Translate

woensdag 23 februari 2022

Luxemburg verbiedt vanaf begin maart de export van levende dieren naar slachthuizen in andere landen: Het lijden van dieren op transport is onvoorstelbaar




 Luxemburg verbiedt vanaf begin maart de export van levende dieren naar slachthuizen in derde landen, maakte landbouwminister Claude Haagen dinsdag bekend.

"De hoogwaardige duurzame landbouw die we nastreven, moet streven naar de hoogste normen van dierenbescherming," zei Haagen, eraan toevoegend dat burgers zich steeds meer zorgen maken over fatsoenlijke leefomstandigheden voor alle dieren.

Luxemburg is het eerste EU-land dat dit besluit neemt en hoopt andere Europese landen te stimuleren hetzelfde te doen.

"Dit is in de zin van een ambitieuzer dierenwelzijnssysteem, om in Europa een voorbeeld te stellen voor het beperken van langeafstandstransport van dieren", zei landbouwminister Claude Haagen op Twitter.

Dierenwelzijnsorganisatie Four Paws verwelkomde het besluit, maar voegde eraan toe dat het verbod moet worden uitgebreid tot alle transporten van levende dieren.

"We hebben meer nodig dan alleen een exportverbod voor de slacht. We dringen er nu bij de (EU) lidstaten op aan om verder te gaan en de export van dieren voor fokken, mesten en slachten te verbieden," zei Pierre Sultana, directeur van het Europees Beleidsbureau bij Vier voeters.

"Deze export moet worden vervangen door transport van karkassen, eindproducten en genetisch materiaal in plaats van levende, bewuste wezens," voegde hij eraan toe.

Honderdduizenden dieren worden elk jaar vanuit de EU naar derde landen geëxporteerd, zei Four Paws. Dieren zitten dagen en soms zelfs weken vast in transportwagens en vee schepen.

Talloze incidenten in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat overheden het welzijn van de dieren tijdens deze transporten niet kunnen garanderen.

"Het lijden dat dieren ondergaan tijdens die transporten, of het nu over zee of over de weg is, is onvoorstelbaar en deze transporten zijn onvoorspelbaar," zei Sultana.

The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten