Translate

maandag 26 december 2022

Langverwachte overwinning! President Biden ondertekend wet voor de bescherming van haaien waarvan wereldwijd 90% is afgenomen voor haaienvinnensoep

 


In een langverwachte overwinning voor haaien in de Verenigde Staten werd deze week de Shark Fin Sales Elimination Act ondertekend door president Biden. Het nieuws komt kort nadat het wetsvoorstel afgelopen donderdag door de Amerikaanse Senaat werd aangenomen met een stemming van 83-11 als onderdeel van de National Defense Authorization Act (H.R. 7776).


I
t is een monumentale triomf omdat deze kritische maatregel de commerciële handel in haaienvinnen en producten die haaienvinnen bevatten in de Verenigde Staten verbiedt.

Hoewel haaien van vitaal belang zijn voor de gezondheid van onze oceanen, worden wereldwijd naar schatting 100 miljoen haaien gedood om hun vinnen te gebruiken in haaienvinnensoep. Helaas wordt de soep in sommige Aziatische culturen beschouwd als een delicatesse en statussymbool.

Veel haaienvinnen die worden verkocht, worden verkregen via een proces dat vinnen wordt genoemd, waarbij de vinnen van de haai worden afgesneden terwijl de haaien nog leven. De dieren worden vervolgens teruggeworpen in de oceaan om een langzame dood te sterven door bloedverlies, predatie of honger. Hoewel het ontvinnen van haaien verboden is in de Amerikaanse wateren, stimuleert de markt voor vinnen in de Verenigde Staten het ontvinnen in internationale wateren en de territoriale wateren van landen zonder beschermend beleid of handhaving voor mariene soorten.

Haaienpopulaties over de hele wereld nemen af, sommige met meer dan 90% als gevolg van de handel in haaienvinnen. De decimering van de haaien op aarde brengt kritieke mariene omgevingen in gevaar, omdat ze een belangrijke rol spelen bij het handhaven van het ecologische evenwicht in onze oceanen. Zeventien staten en drie Amerikaanse gebieden hebben de intrastatelijke verkoop van haaienvinnen verboden of beperkt, maar het instellen van een federaal kader is van cruciaal belang omdat vinnen die in de VS worden geïmporteerd en verkocht, afkomstig kunnen zijn van bedreigde of bedreigde haaiensoorten, of van haaien die werden gevinkt.

Voor het eerst geïntroduceerd in 2016, werd de Shark Fin Sales Elimination Act gesponsord in de Senaat (S. 1106) door senator Cory Booker, D-N.J., en senator Shelley Moore Capito, R-W.Va., en in het Huis (H.R. 2811) door Del. Gregorio Kilili Camacho Sablan, D-Northern Mariana Islands, en Rep. Michael McCaul, R-Texas.

"Vandaag is een grote overwinning voor haaien. Oceana heeft campagne gevoerd om haaien te beschermen, omdat de vraag naar vinnen hen in gevaar is blijven brengen. Te lang zijn miljoenen haaien geslacht voor hun vinnen, waardoor ze uitsterven," zei Oceana's vicepresident voor de Verenigde Staten, Beth Lowell. "Dit historische wetsvoorstel verbiedt het kopen en verkopen van haaienvinnen in de Verenigde Staten, waardoor ons land wordt verwijderd uit de wereldwijde handel in haaienvinnen. We zijn alle hardwerkende leiders van het Huis en de Senaat dankbaar dat ze dit wetsvoorstel hebben verdedigd en voor eens en voor altijd over de eindstreep hebben gekregen."

"Haaien zijn levend meer waard dan in een kom soep. De handel in haaienvinnen, en de handel in wilde dieren in het algemeen, hebben bedreigende gevolgen, niet alleen voor het dierenwelzijn en het behoud, maar ook voor de wereldwijde veiligheid, gezien de corrupte en destabiliserende invloed van de betrokken criminele netwerken," zei Sara Amundson, president van humane society legislative fund. "De opname van deze maatregel door de NDAA om een einde te maken aan de Amerikaanse handel in haaienvinnen ondersteunt de strategische verdediging van onze natie, waardoor de bescherming van wilde dieren wordt verbeterd en een veiligere en betere wereld voor ons allemaal wordt gecreëerd."

"Dit is een monumentale en langverwachte overwinning voor haaiensoorten en mariene ecosystemen over de hele wereld," zei Susan Millward, uitvoerend directeur van het Animal Welfare Institute. "Deze opmerkelijke toppredatoren bestaan al honderden miljoenen jaren, maar de wereldwijde vraag naar haaienvinnen heeft bijgedragen aan de decimering van haaienpopulaties in slechts een paar decennia. De passage van de Shark Fin Sales Elimination Act verwijdert de Verenigde Staten als een belangrijk doorvoerknooppunt van haaienvinnen en bevestigt het leiderschap van de Verenigde Staten in het behoud van haaien. "

"Deze overwinning is het sluitstuk van bijna een decennium van werk om federale wetgeving aan te nemen om de deelname van de Verenigde Staten aan de wrede en ecologisch schadelijke wereldwijde handel in haaienvinnen te beëindigen," zei Kitty Block, president en CEO van de Humane Society of the United States. "We zijn zoveel dank verschuldigd aan Sens. Booker en Capito, en vertegenwoordigers Sablan en McCaul, voor het leiden van de aanklacht om deze belangrijke dieren te beschermen die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van oceaanecosystemen."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten