Translate

woensdag 28 december 2022

Dier&Recht hoogtepunten 2022: In IJsland is het aantal bloedboerderijen met 25% afgenomen het gaat daarbij om 1.250 merries ( meer successen in artikel)


Minder paarden mishandeld op IJsland

Op IJsland is het aantal merries op ‘bloedboerderijen’ met 25% afgenomen. Het gaat daarbij om zo’n 1.250 merries. Deze daling is het gevolg van een gezamenlijke campagne van vijftien dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Dier&Recht. In november roepen we de Europese Commissie op om een einde te maken aan de mishandelingen op bloedboerderijen. Ruim twintigduizend medestanders tekenen onze brandbrief.

Op IJsland worden met grof geweld grote hoeveelhedmet 25% afgenomen en bloed afgetapt bij drachtige merries. Het bloed van de merries bevat het zwangerschapshormoon PMSG. De Europese vee-industrie gebruikt dit hormoon om de vruchtbaarheid van varkens en koeien te verhogen.

Bloedpaarden op IJsland
Samen met vijftien andere dierenwelzijnsorganisaties zet Dier&Recht zich in om een einde te maken aan de mishandeling van drachtige merries op IJsland. Foto: Animal Welfare Foundation

Postercampagne tegen paardensport

Van 11 tot en met 13 maart zijn de Brabanthallen in Den Bosch het toneel van het grote internationale paardensportevenement The Dutch Masters. Wij grijpen dit evenement aan om mensen erop te wijzen dat paardentopsport niet kan bestaan zonder dierenleed. Tijdens de wedstrijden zien we onder de paarden veel signalen van stress en pijn. Een week lang hangen onze posters door heel Den Bosch.

Mensen kiezen voor topsport, paarden niet. In de topsport dwingen mensen hun paarden met pijnlijke dwangmiddelen tot extreme prestaties. Weigeren wordt bestraft; stress- en pijnsignalen worden structureel genegeerd of zelfs niet eens herkend.

Poster in Breda
In de topsport worden paarden met angst en pijn gedwongen tot extreme prestaties.

Drafsport? Onsportief!

De drafsport gebruikt extreem veel pijnlijke dwangmiddelen. De paarden krijgen meerdere bitten in de mond. Die trekken aan de mondhoeken en beschadigen het gehemelte en het tandvlees. Om te voorkomen dat het paard de druk van het bit verminderd met zijn tong, wordt deze vastgebonden aan de onderkaak. Dit verstoort de bloedtoevoer naar de tong.

In de drafsport worden paarden onder druk van pijnlijke dwangmiddelen tot het uiterste gedreven voor het vermaak van mensen. Dier&Recht strijdt voor wettelijke regels die paarden beter beschermen. Onze petitie is al bijna 20.000 keer ondertekend.

We bezoeken meerdere draverijen, ook met Vroege Vogels. Veel andere media besteden aandacht aan onze campagne, waaronder Hart van Nederland en RTL Nieuws.

Dwangmiddelen in de drafsport
In de drafsport hangt het hoofd van een paard vol met dwangmiddelen. Een aantal zijn in andere takken van paardensport verboden, maar bij drafsport heel normaal.

In juni wijst de gemeente Utrecht uit voorzorg een subsidieaanvraag af voor een paardenrace. Volgens de gemeente kan het welzijn van de paarden niet worden verzekerd. We hopen dat andere gemeentes dit voorbeeld zullen volgen.

Crosscountry is dierenleed

Van 6 tot en met 9 oktober is Boekelo het strijdtoneel voor de jaarlijkse Military. De crosscountry is een van de hoofdacts op dit paardenevenement. Tijdens deze wedstrijd worden paarden over gevaarlijke hindernissen gejaagd. Er gebeuren regelmatig afschuwelijke ongelukken, soms met dodelijke afloop. Ook op de crosswedstrijden die wij bezochten ging het geregeld mis.

We vinden het onacceptabel dat de gezondheid van dieren op het spel wordt gezet voor het vermaak van mensen. Ruiters kiezen bewust voor de grote risico’s, maar hun paarden krijgen geen keuze.

Valpartij op crosswedstrijd
De uitdagende hordes van een crosswedstrijd veroorzaken vele valpartijen.

Bedankt!

Samen met jou hebben we weer een jaar kunnen strijden voor de paarden. We wijzen de paardensector en de politiek op de dieronvriendelijke omgang met paarden en pleiten voor betere bescherming. Paarden zijn levende, intelligente wezens met emoties en gevoel, geen gebruiksvoorwerp of sportobject. Anno 2022 kan dat echt niet meer.

Hartelijk dank dat jij je inzet voor de paarden! Help je ook weer mee in 2023?

Deel dit artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten