dinsdag 19 augustus 2014

Australië waar zijn jullie mee bezig? Industriële mijnbouw in de Great Barrier Reef !!Als voormalige inwoner van Australië, verbaasd mij dit nieuws niet.  Deze starre onbuigzame houding komt mij bekend voor. Een paar jaar geleden tikte de VN Australië op de vingers omdat anno 2014 de Aboriginal kinderen nog steeds geen leerplicht hebben. Het zal u dan ook niet verbazen dat veel Aboriginals  niet kunnen lezen en schrijven. En wat was de reactie van de regering? Het welzijn van Aboriginals is een interne zaak en daar mag de VN zich niet mee bemoeien.

In de 70 er jaren van de vorige eeuw was het de Australische regering die het volgende plan bedacht; Aboriginal kinderen werden bij hun moeder weggerukt om vervolgens te worden opgevoed door blanke mensen. De gedachte was, dat blanke mensen de kinderen beter konden opvoeden dan hun donkere ouders/moeder.

De schande wordt groter als u weet dat geen van deze ontvoerde kinderen weer naar hun eigen familie terug konden keren want er waren geen gegevens bewaard en men wist dood eenvoudig niet waar ze vandaan kwamen.

 En nu dan de tragedie van de Great Barrier Reef:

VN maant Australië om Great Barrier Reef

 
Zeist - De Australische overheid moet de bescherming van het Great Barrier Reef snel verbeteren en dreigingen van industriële mijnbouw aanpakken want anders komt het unieke koraalrif op de lijst van bedreigd erfgoed. Dat heeft de Werelderfgoedcommissie van UNESCO vandaag besloten tijdens de jaarvergadering in Doha, Qatar.

 
 
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) www.wnf.nl  is blij dat de Werelderfgoed organisatie van de Verenigde Naties zich zo ferm uitspreekt. Volgens Richard Leck van WWF Australië hebben de regeringen van Australië en van de staat Queensland enorme druk uitgeoefend om met een verwaterd compromis te komen. “UNESCO staat voor haar zaak. De Werelderfgoed commissie heeft Australië in overduidelijke taal de wacht aangezegd. Dit is een overwinning voor miljoenen mensen overal ter wereld die terecht zeggen dat het Great Barrier Reef geen stortplaats is.”Dumpen van drie miljoen kuub baggerslib

Het Great Barrier Reef staat ernstig onder druk door onder meer vervuiling, aanleg van grote havens en opwarming van de oceanen. Begin dit jaar gaf Australië groen licht voor het dumpen van drie miljoen kuub baggerslib vlak naast het unieke Great Barrier Reef. De modder kan het koraal, waardevolle zeegrassen en ander zeeleven ernstig beschadigen. Het WNF voert al een jaar intensief campagne om de sliblozing te stoppen. Afgelopen maandag, op de eerste dag van de vergadering van de Werelderfgoedcommissie, heeft het WNF ruim 200.000 handtekeningen aangeboden om grootschalige lozing van baggerslib vlakbij het Great Barrier Reef te voorkomen.

Lees wat de Daily Mail heeft geschreven over deze ellende:

http://www.couriermail.com.au/news/queensland/grief-on-the-great-barrier-reef/story-fnihsrf2-1226815375424

6 opmerkingen:

 1. Van Unesco is m.i. niets te verwachten. Plaatsing op de lijst van Werelderfgoed is niet meer dan symboolpolitiek. De Unesco geeft geen geld voor onderhoud, en heeft geen enkele autoriteit. Haar enige machtsmiddel is: op-de-lijst-of-eraf.
  Werelderfgoed verloedert overal (Egypte!) en zo goed als niemand die zich daar druk over maakt.

  Hoewel Australiërs dol op water en de zee zijn, zegt het Rif ze blijkbaar niet veel. Je kunt het niet zien he, boven water. Je moet er wat moeite voor doen: een boottripje, en dan snorkelen (of duiken).
  Ik heb ook het idee dat er toeristisch te weinig mee gedaan wordt. Notabene een van de weinige (top)attracties die het land in huis heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie Barend. Ik heb net een link geplaatst van een mening over dit onderwerp door de Daily Mirror Queensland. Het is krankzinnig. De desbetreffende minister is van mening dat werkgelegenheid boven de natuur gaat. Hij gaat volledig voorbij van de noodzaak om deze reef te behouden voor het nageslacht en de dieren die in de reef leven.. Zijn idee is eigenlijk te bespottelijk voor woorden. Het past precies in het plaatje van de gemiddelde Australiër. Ik heb daar nog een goed opgeleide broer wonen ook in Queensland. Rijk, een enorme woning met zwembad maar ook hij, met toch een universitaire opleiding, is het met de minister eens. Er is geen hoop voor zoveel dommigheid

   Verwijderen
  2. De onvoorstelbare domheid en kortzichtigheid, kijken niet verder dan de voordeur. Het Rif is zó kostbaar en uniek..
   Moedeloos word je van deze zaken..:(

   Verwijderen
  3. Ook een probleem daar Leny, zijn de veel te veel toeristen. Ik ben er geweest met Kor in 2006. Prachtig!! Het wemelde van de motor boten die toeristen lieten snorkelen en duiken. Ik ben in een roeibootje gegaan met een glazen bodem.( wel begeleiding anders zou ik het niet hebben gedurfd. Het is absoluut verboden om koraal te kopen. En toch overal tentjes voor de toeristen met koraal. Mijn broer kocht wat voor zijn dochter in Amerika. Ik zeg, het is verboden. Hij weer, dat is zo maar niemand let erop. En de douane dan? Och even verstoppen in een oude sok. Wat kan ik nog zeggen tegen zoveel onbenul !!

   Verwijderen
 2. De wereld word per minuut dommer. :-(
  Ben blij dat ik het over een aantal jaar niet meer hoef mee te maken.
  Dan ben ik dood, goddank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lees ik nu? Ben je ziek? Kan ik wat voor je doen?. Mail me even als je wil praten eevanderploeg@gmail.com Groetjes, Erna

   Verwijderen