproeven," zei hij.

"De dieren hebben aanzienlijk meer ruimte dan, laten we zeggen, in de standaard landbouwhuisvesting," voegde Wolf eraan toe. In de komende twee tot drie jaar zei Wolf dat Duitsland ook zou proberen een varkenshart in een mens te transplanteren. Tot die tijd worden de varkensharten getest op apen.

Op een dag denkt Wolf dat het ook mogelijk zal zijn om varkensnieren over te dragen aan mensen. "De studies bij primaten hebben echter aangetoond dat de resultaten bij niertransplantatie nog niet zo consistent zijn als met het hart," zei Wolf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten