Translate

vrijdag 4 februari 2022

Zes jaar geleden hakten stropers de hoorns van de witte neushoorn 'Sehawukele' af en nu na 30 operaties leeft hij weer in een wildreservaat

 

Sehawukele, een witte neushoorn, afgebeeld in 2017
Sehawukele, een witte neushoorn, afgebeeld in 2017, met de open wond achtergelaten door stropers nadat ze zijn beide hoorns hadden afgehakt. Foto: Kim Ludbrook/EPA

Een 10-jarige witte neushoorn wiens hoorns op brute wijze werden afgehakt, is na 30 operaties in zes jaar tijd teruggekeerd naar het wild .


Survivor rhino: Dr. Andre Uys (left), the managing director of Marataba Conservation Camp, looks on as veterinarian Johan Marais (second left) and an assistant guide Sehawukele during his return to the wild. The rhinoceros was left severely disfigured by poachers who brutally hacked off his horn. (AFP/Phill Magakoe)

https://www.savingthesurvivors.org/

Zijn redders noemden de stier Sehawukele, wat betekent "God ontferm U over ons". Kortweg Seha genoemd, werd hij door de politie gevonden terwijl hij struikelde bij een hek in een reservaat, zo misvormd dat hij nauwelijks kon horen of eten.

De politie schakelde Johan Marais in, een dierenarts die de liefdadigheidsinstelling Saving the Survivors runt. De groep rehabiliteert neushoorns die stroperijaanvallen overleven.

"Hij is eigenlijk uitzonderlijk goed genezen", zegt Marais. "En ik denk dat dit het volgende hoofdstuk is, waar we hem gaan rewilderen in een kamp van 2.000 hectare waar we twee vrouwtjes van broedleeftijd bij hem hebben gezet."

Zelfs na een uitgebreide operatie zijn de sinusholten van Seha nog steeds blootgesteld, waardoor een risico op infectie ontstaat. Maar natuurbeschermers hebben ervoor gekozen om hem toch terug te brengen naar het wild in de hoop dat hij zal paren en de slinkende populatie zal helpen vergroten.

"Geen enkele rhino-translocatie is zonder risico", zegt Andre Uys, die het wildreservaat beheert waar Seha nu woont.

Seha werd maandag vrijgelaten. Zijn redders houden zijn exacte locatie geheim in de hoop toekomstige stroperijaanvallen te voorkomen.

Stropers doodden in de eerste zes maanden van 2021 minstens 249 neushoorns in Zuid-Afrika – 83 meer dan in de eerste helft van 2020. Jaarcijfers zijn nog niet beschikbaar, maar in slechts twee weken van december vielen er 24 doden.

De dieren worden geslacht voor hun hoorns, die naar Azië worden gesmokkeld, waar ze zeer gebruikt worden voor traditionele en medicinale doeleinden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten