Translate

zondag 18 december 2022

PETITIE : Apen nog steeds ontvoerd, geketend en misbruikt in Thailand voor de kokosindustrie

 



Acht maanden lang, van december 2021 tot juli 2022, voerde PETA Asia zijn derde onderzoek uit naar de Kokosnootindustrie van Thailand, waarin geketende apen gedwongen worden om lange uren door te brengen met het klimmen in hoge bomen en het plukken van zware kokosnoten.

Help Stop Monkey Abuse in the Thai Coconut Industry | PETA Australia PETITIE

In reactie op internationale kritiek na de publicatie van de twee eerdere gerelateerde onderzoeken van PETA Asia, hebben de Thaise overheid en bedrijven die kokosproducten maken beweerd dat apen niet langer worden gebruikt bij het maken van geëxporteerde producten - maar het nieuwe onderzoek van PETA Asia heeft bevestigd dat ongebreideld misbruik van primaten nog steeds niet wordt gecontroleerd en dat insiders van de Thaise kokosnootindustrie opzettelijk apenarbeid in hun toeleveringsketens verbergen.

Apen nog steeds ontvoerd, geketend en misbruikt in Thailand

De eigenaar van een "apenschool" die onderzoekers bezochten, gaf toe dat hij kocht van boeren die netten gebruiken om wilde baby-apen uit hun huizen en families te ontvoeren, wat meestal illegaal is.

In de natuur leven makaken in grote groepen met strikte hiërarchieën en een intense focus op sociale relaties. Maar in een van de onderzochte faciliteiten werden jonge apen die gepland waren om te worden getraind voor het plukken van kokosnoten gekooid en weggehouden van andere leden van hun eigen soort. In een andere faciliteit zagen onderzoekers een geketende vrouwelijke aap die ook uit de buurt van andere apen werd gehouden, zonder voedsel of water in de buurt en weinig toegang tot schaduw.

een geketende aap

Apen in opleiding worden geketend gehouden met stijve metalen kragen om hun nek. Handlers gebruiken intimidatie en misbruik om hen te leren gehoorzamen. Op onderzoeksbeelden is te zien hoe een trainer een aap slaat, hem bij de nek bungelt en hem vervolgens met de ketting slaat.

Een jongen die een andere bange aap probeert te trainen, rukt hem aan de ketting om zijn nek en bungelt hem herhaaldelijk in de lucht - waarschijnlijk zijn zuurstoftoevoer beperkend of afsnijdend - terwijl hij wanhopig probeert de ketting te grijpen.

een persoon gaat ruwweg om met een aap

een persoon die met geweld een aap rukt

Apen verdragen beten, steken en gebroken botten

Wanneer hun training is voltooid, worden de apen verkocht aan kokosnootplukkers. Een medewerker van een boerderij die de onderzoeker bezocht, onthulde dat terwijl de apen in bomen klimmen, ze vaak worden gebeten door mieren en gestoken door horzels, wat fataal kan zijn. De arbeider zei verder dat de dieren soms gebroken botten oplopen door uit de bomen te vallen of met geweld naar beneden te worden getrokken.

De kokosmelkleveranciers van HelloFresh zijn Suree en Aroy-D, en makelaars in de toeleveringsketens van beide merken hebben toegegeven apenarbeid te gebruiken. Een leverancier van Suree hield apen geketend op overstroomd land of met afval bezaaide stukken vuil met bijna geen bescherming tegen de elementen, en een werknemer in de toeleveringsketen van Suree vertelde onderzoekers dat de apen meer dan een decennium gedwongen zouden worden om kokosnoten te plukken voordat ze "met pensioen" zouden gaan - dat wil zeggen, vastgeketend voor de rest van hun leven.

een aap omringd door overstromingen

een aap omringd door afval

In andere gevallen kunnen de apen in het bos worden achtergelaten, ook al missen ze de vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te overleven nadat ze in gevangenschap zijn gefokt of als jonge dieren zijn ontvoerd.

Aap in een kooi

Lies Told by the Thai Coconut Industry Run Deep

A coconut broker who spoke to the investigator acknowledged that as a result of PETA Asia’s previous investigations, there has been intense international pressure on the industry to stop using forced monkey labour.

But instead of working towards a meaningful transition to monkey-free harvest methods – such as planting shorter trees whose coconuts are easier to reach – farms, brokers, manufacturers, and the Thai government are all working to mislead consumers. One broker admitted to PETA Asia investigators that with no oversight, coconut pickers simply lie. Brokers continue buying coconuts picked by monkeys and selling them to companies that make coconut products, and those companies and the government tout their “audit system”, which relies primarily on coconut producers’ word.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten