Undercoveronderzoek: massaal dierenleed in EU viskwekerijen
Vissen de ogen uitgestoken en levend verpakt in forelkwekerijen
Zieke vissen in smerig water, dieren die bij bewustzijn worden opengesneden en de ogen worden uitgestoken: nieuw undercoveronderzoek van Compassion in World Farming (CIWF) naar dierenwelzijn in vier Poolse forelkwekerijen toont zeer ernstig dierenleed. De forel is de meest gekweekte vis in Europa. De organisatie roept de Europese Commissie op specifieke wetgeving in te voeren om het welzijn van vissen te beschermen.
Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland: “Vissen zijn prachtige, intelligente dieren met gevoel en emotie. Zo moeten we hen ook behandelen. In Europa worden deze dieren consequent uitgesloten van bescherming en het dierenleed in kwekerijen is weerzinwekkend. Het is de hoogste tijd dat Europa deze dieren ziet voor wie ze zijn en hun de bescherming biedt die zij verdienen.”
Het onderzoek toont ernstige dierenwelzijnsproblemen: de dieren hebben in de overvolle, kale bakken geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag, velen zijn gewond of lijden aan ziektes, waaronder schimmelinfecties. De dieren raken verstikt of verdrukt in volle plastic bakken. Elektrische apparaten om de vissen te verdoven blijken niet effectief en de schokken leiden tot meer pijn. Sommige dieren werden levend verpakt.
Jaarlijks worden in de EU tot 1,2 miljard vissen van verschillende soorten gehouden in soortgelijke kwekerijen. In Nederlandse kwekerijen worden jaarlijks naar schatting zo’n 13,7 miljoen vissen gehouden. Buiten de verplichte verdoving voor paling zijn er vrijwel geen regels om het welzijn van vissen in Nederlandse kwekerijen te beschermen, en het dierenleed is zeer ernstig.[1] Ook ontbreken Europese regels.
In 2020 heeft de Europese Commissie toegezegd de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, inclusief vissen, te herzien om deze in lijn te brengen met het wetenschappelijk inzicht dat ook vissen gevoel en bewustzijn hebben en pijn kunnen lijden. Ondanks deze beloften heeft de Commissie tot nu toe nagelaten om nieuwe wetsvoorstellen voor dierenwelzijn te publiceren.
Compassion in World Farming
Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.
Meer dan 500 zeehonden en zeeleeuwen stierven aan de vogelgriep in Brazilië, zeiden de autoriteiten woensdag. De dieren werden dood aangetroffen op stranden langs de kust van het land.
De uitbraak van het vogelgriepvirus begon begin oktober in het zuidelijke Praia do Cassino, in de stad Rio Grande. De regering testte dode zoogdieren die op stranden werden gevonden en ontdekte het virus.
zeeolifant
"Het is zo triest omdat het echt een uitbraak is die de populatie zeeleeuwen uitroeit", zegt Lauro Barcellos, directeur van het Oceanografisch Museum,
Lichamen van dode dieren op het strand werden begraven om de verspreiding van het virus te stoppen. De autoriteiten vroegen bewoners om uit de buurt te blijven van dode of zieke dieren om infectie te voorkomen, meldden lokale media.
zeeleeuwen
In mei riep Brazilië een noodsituatie op het gebied van diergezondheid uit vanwege vogelgriep na bevestiging van meerdere gevallen bij wilde vogels. Het land is 's werelds grootste kippenexporteur en vreest dat het virus zich zal verspreiden naar commerciële kippenfabrieken.
Peru, Uruguay, Chili en Argentinië hebben ook gevallen van vogelgriep bij zeedieren gemeld.
De overweldigende steun van zo’n anderhalf miljoen Europese burgers die een eind willen aan dieren in kooien in de veehouderij loog er niet om. Toch luisterde de Europese Commissie niet naar hen, maar naar de machtige vleeslobby en bezweek prompt onder de grote druk en hoogstwaarschijnlijk ook angst voor de volgende Europese verkiezingen.
De Europese Commissie heeft verzuimd haar beloofde wetsvoorstellen voor onder meer een kooiverbod te publiceren, zo werd onlangs bekend. Dit betekent dat niet alleen een verbod op kooien, maar ook strengere regels voor slachthuizen, het slachten van ééndagshaantjes, verkoop en productie van bont en betere omstandigheden voor dieren in de veehouderij, zijn verdwenen uit het werkprogramma van de Europese Commissie. Alleen de herziening van de diertransportregels staat er nog in. .
. Voor de Europese vee-industrie zouden de nieuwe wetsvoorstellen een enorme impact hebben gehad. Voor de dieren ook trouwens, maar dat vond de Europese Commissie schijnbaar niet belangrijk. Een aantal EU-ambtenaren betrokken bij deze wetsvoorstellen, schetste een beeld van agressief lobbyen door partijen zoals de European Livestock Voice (ELV) en hun partners. .
. De lobbygroepen eisten dat de wetsvoorstellen sterk afgezwakt werden in hun voordeel en vielen wetenschappelijk onderzoek aan dat niet in hun straatje paste. Eén ambtenaar zei letterlijk dat dit de eerste keer was in bijna 10 jaar tijd, dat ze zo onder druk waren gezet door de boerensector. Deze sector voelde zich bedreigd en sloeg keihard terug. .
De machtige vleeslobby
Het is een feit dat het enorm lastig is om te kunnen achterhalen hoe en door wie er precies gelobbyd wordt. Het gebeurt bijna altijd achter gesloten deuren. Toch vormde The Guardian samen met een media syndicaat van The Lighthouse een onderzoeksteam en ze verzamelden bewijs dat de machtige vleeslobby flink bezig is geweest om positieve verandering in de veehouderij tegen te gaan. Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, Anja Hazekamp licht toe:
“De sector vocht heel hard en vals. Ze hebben echt alles uit de kast gehaald omdat ook zij weten dat het broodnodig is om dierenwelzijn wetgeving te verbeteren zodat het landbouw- en voedselsysteem duurzamer en humaner wordt. En dit was hun laatste kans. Zij willen niet veranderen, maar weten dat verandering onvermijdelijk is, dus ze worden wanhopig. Ze doen letterlijk alles om hun eigen hachje te redden.”
De European Livestock Voice (ELV) sprong eruit. Een partij die in 2019 opgericht is, een jaar nadat de Europese campagne Ban the Cageswas gestart. De ELV is een activistisch ingerichte club en gebruikt agressieve communicatietactieken, denk hierbij aan de inzet van sociale media, zoals X-campagnes. De leider van ELV, Andrea Bertaglio, doet zichzelf voor als een ‘milieu journalist’. Zijn belangrijkste strategie is om het wetenschappelijk bewijs waarop de nieuwe wetsvoorstellen zijn gebaseerd, onderuit te schoppen. En dus twijfel te zaaien. Hiermee benaderde ELV tegelijkertijd topambtenaren in de Europese Commissie en zette ze flink onder druk. .
. Andere lobbygroepen, waaronder ook de Europese boerenvakbond Copa-Cogeca, gebruikten het argument dat als de dierenwelzijnswetsvoorstellen zouden worden doorgevoerd, dat de hele Europese boerensector hun handel zou verliezen aan landen buiten Europa. Een quote van een topambtenaar die anoniem wenst te blijven:
“Eén groep stelde zelfs voor om het impactanalyse rapport van de Europese Commissie te herschrijven. Dit zou dan geschreven worden door een senior onderzoeker van een gerenommeerde pluimveehouderij.”
.
Politieke uitruil
Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp speelt ook de politiek een grote rol in deze beslissingen. De volgende verkiezingen staan voor de deur. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft een Christelijk democratische (CDU) achtergrond. Wellicht heeft dit ook een rol gespeeld in de beslissing om de wetsvoorstellen te laten vallen. Anja Hazekamp:
“De 8,4 miljard dieren in de Europese veehouderij zijn het slachtoffer van politieke uitruil. Beloofde plannen waar we samen met miljoenen burgers hard voor hebben geknokt, zoals het kooienverbod in de veehouderij, zijn zonder blikken of blozen van de agenda verdwenen. Dat is uitermate teleurstellend en schaadt ons vertrouwen in de Europese Commissie als geheel. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft duidelijk de hand gehad in het schrappen van een groot deel van de dierenwelzijnsplannen. Zij lijkt vooral bezig te zijn met profilering voor de Europese verkiezingen in 2024, in plaats van de grote problemen van vandaag de dag op te lossen.”
Dat het werk van de machtige lobbygroepen succesvol was geweest is nu wel duidelijk. De beloofde wetsvoorstellen zijn niet doorgevoerd. De Europese Commissie heeft duidelijk laten zien dat ze niet luisteren naar de wensen van hun burgers. Wellicht hebben ze dit onderzoek over het hoofd gezien: 84 procent van Europese burgers wil betere bescherming voor dieren in de veehouderij en 60 procent wil er zelfs meer voor betalen. Met de volgende verkiezingen voor de deur lijkt dit geen handige zet. De grootste verliezers blijven de 300 miljoen dieren die elk jaar hun korte leven, of deel hiervan, in kooien moeten doorbrengen.
Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Natuurbeschermers hebben het plan verwelkomd, maar zeggen dat de aantallen nooit zo hoog hadden mogen oplopen
Monaro-parlementslid John Barilaro zegt dat hij accepteert dat mensen aan beide kanten van het argument hun problemen met de strategie zullen hebben
De paardenpopulatie wordt teruggebracht van 14.380 naar 3.000 in 2027 door passief vangen, herplaatsen en grondschieten.
De wilde paarden worden ook beperkt tot 32 procent van het park.
Richard Swain, een riviergids en inheemse ambassadeur bij de Invasive Species Council, zegt dat hij blij is dat de populatie zal worden verminderd.
"Het is goed nieuws - elke verwijdering van paarden is goed nieuws," zei Swain.
"Voor mij ging het nooit om cijfers – het land heeft gapende wonden overal waar je verwilderde paarden op hebt.
"Dit ging altijd over het land en onze inheemse soorten."
Hoewel hij blij is dat de herhuisvesting onmiddellijk zal beginnen, zegt hij dat het plan "de vernietiging zal blokkeren" in bepaalde delen van het park.
"De hele Snowy River, waar ze paarden achterlaten rond de Byadbo en de Pilot-wildernis, waar de Murray River begint - het is daar een ramp," zei hij.
"Parken [personeel] zijn daar op dit moment gebieden aan het afschermen."
Chris Gambian, chief executive van de Nature Conservation Council, verwelkomde het plan, maar drong er bij de regering op aan om middelen aan het project te besteden.
"Paarden in Kosciuszko National Park doen al tientallen jaren onnoemelijke schade aan iconische landschappen," zei hij.
"Het is goed om eindelijk een serieus plan te hebben om verwilderde paarden aan te pakken.
"De uitdaging voor de overheid en de National Parks and Wildlife Service is nu om ervoor te zorgen dat het plan snel en efficiënt wordt geïmplementeerd, met de middelen die nodig zijn om de klus te klaren."
Ze zullen uitsterven'
Het eerste NSW-ontwerpbeheerplan voor wilde paarden in 2016 zou de paardenpopulatie hebben teruggebracht van 6.000 naar 600.
Sindsdien is de bevolking naar schatting toegenomen tot meer dan 14.000.
Swain wees erop dat er onder het nieuwe plan onvermijdelijk meer paarden zouden worden afgeschoten vanwege de aantallen, en zei dat er niet genoeg vraag was van landeigenaren om 11.000 van de beesten te herhuisvesten.
"We moeten dit omdraaien en nadenken over onze inheemse soorten, want we komen tot de laatste van hen."
Barilaro, de afgevaardigde voor Monaro en de voormalige vicepremier, deed gistermiddag tijdens zijn afscheidsrede in het deelstaatparlement de verrassende aankondiging dat het plan was afgerond.
Hij zei tevreden te zijn met het plan.
"Het brengt de balans die we altijd hebben geprobeerd te bereiken, en accepteren dat delen van het park in staat zijn om paarden te hosten of te huisvesten," zei Barilaro.
"Maar tegelijkertijd zorgen we ervoor dat die kwetsbare wildernisgebieden, die zeer kwetsbare omgevingen, worden beschermd.
"Ik weet dat er veel discussie is geweest - er zullen vanochtend mensen zijn die niet blij zullen zijn aan beide kanten van dat argument.
"Ik heb altijd gezegd: 'Laten we niet vechten over wat het startpunt is' - laten we vechten over wat de cijfers zouden moeten zijn, en dat is wat we hebben bereikt."
'Middenweg'
Minister van Milieu Matt Kean zegt dat het plan de impasse zal doorbreken over hoe de paarden worden beheerd en tegelijkertijd het Kosciusko National Park wordt beschermd.
"We weten dat Kosciusko een ecologisch wonderland is, en deze hard hoefdieren hebben onnoemelijke schade aangericht omdat ze uit de hand zijn gelopen," zei hij.
"Maar we weten ook dat er veel mensen zijn die van deze dieren houden en ik heb geprobeerd een weg te vinden, een middenweg, en ik denk dat we het hebben gedaan.
"Dit is de grootste stap voorwaarts die we in lange tijd hebben gezien als het gaat om het omgaan met paarden in Kosciuszko."
Jaarlijkse enquêtes van de wilde paardenpopulatie zullen worden gebruikt om de voortgang in de richting van de doelen in het plan te volgen.
De deelstaatregering zei dat de verwijdering van wilde paarden zou worden uitgevoerd in overeenstemming met de beste praktijken voor dierenwelzijn.
Plan nog steeds 'omstreden'
De implementatie zal onmiddellijk beginnen, met de herinvoering van passieve vang- en herhuisvesting.
Hoewel het ruimen vanuit de lucht is uitgesloten, omvatten de controlemethoden schieten op de grond, schieten op valplaatsen en het vervoeren van paarden naar slachthuizen.
Alan Lanyon van de Snowy Mountains Sustainability and Management Group betwist al lang de officiële aantallen wilde paarden in het park.
Hij noemt het teleurstellend dat ruimingen zijn opgenomen als een van de methoden om het aantal paarden te beheersen.
"Als minister Kean naar de inzendingen had gekeken en voorzieningen had genomen voor dodelijke controle, grondschieten, dan zou veel van de hitte uit het document zijn gehaald," zei hij.
"Er zijn enkele delen die we steunen, maar totdat ze een bevolkingsonderzoek uitvoeren en grondschieten verwijderen, zal het altijd een omstreden document blijven."