Translate

maandag 14 oktober 2024

Veel meer verwaarloosde, mishandelde of agressieve honden in beslag genomen: in 2024 in 8 maanden tijd 535 honden weggehaald bij hun eigenaar

 Bron: Telegraaf


Foto: Dit is een pitbull hond mar niet de hond uit het artikel

DEN HAAG - Sinds de coronapandemie heeft de politie flink meer honden in beslag genomen die verwaarloosd en mishandeld werden of agressief gedrag vertoonden. In de eerste acht maanden van 2024 haalde de politie 535 honden weg bij hun eigenaren. Dat is zeven keer zo hoog als in dezelfde periode in 2018, blijkt uit cijfers die ANP bij de politie opvroeg.

Volgens de politie heeft de coronapandemie mogelijk een impact gehad op de stijging. „In die periode zagen we dat mensen vaker een huisdier namen en daar nu, na de pandemie, geen tot weinig aandacht meer aan kunnen geven”, laat een woordvoerder weten. De politie ziet ook een toename van het aantal telefoontjes over dierenmishandeling. Dit jaar werd al zo’n 10.000 keer een melding gemaakt. Een paar jaar eerder was dat nog de helft.

Bijtincident

Daarnaast worden steeds meer honden na een bijtincident door de politie bij hun baasjes weggehaald. Vorig jaar nam de politie 164 honden in beslag na een bijtincident, tegenover gemiddeld zo’n tachtig per jaar in de jaren daarvoor, blijkt uit cijfers die het ANP opvroeg bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit jaar staat de teller tot nu toe op ruim negentig.

Vrouw verliest arm na aanval van eigen hond: “Het ergste bijtincident dat ik ooit zag” zei een Australische politieagent


De hond, vermoedelijk een pitbull, viel zijn eigen baasje aan.

Een 34-jarige vrouw is vrijdagochtend aangevallen door een van haar honden in haar huis in Townsville in Australië. Ze verloor daarbij haar rechterarm en moest met spoed naar het ziekenhuis gebracht worden.


Wolf Lescroart
Bron: 7NEWS, BBC

Het was pas iets na de zevenen toen de hulpdiensten moesten uitrukken in de kuststad Townsville in de regio Queensland in het noordoosten van Australië. Een 34-jarige vrouw werd thuis aangevallen door een van haar honden. Het dier, vermoedelijk een pitbull, beet haar zo hard dat ze haar rechterarm verloor.

De vrouw had al gevaarlijk veel bloed verloren toen lokale politieagenten haar aantroffen en een tourniquet aanbrachten om het bloeden te stelpen. Ze werd daarna met spoed overgebracht naar het Townsville University Hospital.

Arm gerecupereerd

Nadat de vrouw afgevoerd werd naar het ziekenhuis, zaten de politieagenten wel nog opgescheept met het agressieve dier. Het was niet het eerste agressieve voorval met de hond. ABC News meldt dat de viervoeter de laatste twee weken zowel een andere hond als een buurtbewoner aanviel. Scot Warrick, een van de aanwezige agenten, verklaarde aan 7News Australia “in zijn 37-jarige carrière nog nooit een erger bijtincident met een hond gezien te hebben”. Toen het dier na vele pogingen niet te kalmeren bleek, zagen de agenten geen andere optie dan het te doden.

Een andere hond van de vrouw die niet betrokken was bij de aanval, wordt opgevangen door de lokale dierenbescherming. De toestand van de vrouw is momenteel stabiel. Ambulanciers konden het verloren stuk van haar arm ook recupereren zodat chirurgen dit opnieuw kunnen bevesti 

Tijdens de coronaperiode steeg de vraag naar honden enorm, wat leidde tot een grote groei in de commerciële handel. Volgens een deskundige van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht heeft dit geleid tot een toename van angstige honden.

„Reguliere fokkers konden de vraag niet bijbenen, waardoor commerciële fokkers met doorgefokte honden op de markt kwamen en meer zwerfhonden naar Nederland zijn gehaald.” De Koninklijke Hondenbescherming noemt het een zorgelijke ontwikkeling dat het aantal in beslag genomen honden door verwaarlozing of mishandeling zo hard is gestegen.

Andere dieren in beslag genomen

Naast honden worden ook andere dieren steeds vaker in beslag genomen, met name katten. Dit jaar heeft de politie al zeker 565 keer een of meerdere dieren bij hun eigenaren weggehaald, terwijl ze in heel 2018 219 keer hoefde in te grijpen.

Daarnaast hadden veel puppy’s tijdens de pandemie onvoldoende sociaal contact met mensen en andere honden, wat bij sommige honden tot gedragsproblemen heeft geleid. „Die problemen kunnen agressief gedrag veroorzaken en kunnen resulteren in bijtgedrag.”

Verwaarlozing

Dieren die in beslag worden genomen gaan naar een geheim opvangadres. Anton Fennema, dierenarts bij AniCura, werkt in een dierenziekenhuis waar in beslag genomen dieren terechtkomen. Fennema ziet ook een toename van het aantal verwaarlozingen.

„Voor de coronaperiode ging het vooral om agressieve dieren en incidenteel om verwaarlozing. Nu gaat het steeds vaker om verwaarlozing.” Dat komt volgens hem deels omdat er meer aandacht is voor dierenwelzijn. „Verwaarlozing is er altijd al geweest, maar we zijn minder tolerant geworden.”

Na de inbeslagname kan de eigenaar het dier afstaan en wordt er een nieuwe plek voor het dier gezocht. In sommige gevallen keert het dier na een rechterlijke uitspraak terug naar de oorspronkelijke eigenaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten