Translate

vrijdag 23 december 2022

De 2 verwaarloosde panda's YaYa en LeLe uit Memphis Zoo gaan na 2 jaar protestacties om hen te bevrijden terug naar China: De dieren waren ik bruikleen en dit is helemaal fout gegaan

Dit ging eraan vooraf :

 https://voordierenblogger.blogspot.com/2022/12/dierenvrienden-maken-zich-zorgen.html


Reuzenpanda's YaYa en LeLe keren in 2023 terug naar China



Reuzenpanda YaYa in Memphis Zoo in Memphis, Tennessee, VS, 18 oktober 2020, credit: Reuters / Karen Pulfer Focht

Reuzenpanda's YaYa en LeLe zullen binnenkort terugkeren naar hun thuisland China, volgens een verklaring op woensdag van de Memphis Zoo in Tennessee.

"Na twee decennia zal de huidige leningsovereenkomst voor reuzenpanda's van Memphis Zoo met de Chinese Vereniging van Zoölogische Tuinen eindigen en YaYa en LeLe zullen de reis terug naar China maken in de komende maanden," zei de dierentuin.

De panda' waren duidelijk verwaarloosd. Foto: Panda Voices die de protestactie heeft opgezet.

Het nieuws is verwelkomd door dierenrechtengroepen In Defense of Animals (IDA) en Panda Voices, die al bijna twee jaar campagne voeren voor de vrijlating van de panda's.

In 2003 werden de vrouwelijke reuzenpanda YaYa en het mannetje LeLe vanuit China verscheept naar Memphis Zoo in de Verenigde Staten. Hun leefomstandigheden zijn echter het onderwerp geweest van veel kritiek, waarbij de panda's lijden aan ondervoeding en geen stimulatie hebben in hun kleine verblijf. YaYa (22) heeft een chronische huidaandoening en LeLe (24) heeft gebitsproblemen.

IDA plaatste in februari een video waarin de reuzenpanda's Yaya en Lele in cirkels rond hun verblijf liepen als bewijs dat ze leden aan "fysieke, mentale en emotionele ontbering". Het kreeg duizenden likes en werd geretweet door de Amerikaanse zangeres Billie Eilish.

"Na veel te veel jaren van lijden in een schromelijk ongepaste dierentuintentoonstelling, zullen YaYa en LeLe eindelijk verbeterde zorg krijgen in een gespecialiseerd panda-toevluchtsoord in hun thuisland," zei Brittany Michelson, campagnevoerder voor dieren in gevangenschap voor In Defense of Animals.

"We juichen de dierentuin van Memphis en de Chinese autoriteiten toe voor het nemen van de ethische beslissing om de panda's terug te sturen naar China zodra het leningscontract in april 2023 afloopt," voegde ze eraan toe.

"We zijn overweldigd door vreugde over het nieuws dat YaYa en LeLe terugkeren naar China! We bedanken de dierentuin van Memphis voor het toestaan van dit gebeuren en hopen dat ze de panda's de omstandigheden bieden die ze nodig hebben om fit te zijn om de lange reis te doorstaan," zei Taciana Santiago van Panda Voices.

Reuzenpanda's worden beschouwd als een kwetsbare soort, waarbij een groot deel van hun natuurlijke habitat in het zuidwesten van China wordt bedreigd door ontbossing.

Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er wereldwijd ongeveer 1.800 reuzenpanda's in het wild en nog eens 500 in dierentuinen. Er zijn nog steeds tien reuzenpanda's in Amerikaanse dierentuinen.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten