Translate

woensdag 9 oktober 2024

Stiftung für Bären, Bears in Mind Nederland èn het National Heritage Institute (NPU) van Tsjechië beloven een einde te maken aan het houden beren in kleine kasteelgrachten in Tsjechië

https://www.bearsinmind.org/berenbos/   Het Berenbos in Rhenen

2024 is een belangrijk jaar voor de kasteelberen in Tsjechië. Stiftung für Bären, Bears in Mind èn het National Heritage Institute (NPU) van Tsjechië tekenden gezamenlijk een document waarin alle partijen beloven er alles aan te zullen doen om een einde te maken aan het houden van beren in de veel te kleine kasteelgrachten in Tsjechië. 



Een belangrijk document omdat de Tsjechische instantie zich hiervoor dus ook inzet en inziet dat dit een traditie is zonder bestaansrecht. Daarin ligt ook gelijk de uitdaging en is de streefdatum “pas” 2030. 


Waar het in Nederland 75 jaar geleden ook nog normaal was om dieren zo te houden, hebben we als Westerse beschaving gelukkig al een grote omslag gemaakt. Dit heeft allemaal met bewustwording over dierenwelzijn te maken. Sommige landen zijn nog niet zover en in diverse Oost-Europese landen is het algemeen gedachtegoed nog zodanig dat bezoekers met plezier naar de beren kijken, niet beseffende dat deze beren lijden. Ze zitten in kleine stenen uitzichtloze verblijven, waar ze mentaal getraumatiseerd raken. Beren hebben ruimte en een natuurlijke omgeving vol prikkels nodig om hun voedsel te kunnen zoeken en kunnen kilometers per dag afleggen, iets wat deze beren niet kunnen. Hierdoor vertonen ze veel stereotiep gedrag, uit verveling en geestelijke mishandeling. Dit stereotiepe gedrag, bijvoorbeeld continue rondjes lopen, of met hun kop zwaaien, wordt nog als grappig gezien en niet als lijden herkent. 



Stiftung für Bären, Bears in Mind en de Universiteit van Praag (onder leiding van Eva Filipczyková) zijn gestart met een educatieprogramma en onderzoek bij deze kastelen. Om bezoekers te laten zien dat dit verre van grappig gedrag is, maar getraumatiseerd gedrag. We kunnen als berenwelzijnsorganisaties niet zomaar naar binnen walsen en de beren “meenemen”. Het is altijd ons doel om via educatie het publiek te bereiken, een verandering in bewustzijn hierover teweeg te brengen, zodat men weer een stukje wijzer wordt over dieren/ berenwelzijn, voor nu en in de toekomst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten