Translate

vrijdag 16 december 2022

Stichting Vier Voeters gaat in 2023, meer dan 10.000 katten steriliseren en vaccineren in Oekraïne ( wist u dat een kat 18 kittens per jaar kan krijgen? )

 


De impact van oorlog op dieren


Eerder deze maand schreven we over een opmerkelijke reddingskat – Mozart – en een geweldig project – Project Kishka. VIER VOETERS lanceerde Project Kishka als reactie op de nijpende situatie die zich voordeed voor zwerfkatten in Oekraïne. Met dit project wil VIER VOETERS tegen december 2023 10.000 katten in Oekraïne steriliseren, vaccineren en medisch behandelen.

Mozart zwaar gewond gevonden door Four Paws www.vier-voeters.nl


Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de populaties zwerfdieren in het hele land gestegen. Veel NGO's hebben zich versterkt om gemeenschappen te helpen hun sterilisatieprogramma's voort te zetten; de meeste hiervan omvatten echter geen katten. Als gevolg hiervan is het risico dat zwerfkattenpopulaties uit de hand lopen hoog en is hun overlevingskans op straat erg laag.


Toen het team Mozart vond, raakte hij zwaargewond. Na verschillende operaties, behandeling en veel liefde en zorg, versloeg hij de kansen en overwon hij zijn onvoorstelbare verwondingen en lijden. Deze opmerkelijke vechter werd een favoriete patiënt in de Project Kishka-kliniek in Tsjernihiv en verdiende de naam Mozart voor zijn 'operatische' miauwen. Helaas overleed Mozart op 8 december aan een beroerte. Het Project Kishka-team - en iedereen bij VIER VOETERS - is bedroefd door dit verlies, maar toch zo dankbaar dat Mozart zoveel liefde en zorg had ervaren tijdens de laatste maanden van zijn leven.

Er is nog zoveel meer te doen voor ons in de Oekraïne. Project Kishka zal zwerfkatten blijven helpen en daarmee ook Mozart en zijn leven eren. Lees verder om meer te weten te komen over de redding van Mozart en zijn impact op Project Kishka.

Onze VIP Mozart – een zeer belangrijke patiënt

In de eerdere stadia van de oorlog was Tsjernihiv een van de zwaarst getroffen Oekraïense steden. Mensen verloren hun huizen en ontvluchtten de stad; vele levens gingen verloren – zowel mensen als dieren; en de gemeentelijke infrastructuur werd zwaar getroffen, waaronder dierenklinieken.

Tegenwoordig is Tsjernihiv echter een van de locaties waar we 'Project Kishka' uitvoeren.

In april was het veterinair personeel van de gemeentelijke kliniek weer aan het werk gegaan om de vele dieren in nood te helpen - slachtoffers van de oorlog. Op een van hun eerste dagen terug vonden vrijwilligers van de kliniek een ernstig gewonde kat op straat. De kwellende kreten van een dier met pijn leidden hen naar een vreselijk tafereel. De schedel en het lichaam van de kat waren zwaar gebroken. Hoewel de kat heel dicht bij de dood was, wist de dierenarts ter plaatse dat er nog een kans was om zijn leven te redden. Na 4 operaties leek het er opmerkelijk genoeg op dat dit veerkrachtige wezen op weg was naar herstel.

Niets zal hem ten val brengen

Natuurlijk, na zulke ernstige verwondingen te hebben opgelopen, heeft deze kleine katachtige op lange termijn schade gehad: hij verloor één oog, het zicht van het andere oog is erg zwak en vanwege interne orgaanschade zal hij altijd speciaal voedsel nodig hebben. Maar vergis je niet, hij is een gelukkige kat en hij laat het zijn verzorgers weten! Hij 'zingt' veel. Hij zingt om aandacht, als hij gelukkig is, of als hij iets wil. Het is alsof hij zijn eigen opera opvoert; daarom noemde de dierenarts hem Mozart.

Wetende dat Mozart de rest van zijn leven speciale zorg nodig zou hebben, heeft het kliniekteam hem geadopteerd en hem alle liefde en aandacht gegeven die hij nodig heeft. Hij is al verkozen tot ieders "Favoriete Collega" en is zeker een VIP - een zeer belangrijke patiënt!

Project Kishka is gewijd aan het helpen van katten in Oekraïne. De meeste van deze dieren zijn (op de een of andere manier) slachtoffers van de oorlog, maar net als Mozart verdienen ze allemaal een leven vol liefde, mededogen en veiligheid.

www.vier-voeters.nl

020 6252526  Tel. office in Amsterdam

Helpt u mee? Alvast bedankt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten