Translate

maandag 7 oktober 2024

Deze dieren domineerde het Friese nieuws: hoe is het nu met hen?

 

Dierendag
Maar liefst zes dagen zat Felix in een boom aan de Canadezenlaan in Leeuwarden. De brandweer was er al twee keer bij geweest. Maar wat ze ook probeerden, de kat weigerde de boomtop te verlaten.
Uiteindelijk bood een hoogwerker uitkomst en kon Felix worden gered. De kat was flink overstuur, maar begon thuis meteen te eten.
"Het gaat intussen hartstikke goed met Felix", zegt Yvonne Span, eigenaar van de kat. "Hij was wel wat schuw nadat hij gered was. Hij zat eerst bovenop de kastjes. Maar intussen loopt Felix weer vrolijk rond door het huis."
Felix was obstinaat en wilde de hoge boom niet verlaten
© Kappers Media
Zes dagen geen eten, daar kan de gezondheid onder te lijden hebben, zou je denken. "Maar Felix is een hele sterke kat. Hij heeft er niets aan overgehouden, hij eet en drinkt goed."
Felix is dus weer helemaal de oude. "Als mijn andere dieren naar buiten gaan, staat Felix ook bij de deur. Maar dat vertrouw ik gewoon niet meer. Misschien moet het maar aan een tuigje", denkt Span hardop. "Maar gelukkig is Felix er weer. Nu de film nog."

Zeearenden uit Galamadammen

Het was hommeles bij de zeearenden in Galamadammen, bij Koudum. In mei werd het nest van de imposante roofvogels verstoord. Niet lang daarna bleek dat één van de drie jongen was verdwenen.
Een verdachte is nooit aangehouden, tot spijt van de politie en It Fryske Gea. Waar het derde jong terechtkwam, dat is nog altijd een mysterie.
"Het kan zijn dat het jong toch is meegenomen, maar het kan ook op een natuurlijke manier uit het nest zijn gevallen", zegt districtshoofd Germ van der Burg van It Fryske Gea.
Het nest van de zeearenden bij Galamadammen
© Albert Draaijer
Gelukkig zijn de twee andere jongen, een mannetje en een vrouwtje, in juni uitgevlogen. "Die zijn niet geringd, maar vogelaars hebben ze nog regelmatig in de omgeving gezien", vertelt Van der Burg.
Meestal blijven jongen het eerste jaar wel in de omgeving van het nest, legt hij uit. "Als ze ouder worden, beginnen ze meer te zwerven, vooral de vrouwtjes."
Bovendien jagen de ouders ze op een gegeven moment weg. "Als ze in november-december beginnen met de opbouw van een nieuw nest, worden ze territoriaal. Dan dulden ze hen niet meer."
De kans is dus groot dat de twee resterende jongen nog bij de IJsselmeerkust vliegen, al is dat niet met zekerheid te zeggen.

Het weerzien met hond Loki

Loki probeert te achterhalen waar de stem van zijn baasje vandaan komt.
© Omrop Fryslân
Hond Loki beleefde een bijzondere reis, van Essen helemaal naar Leeuwarden. Loki komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hij is een mix van onder andere herdershond en kooiker.
Toen zijn Duitse eigenaar Björn moest verbouwen, werd Loki even teruggebracht naar de fokker. Tijdelijk, was het idee. Maar toen hij zijn hond weer wilde ophalen, was Loki verdwenen.
Wat er precies gebeurd was, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat Loki gekocht werd door een nieuw baasje, die naar Leeuwarden verhuisde. Omdat dit baasje niet meer voor Loki kon zorgen, kwam de hond in dierenasiel De Wissel in Leeuwarden.
Loki was blij dat hij zijn baasje terugzag
© Omrop Fryslân
Het is erg belangrijk dat honden gechipt worden, zo blijkt maar weer. Want bij het uitlezen van die van Loki kwamen de gegevens van zijn echte baasje naar voren.
Björn was ontroerd toen hij hoorde dat Loki nog leefde. Hij had nog twee jaar naar Loki gezocht, maar was uiteindelijk de hoop verloren.
In maart was het eindelijk zover, toen reisde Björn naar Leeuwarden om zijn hond weer op te halen. "Kennst du mich noch", waren zijn eerste woorden. Zowel Loki als zijn baasje waren in de wolken. "Das ist super. Ich freue mich sehr."
"Het was voor ons een bijzonder moment. Om nooit te vergeten", zegt Muriel Meij van De Wissel. Loki is intussen alweer acht maanden in Duitsland. In de zes jaar dat hij weg was, kwamen er wel twee kinderen en een andere hond bij.
"Voor Loki geen probleem, die heeft zich prima aangepast", laat Meij weten. "Iedereen is happy met Loki." De andere hond, Gaia, is wel gesteriliseerd, om te voorkomen dat er allemaal kleine Loki's bij komen.

Cold case met weggelopen wasberen

Het was een grote consternatie: eind maart ontsnapten elf wasberen uit de Leeuwarder dierentuin AquaZoo, in mei volgden nog twee wasberen hun spoor. De wasberen vluchtten door een gat in een hek.
Van alle vermiste wasberen zijn er uiteindelijk zes teruggevonden. Maar de andere zeven wasberen zijn nog steeds spoorloos.
Leeuwarder wasberen achter slot en grendel
© Omrop Fryslân
Het is maar de vraag of ze ooit nog teruggevonden worden, geeft AquaZoo ook aan. Wasberen hebben nauwelijks natuurlijke vijanden en kunnen goed overleven in het Nederlandse klimaat.
Op bevrijdingsdag - toeval of niet - werd nog een van de wasberen op een wildcamera gezien. Maar ruim een maand later besloot de 'werkgroep wasbeer', met alle betrokken instanties, de zoektocht af te schalen. Jongen komen er niet, want de wasberen zijn onvruchtbaar.

Een bultrug op Wadavontuur

In juli bracht een bijzondere dwaalgast een bezoek aan de Wadden: een jonge bultrug van tussen de zes en acht meter lang. Na een avontuur bij de Engelsmanplaat strandde de bultrug in de Oosteromgeul, onder de Boschplaat bij Terschelling.
Of een reddingsoperatie zou lukken, was spannend. "Want hij heeft een tij op het droge gelegen, dus zes uren lang. Zo'n bultrug is zwaar en die massa drukt op zichzelf. Daar lijden de ingewanden onder", vertelt Jan Willem Zwart van de Waddenunit.
De bultrug op het Wad was in slechte conditie
© SOS Dolfijn
"Maar de redding is heel positief afgelopen", zegt Zwart. Met behulp van drie schepen van de KNRM en SOS Dolfijn lukte het om de bultrug weer in de Noordzee te krijgen.
"Zonder veel moeite is de bultrug het zeegat ingejaagd. Die heeft mooi het diepere water weer opgezocht."
Hoe het op dit moment is met de bultrug? Niemand die het weet. "Misschien was er alle reden om hem van een zendertje te voorzien. Maar daar hebben we niet voor gekozen. Het is ook gewoon natuur." De bultrug verdween in zee en is niet weer gezien.

Hoornaars als kippenvoer

Dennis Bles en zijn collega Erik van Rijs hadden in augustus in Leeuwarden de eer om als eerste Friese ongediertebestrijders een nest van de Aziatische hoornaar weg te halen. Deze buitenlandse soort is bezig met een opmars in Nederland.
Dat is geen goed nieuws voor andere insecten, vertelt Bles. "Een nest kan wel 2.000 werksters bevatten, die weer 100.000 andere insecten eten. Dat is wel zo'n 11 kilo."
Slecht voor onze eigen insectensoorten dus, en daarmee ook voor de bestuiving van planten.
Het weggehaalde nest van de Aziatische hoornaar in Leeuwarden
© Omrop Fryslân
De Aziatische hoornaar is een betrekkelijke nieuwkomer in Fryslân. Vorig jaar werd voor het eerst een nest in Jubbega ontdekt.
In de tussentijd is er in Fryslân één nieuw nest ontdekt door de ongediertebestrijders. "Begin september kregen we een melding uit Bilgaard", vertelt Bles. Het ging om een nest op de Leeuwarder vliegbasis. Bles weet niet of het nest er nog zit, omdat anderen er naar zouden kijken en het nest erg hoog zat.
Feit is dat steeds meer Aziatische hoornaars onze kant op komen. "Honderd procent. In heel Nederland zijn dit jaar al zo'n 400 nesten gemeld."
De verwijderde hoornaars van Leeuwarden zijn ingevroren en hebben dat niet overleefd. Normaal gesproken belanden ze in de groene container. "Of ze worden aan kippen gevoerd, want die schijnen de larven erg lekker te vinden. "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten