Translate

zondag 27 oktober 2024

Historisch wetsvoorstel om de gruwelijke bonthandel in het VK te verbieden, geïntroduceerd bij het parlement: 77% van de Britse burgers zijn voorstander van een verbod

 


Een wetsvoorstel om de invoer en verkoop van bont in het VK te verbieden, is bij het parlement ingediend door Ruth Jones, Labour-parlementslid voor Newport West en Islwyn. De Fur Free Britain-campagne, geleid door Humane Society International/UK (HSI/UK), verwelkomde dit wetsontwerp als een belangrijke stap voorwaarts voor het welzijn van dieren.


Foto: PETA UK

Het wetsvoorstel heeft tot doel het bestaande verbod op bont van katten, honden en zeehonden uit te breiden met dieren zoals vossen, wasbeerhonden, nertsen, chinchilla's, coyotes en andere dieren die voor hun vacht worden gedood. Als de wet wordt aangenomen, zou deze een einde maken aan de betrokkenheid van het VK bij de wereldwijde bonthandel. HSI/UK schat dat tussen 2019 en 2023 ongeveer 7 miljoen dieren zijn gedood om bont te leveren dat in het VK is geïmporteerd.

Bontfokkerij is illegaal in het VK sinds de Fur Farming (Prohibition) Acts van 2003 werden aangenomen. Het importeren en verkopen van bont is echter nog steeds legaal. Campagnevoerders dringen er bij de regering op aan om het nieuwe wetsvoorstel te steunen en deze inconsistentie weg te nemen.

"Beelden van doodsbange vossen op bontfokkerijen breken mijn hart en ik kan niet begrijpen waarom iemand dit soort wreedheid op een beetje frivole manier een dier zou aandoen. Ik heb over de kwestie gehoord van honderden van mijn kiezers in Newport West en Islwyn en ik ben verheugd dit wetsvoorstel in te dienen om hun zorgen te weerspiegelen. Het wordt tijd dat we onze deuren sluiten voor deze wrede en onnodige handel en een verbod op de invoer van bont zou een krachtig signaal afgeven aan de rest van de wereld", zei parlementslid Ruth Jones.

De Fur Free Britain-campagne heeft de steun van beroemdheden als Dame Judi Dench, Stella en Sir Paul McCartney, Leona Lewis, Paloma Faith, Simon Pegg, Sue Perkins, Alesha Dixon, Kirsty Gallacher en Pete Wicks.

Uit een studie die vorige maand in Nature werd gepubliceerd, bleek dat dieren die in China voor bont worden gehouden, 39 virussen bij zich dragen die een hoog risico op overdracht op mensen vormen. De auteurs waarschuwen dat pelsdierfokkerijen broedplaatsen kunnen zijn voor toekomstige pandemieën. Britse virologen van het Department of Infectious Disease van het Imperial College London hebben op dezelfde manier gewaarschuwd dat nertsenfokkerijen net zoveel risico vormen als de handel in bushmeat en de markten voor levende dieren.

"Ik heb in de ogen gekeken van honderden dieren op bontfokkerijen in Finland en deze dieren zijn gebroken zielen, hun hele leven gekweld in kleine kale draadkooien, vaak lijdend aan pijnlijke onbehandelde wonden en misvormingen. We weten dat miljoenen Britten walgen van het feit dat dieren in het buitenland zo lijden om te eindigen als een stuk bontrand dat hier in het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht, dus we zijn Ruth Jones enorm dankbaar voor het introduceren van dit extreem populaire wetsvoorstel voor een bontvrij Groot-Brittannië. We dringen er bij de Labour-regering op aan om het verbod te steunen", zegt Claire Bass, senior campagne- en public affairs-directeur van Humane Society International/UK.

Uit een peiling van april 2022 blijkt dat 77% van de Britse burgers voorstander is van een verbod op de invoer van bont en andere producten die zijn geproduceerd met methoden die in het VK illegaal zijn.

De Fur Free Britain-campagne heeft al meer dan 1,2 miljoen handtekeningen verzameld. Veel grote modehuizen, waaronder Chanel, Dolce & Gabbana, Valentino, Prada, Gucci en Armani, zijn bontvrij geworden.

"Het wetsvoorstel van Ruth Jones biedt de regering een krachtige kans om voor eens en voor altijd een einde te maken aan onze associatie met de wrede en risicovolle bonthandel. Er zijn meer dan twee decennia verstreken sinds de bontfokkerij in het Verenigd Koninkrijk werd verboden door de toenmalige Labour-regering", zegt Sonul Badiani-Hamment, UK country director van FOUR PAWS UK, Fur Free Britain coalitiepartner.

"Nu biedt dit wetsvoorstel hen de kans om onze rol in wat er nog over is van de wrede handel volledig aan te pakken en voorgoed te stoppen met het importeren en exporteren van wreedheid", vervolgde Badiani-Hamment. "Door een landelijk verbod op de import en verkoop van bontproducten in te voeren, kunnen we helpen de levens te redden van miljoenen dieren die onnodig worden gedood voor hun bont, en kan Labour beginnen met het nakomen van hun belofte om de grootste boost voor dierenwelzijn in een generatie te leveren."

Rapporten van FOUR PAWS UK en HSI/UK benadrukken de milieuschade die wordt veroorzaakt door de bontindustrie, die gevaarlijke chemicaliën gebruikt en een grotere ecologische voetafdruk produceert dan katoen, polyester of acryl. Bontfokkerijen vervuilen ook lokale waterwegen met afval, wat bijdraagt aan de milieu-impact van de industrie.




Foto: Foer Paws UK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten